Naslovna / Deca

Kada je noćno mokrenje kod dece prolazno a kad je signal nekih poremećaja

Priredio/la: Ma.R.|18:00 - 17. 06. 2023.

Ako se noćno mokrenje kod dece ponavlja roditelji ga moraju shvatiti ozbiljno i reagovati bez obzira na stid ili strah

noćno mokrenje Naučnici su pronašli odgovor na pitanje da li je neki psihički problem kod dece uzrok ili posledica noćnog mokrenja Foto: Shutterstock

Noćno mokrenje je kod dece jedna od pojava koja se često zanemari ili shvati neozbiljno najčešće zbog osećaja stida, odomaćenog u našem podneblju. Uzroci mogu da budu različiti, a sama manifestacija je u najvećem broju slučajeva prolazna.

Koji procenat dece doživi noćno mokrenje

Statistike procenjuju da je noćno mokrenje kod dece pojava kojoj je sklono barem jedno od desetoro dece predškolskog uzrasta. Taj podatak dovoljno govori o ozbiljnosti stanja, ako je reč o deci koja imaju izgrađene higijenske navike i nemaju druge zdravstvene probleme. Uglavnom počinje iznenada i najčešće je nevoljno.

Međutim, sama pojava može da se razlikuje od deteta do deteta prvenstveno u intenzitetu simptoma. Kod nekoga se javi jednom ili dva puta i prestane, a kod nekoga u odnosu na okolnosti prvenstveno, može da bude i neuporedivo učestalije. Noćno mokrenje kod dece često nažalost prati izražen osećaj stida i straha ne samo kod mališana zbog čega to kriju, već i kod roditelja. Zbog toga se ponekad ova pojava zapusti i iskomplikuje, pa se posledice teže saniraju.

Zašto može da se javi noćno mokrenje kod dece

Stručnjaci kažu da uzroci pojave noćnog mokrenja kod dece mogu da budu:

  • genetska predisponiranost
  • problemi sa hormonima (poremećaj nivoa antidiuretskog hormona vazopresina, što rezultira povećanim lučenjem mokraće u snu)
  • smanjenje funkcionalnog kapaciteta bešike
  • urođeno ili stečeno oštećenje nerava organa za regularno funkcionisanje mokraćne bešike, njenih mišića ili mokraćnih kanala
  • urinarne infekcije
  • hronična konstipacija
  • dijabetes.

Da li su psihički problemi uzrok ili posledica noćnog mokrenja kod dece

Sistem kontrolisanja procesa mokrenja kod dece se uči poput svake mehaničke radnje i do njegovog potpunog uspostavljanja dolazi obično između druge i treće godine. Međutim, sve do pete godine života lekari noćno mokrenje, ako je povremeno, ne tretiraju poremećajem koji zahteva lečenje.

Kada nam neko kaže da se dete upiškilo u krevet, obično se pomisli da postoji neki psihički problem, da se uplašilo, da ga nešto muči. To je i jedna od najvećih zabluda u vezi sa noćnim mokrenjem, slažu se i roditelji i struka. Time su se bavile i brojne studije. Došlo se do zaključaka da, ukoliko je noćno mokrenje učestalo a sa ustanovljavanjem uzroka i lečenjem se ne počne na vreme, doći će do emocionalnih i socioloških poremećaja. Međutim, iako se misli suprotno, psihološka dimenzija je posledica noćnog mokrenja, a ne uzrok.

Kako se sanira noćno mokrenje kod mališana i kada potražiti pomoć lekara

Ako se noćno mokrenje produži i posle pete godine, to je alarm za uključivanje stručnog lica. Takođe, ako se jave i ovi simptomi:

Lečenje zavisi od uzroka. Ako su posredi poremećaji funkcije bešike, lekari će propisati lek ili odgovarajuću kombinaciju. Najvažnije je pratiti dete i ohrabriti ga da se opusti, jer će problem uz adekvatnu terapiju biti uspešno tretiran. Ako se pojave psihičke poteškoće, stručno lice takođe će pronaći način da se dete vrati u sigurnu zonu komfora i da se ne boji da zaspi. Važno je stručnim radom eliminisati strah da će se bez kontrole umokriti u krevet.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo