Naslovna / Ishrana

Zašto je plastične posude za čuvanje hrane potrebno redovno menjati

Priredio/la: D. T.|17:00 - 24. 10. 2023.

I pored česte upotrebe, zaboravljamo u kuhinjskom inventaru na plastične posude, kao i četkice za zube i sunđere, koje je potrebno, s vremena na vreme zameniti novim

Plastika i hormoni ne bi trebalo da dođu u dodir, ali na žalost preko hrane i pića u telo unosimo i mikroplastiku Foto: Shutterstock

Plastične posude za skladištenje hrane potrebno je redovno menjati, kako bismo izbegli kontakt sa potencijalno patogenim mikroorganizmima. I pored toga što ne postoji određeni vremenski okvir tokom kojeg stare plastične posude za hranu treba da zamenimo novima, stručnjaci savetuju da to učinimo ako osetimo mirise koje nije moguće ukloniti posle pranja, u slučaju da je posuda izgrebana ili probušena. Posluživanje  i skladištenje hrane u plastičnim posudama uobičajena je praksa u razvijenom svetu. Milioni ljudi koriste plastični pribor i posude za hranu, a stručnjaci ipak preporučuju da je plastične posude bolje zameniti staklenim ili posudama od nerđajućeg čelika.

Plastične posude iz restorana se samo jednom koriste

I pored česte upotrebe, zaboravljamo u kuhinjskom inventaru na plastične posude, kao i četkice za zube i sunđere, koje je potrebno, s vremena na vreme zameniti novim.

Iako su mnoge plastične posude za hranu čvrste i mogu dosta dugo da traju, trebalo bi ih redovno menjati – kaže prof. dr  Andrea De Vizcaya-Ruiz profesor zaštite životne sredine i zdravlja na radu sa University of California Irvine. Prvi znaci habanja i oštećenja su signal da je potrebno zameniti plastične posude novima. Plastične posude koje dobijamo u restoranima nisu namenjene za dugotrajnu upotrebu.

Da li smemo plastične posude da ubacimo u mašinu za pranje suđa

Potrebno je da proverimo da li u plastičnim posudama za hranu ima pukotina, ogrebotina, lepljivih površina ili iskrivljenja, jer je u slučaju oštećenja nemoguće dobro oprati ove posude.

Mrlje i mirisi od hrane znače da je vreme da zamenimo posudu. U ovakvim plastičnim posudama mogu se kriti ostaci hrane ili bakterija, koje mogu da utiču na ukus i zdravstvenu ispravnost hrane i čak da povećaju rizik od unakrsne kontaminacije. Potrebno je da hrana takođe bude dobro zatvorena jakim poklopcem, kako bi bila što duže sveža i kako bi se sprečio prodor štetnih mikroorganizama.

Moguće je da do oštećenja plastične posude dođe u mikrotalasnoj pećnici ili u mašini za pranje sudova.

– Savet je da izbegavamo zagrevanje plastičnih posuda za jednokratnu upotrebu u mikrotalasnoj pećnici ili pranje u mašini za sudove – rekla je Andrea De Vizcaya-Ruiz.

Na ovaj način dolazi do stvaranja mikroplastike, koja je moguća pretnja ljudskom zdravlju. Iako su plastični kontejneri označeni kao pogodni za korišćenje u mikrotalasnoj rerni ili mašini za pranje sudova, na kraju će neminovno doći do oštećenja. Bitno je da proverimo, s vremena na vreme, da li na plastičnim posudama ima znakova savijanja, topljenja ili pucanja usled izlaganja visokoj temperaturi.

– Kada su plastične posude izložene visokim temperaturama one mogu da počnu da ispuštaju toksične supstance, kao što su to ftalati i bisfenol A. Utvrđeno je da ove hemikalije remete hormonsku ravnotežu i da mogu da dovedu do problema sa reproduktivnim organima – navodi Andrea De Vizcaya-Ruiz.

Bolji izbor su staklo i porcelan

Plastične posude nikada ne koristite za skladištenje hemikalija, kao što su motorno ulje ili farba, pa potom za čuvanje hrane.

Ukoliko se posuda ne može pravilno očistiti, svaki kontaminat može lako dospeti u hranu. Takođe, ukoliko nepravno zatvorimo posudu može veoma lako doći do curenja i kvarenja hrane – kaže saradnik za savetovanje o bezbednosti hrane Martin Bucknavage sa Penn State Department of Food Science.

Ne postoji jedno pravilo na osnovu kojega se može reći da je vreme za zamenu plastičnih posuda. Sve u velikoj meri zavisi od stanja samih posuda i od toga koliko ih često koristimo. Savet stručnjaka je da jednom mesečno procenimo upotrebljivost posuda koje često koristimo. Plastiku koji ne upotrebljavamo često dovoljno je da pregledamo jednom u tri meseca. Stručnjaci radije preporučuju staklene ili porculanske posude za hranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo