Naslovna / Ishrana

Kako kokosovo brašno pomaže kada želimo da smršamo

Priredio/la: S.St.|11:00 - 18. 12. 2023.

Zaboravite na uobičajeno brašno ako želite da skinete višak kilograma

kokosovo brašno Kokosovo brašno sadrži zdrave masti koje vam mogu pomoći da izgubite težinu Foto Shutterstock

Gubitak težine nije samo odlazak u teretanu, već morate da vodite računa i o tome šta jedete. Jednostavne promene u ishrani kao što je prelazak sa pšeničnog brašna na kokosovo brašno za gubitak težine može pomoći.

Šta je kokosovo brašno

Kokosovo brašno dobija se sušenjem i mlevenjem kokosovog mesa. U procesu proizvodnje, kokosovi orasi se pravo otvaraju i iz njih se cedi tečnost. Kokosovo meso se zatim odvaja, ispira, narenda i procedi da bi se čvrsta materija odvojila od mleka. Čvrste materije se dalje peku na veoma niskoj temperaturi tako da se osuše pre nego što se samelju u brašno.

Rezultat koji dobijamo je beli prah koji podseća na brašno napravljeno od zrna kao što je pšenica. Takođe, kokosovo brašno ima blag miris i ukus i spada u nutritivno bogata brašna.

Koje su prednosti kokosovog brašna za mršavljenje

Nutricionistkinja Avni Kaul govorila je za HealthShots o prednostima kokosovog brašna za mršavljenje.

Kokosovo brašno ima visok sadržaj vlakana

– Jedna od najvažnijih prednosti uključivanja kokosovog brašna u vašu ishranu je visok sadržaj vlakana. Vlakna ne samo da podstiču osećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija, već pomažu i u varenju i održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi – kaže Kaul. Ovo može biti posebno korisno za one koji žele da kontrolišu težinu suzbijanjem nepotrebne žudnje za hranom i promovisanjem osećaja sitosti.

Kokosovo brašno je bez glutena

Kokosovo brašno je takođe opcija bez glutena, što ga čini pogodnim za osobe sa osetljivošću na gluten. Odabirom alternativa bez glutena, moguće je smanjiti upalu i probavne nelagodnosti, doprinoseći opštem osećaju blagostanja tokom mršavljenja.

Sadrži zdrave masti

Kokosovo brašno poseduje jedinstvenu kombinaciju zdravih masti, posebno triglicerida srednjeg lanca (MCT). Poznato je da se ove masti različito metabolišu u telu, potencijalno povećavajući proces sagorevanja kalorija, objašnjava Kaul. Pored toga, MCT mogu da obezbede brz i efikasan izvor energije, promovišući aktivan način života koji doprinosi kontroli težine.

Koji su neželjeni efekti kokosovog brašna

Iako postoji nekoliko zdravstvenih prednosti uključivanja kokosovog brašna u ishranu, neophodno je da znamo potencijalne neželjene efekte kokosovog brašna. Nutricionista kaže da neki ljudi mogu imati probleme sa varenjem kao što su nadimanje ili gasovi kada konzumiraju kokosovo brašno, posebno ako se naglo uvede u ishranu. Preporučljivo je početi sa malim količinama i postepeno povećavati unos kako bi se probavni sistem prilagodio.

Suština je u tome da se kokosovo brašno ističe kao svestran i hranljiv sastojak koji može pomoći u nastojanjima za mršavljenje. Njegov sastav bogat vlaknima, priroda bez glutena i jedinstvene zdrave masti čine ga vrednim dodatkom uravnoteženom i pažljivom planu ishrane. Kao i kod svake promene u ishrani, preporučuje se da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da je kokosovo brašno usklađeno sa individualnim zdravstvenim ciljevima i potrebama u ishrani.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo