Medicinski informativni portal
Naslovna / Deca

Agresija kod dece – zašto se javlja i koji znaci mogu ukazati na nju

Priredio/la: S.St.
12:35 - 03. 05. 2023.

Nažalost, svedoci smo da je agresivnost kod dece sve češća i velikom broju roditelja zadaje glavobolje pa se čini da je ovo zapravo tema kojom je potrebno svi da se bavimo

agresija kod dece U samoj suštini lečenja agresije prvo je da se otkrije šta je pokreće Foto Shutterstock

Agresija kod dece može biti simptom mnogih različitih osnovnih problema. To je veoma polimorfna stvar, zajednička za bilo koji broj različitih psihijatrijskih stanja, zdravstvenih problema i životnih okolnosti. I zato je u samoj suštini lečenja agresije prvi korak da se otkrije šta je pokreće.

Agresija kod dece i njeni uzroci

Uzroci agresije mogu da se podele u nekoliko grupa, kaže dr Raul Silva, specijalista dečije i adolescentne psihijatrije.

Poremećaji raspoloženja

Prvo treba otkriti da li postoje problemi sa raspoloženjem. Deca koja su bipolarna, u maničnoj fazi, vrlo često postaju agresivna. Gube samokontrolu, postaju impulsivni. Na drugom kraju spektra, kada postanu depresivni, iako je agresija ređa, mogu postati razdražljivi, a ponekad ta razdražljivost i naprasitost kod dece izazivaju depresiju.

Psihoza

Psihotične bolesti takođe mogu da se manifestuju agresijom. Na primer, deca sa šizofrenijom često reaguju na unutrašnje stimuluse koji mogu postati uznemirujući. Ponekad deca sa šizofrenijom postanu nepoverljiva ili sumnjičava – ili potpuno paranoična – i završe sa promenom psihe zbog sopstvenog straha.

Frustracija

Deca koja imaju problema sa kognicijom (ono što se sada naziva intelektualnim oštećenjem) ili komunikacijom (uključujući autizam) takođe to mogu da manifestuju agresijom. Kada deca sa ovim stanjima postanu agresivna, često to čine jer imaju poteškoća da se nose sa svojom anksioznošću ili frustracijom i ne mogu da verbalizuju svoja osećanja kao drugi. Agresija takođe može biti oblik impulsivnosti.

Impulsivnost

Tu su i poremećaji ponašanja. Kod dece sa ADHD, koji je najčešći od njih, impulsivnost i loše donošenje odluka mogu dovesti do ponašanja koje se tumači kao agresivno. Ova deca često ne razmišljaju o posledicama svojih postupaka, koje mogu izgledati kao bezdušne ili zlonamerne kada zaista ne razmišljaju.

Poremećaj ponašanja

Kod poremećaja ponašanja, agresivnost je deo matrice bolesti, velika komponenta onoga što ona jeste. Za razliku od deteta koje jednostavno ne razmišlja o posledicama svojih postupaka, deca sa poremećajem ponašanja namerno su zlonamerna, a tretman i prognoza sasvim su drugačiji.

Povreda

Ponekad postoje organski razlozi za agresivne ispade, kada dete ima oštećenje čeonog režnja ili određene vrste epilepsije. U ovim slučajevima možda nema razumljivog razloga za agresivnu epizodu, a epizoda može imati eksplozivnu komponentu.

Trauma

Konačno, postoje trenuci kada je agresija kod dece ili tinejdžera izazvana stresorima u njihovoj situaciji, a ne predstavljaju osnovnu emocionalnu bolest. Kada agresija počne da se dešava sve češće, to može predstavljati novi emocionalni problem.

TEME:
Stojan
13:56, 03. 05. 2023.
Odgovori

Znaci,ludilo masovnog ubistva iz Amerike se preselilo i kod nas.
Odkud balavcu pistolj sa sarzerima?
Gde mu je otac cuvao oruzje i
municiju i kako je uopste moglo biti na dohvatu balonje?
Zalosno i tragicno.

Перагеније
15:26, 03. 05. 2023.
Odgovori

Западни закони отуђују децу, родитељи губе контролу. Проверите како је то некада било – а деца се НИСУ ПРОМЕНИЛА, већ наплава англосексонских болештина је стигла.

Jovan
16:48, 03. 05. 2023.
Odgovori

Agresija kod dece – zašto se javlja….. kad skapiraju da uz pomoc poznatih rodilje mogu da prodju nekaznjeno.

Robert Rijeka
21:40, 04. 05. 2023.
Odgovori

Ja imam 5 banki i zivim sa majkom u kuci. neki dan sam poceo da galamim kao divljak na majku a ona nazvala policiju i ja direktno do psihijatra . Odmah me pustio kuci uz moje casno obecanje da cu se ponasat pristojno i od tad pijem diazepam 3 put na dan i nisam od tad podigao glas , a sav sam svoj u glavi i karakteru , samo mi je agresivnost nestala. to pisem jer ako mator moze da se ponasa uz medikaciju , djeca bi trebala kod agresivnosti isto tretirani biti kao ja, jer mi je puno puno bolje da me emocije ne uniste.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor