Naslovna / Ishrana

Koji sir je poželjno uključiti u režim mršavljenja i skidanje masnih naslaga sa stomaka

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 26. 10. 2023.

Jedna studija pokazuje da visok unos kalcijuma može biti koristan za smanjenje telesne težine, pa bi tako kozji sir mogao da bude esencijalni izvor kalcijuma za osobe sa intolerancijom na laktozu

Sir U izboru sira važna je vrsta ali i količina, ako želimo da ga uključimo u režim ishrane za gubitak kilograma Foto: Shutterstock

Sir je namirnica koju ljudi uglavnom izbegavaju kada pokušavaju da smršaju. Zbog visokog sadržaja zasićenih masti, sir se generalno ne smatra hranom pogodnom za gubitak težine. Međutim, to ne važi za sve vrste, a kao i drugim redukovanim režimima ishrane, presudna je i količina.

Sir i gubljenje kilograma: Zašto je važno znati nutritivnu vrednost

Većina dijetalnih režima isključuje sir osim ako ne praktikujete keto dijetu. Međutim, pojedine studije, poput jedne objavljene u National Library of Medicine, pokazuju da tri porcije mlečnih proizvoda dnevno mogu smanjiti obim struka kod gojaznih osoba.

Najvažnije je znati da nisu svi sirevi jednaki u pogledu nutritivne vrednosti i uticaja na gubitak težine. Od opcija sa niskim sadržajem masti do visokoproteinskih opcija, svaka vrsta sira ima svoje preporuke, kvalitete i mane. Dobra informisanost o svim segmentima nutritivne vrednosti sira može da rezultira i iznenađujućim činjenicama, pa i da preporuči neke vrste sira kao deo i redukovanih režima ishrane.

Šta sadrži sir od korisnih materija

Četiri osnovne komponente prirodnog sira su mleko, so, dobre bakterije (probiotici) i enzim poznat kao surutka. Proizvođači sireva zatim dodaju druge sastojke kako bi došli do različitih vrsta koje poznajemo i volimo. Sir je omiljeni mlečni proizvod i zadržava mnoge hranljive materije uz mleka, uključujući kalcijum, fosfor, proteine, niacin i vitamine B12 i A. Količina hranljivih materija u siru može da varira od vrste do vrste sira.

Oni koji su intolerantni na laktozu mogu da biraju između različitih tvrdih vrsta sira, kao što su čedar, mocarela i tvrdi švajcarski kačkavalj sirevi, koji uglavnom imaju malo laktoze. S druge strane, kremastiji sirevi kao što su sveži sir, rikota i krem sir imaju tendenciju ka više laktoze.

Da li je sir dobar za gubitak težine

Ako želite da smršate, sir može biti odličan dodatak ishrani pod uslovom da se konzumira u umerenim količinama. Trebalo bi odlučiti se za sir sa najmanje kalorija, zasićenih masti i niskog sadržaja natrijuma. Pored navedenih korisnih sastojaka, sir je pun visokokvalitetnih proteina. U kombinaciji sa drugim namirnicama bogatim vlaknima kao što su hleb od celog zrna, zelena salata, krastavac ili paradajz, moguće je da ćete se duže osećati sito.

Dodavanje sira u umerenim količinama u užinu može da bude od pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Studije su pokazale da su mlečni proizvodi poput tvrdog ili polutvrdog sira i jogurta zasitniji od nekih drugih namirnica. Takođe, jedna studija pokazuje da visok unos kalcijuma može biti koristan za smanjenje telesne težine. Na primer, kozji sir bi mogao da bude esencijalni izvor kalcijuma za osobe sa intolerancijom na laktozu

Koji sir je dobar za gubitak težine

Švapski (sveži) sir

Sveži sir mekane, kremaste teksture ne zahteva proces starenja zbog boljeg ukusa a sadrži veliku količinu proteina, zadovoljavajući 50 odsto dnevnih potreba. Da biste obezbedili niži sadržaj zasićenih masti, izaberite nemasni sveži sir sa 1 do 2 odsto mlečne masti. Prema U.S. Department of Agriculture (USD), 100 grama svežeg sira sadrži:

  • 72 kalorije
  • 12,4 g proteina
  •  1,02 g ukupnih masti.

Sir čedar

Glatka tekstura čedar sira posledica je vrenja od nekoliko meseci. Čedar je odličan izvor vitamina K i kalcijuma, što ga čini idealnom hranom za jačanje kostiju, povećanje protoka krvi i smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Jedna kriška nemasnog čedar sira sadrži:

  • 48,4 kalorija
  • 6,83 g proteina
  • 1,96 g ukupnih masti.

Parmezan

Parmezan može biti deo dijetalnog režima ishrane, posebno kao rendani prilog jelima sa visokom nutritivnom vrednošću. Prema USDA, jedna kašika rendanog parmezana sa niskim sadržajem masnoća sadrži:

  • 13. 2 kalorija
  • 1 g proteina
  • 1 g ukupnih masti.

Feta sir

Feta je meki, slani beli sir napravljen od ovčijeg ili kozjeg mleka. Ima intenzivan ukus i kremastu teksturu. Sadrži linolnu kiselinu, kalcijum i proteine koji pomažu u održavanju racionalne telesne težine. Jedna kriška feta sira sadrži:

  • 101 kaloriju
  • 5,4 g proteina
  • 8,17 g ukupnih masti.

Rikota sir

Režimi ishrane za mršavljenje često podrazumevaju rikota sir. U poređenju sa većinom sireva, rikota je zdraviji izbor zbog manje količine soli i masnoća. 100 grama rikota sira sadrži:

  • 138 kalorija
  • 11,4 g proteina
  • 7,91 g ukupnih masti.

Rizici prekomerne konzumacije sira u režimu ishrane sa ciljem mršavljenja

Većina sireva je bogata zasićenim mastima. Dakle, prejedanje može dovesti do povećanja telesne težine. Drugi neželjeni efekti koji nastaju usled prekomernog konzumiranja sira su:

  • loše varenje, zatvor i stomačni problemi, posebno ako imate sindrom iritabilnog creva ili intoleranciju na laktozu
  • visok nivo natrijuma povećava rizik od srčanih oboljenja, dehidracije i zadržavanja vode
  • ako ste u većem stepenu intolerantni na laktozu, česta je dijareja, nadimanje, kao i drugi neprijatni stomačni simptomi.

Koji sir je dobar za skidanje masniha naslaga sa stomaka

Varijante sira kao što su feta, nemasni sveži sir (švapski), čedar, švajcarski sir i parmezan su odličan izbor za mršavljenje ukoliko se konzumiraju u malim količinama, ali i u pogledu smanjenja masnih naslaga na stomaku.

Da biste smanjili masne naslage na stomaku, neophodno je da se fokusirate na ukupnan kalorijski deficita kroz ishranu, vežbu i promenu načina života. Na primer, konzumiranje sira kao deo uravnotežene ishrane koja uključuje raznovrsnu hranu bogatu hranljivim materijama, u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću i kontrolisanim unosom kalorija, može pomoći da postignete željeni cilj gubitka težine. Bitno je napomenuti da do stvarnog gubitka težine dolazi tek kada sagorevamo više kalorija nego što konzumiramo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Misa
12:47, 19. 11. 2023.
Odgovori

A urdu kao najzdravija varijanta se nigde ne pominje

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo