Naslovna / Ishrana

Gluten može da bude i sastavni deo nekih lekova

Priredio/la: D. T.|13:00 - 05. 02. 2022.

Gluten deluje kao vezivo ili „lepak“ i spaja određene supstance, a ukoliko ga izbegavate, proveravajte sastav namirnica, pa čak i lekova

gluten free Postoje i brašna bez glutena kao što su bademovo, brašno heljde, amarata, leblebije, pirinča Foto: Shutterstock

Gluten je protein koji se može naći u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam. Deluje kao vezivo, ili „lepak“, spaja određene supstance i može biti sastavni deo namirnica za koje nikad ne biste pomislili da sadrže gluten. Smatra se da ga ima i u nekim lekovima, pa se osetjivim osobama savetuje obavezna konsultacija s lekarom. Ipak, nisu svi osetljivi na gluten i nekada ga bez dobre zamene ne treba izbacivati iz ishrane.

Čitajte etikete

Glutena ima u pšenici, grizu od pšenice, durum brašnu, raži, ječmu, hibridu pšenice i raži, pod nazivom triktale. Ovas prirodno ne sadrži gluten, ali stručnjaci skreću pažnju da su mnoge komercijalne sorte i proizvodi izloženi glutenu tokom skladištenja, transporta ili obrade.

Tragovi ovog proteina mogu se naći u namirnica za koje ne biste očekivali da sadrže gluten. Osobe koje izbegavaju gluten iz zdravstvenih razloga, trebalo bi pre kupovine, pažljivo da pročitaju sve navedene sastojke i da razumeju njihovo značenje.

Gluten u lekovima

Očekivano je da glutena ima u hrani, ali njegovi tragovi se mogu naći i u nekim tabletama. Nacionalna medicinska biblioteka u Americi nudi dve baze podataka koje omogućavaju da se uoči prisustvo glutena u lekovima. Ni američki stručnjaci nisu još naveli sve medikamente koji sadrže gluten, pa se pre primene nekog leka, obavezno posavetujete s lekarom. Obavezno pročitajte navode u sažetku karakteristika leka, u kojem proizvođač ima obavezu da navede prisustvo glutena.

Ishrana bez glutena lek za celijakiju

Ishrana bez glutena se koristi, pre svega, kao sredstvo za kontrolu celijačne bolesti koja je sistemski autoimuni poremećaj kod genetski predisponiranih osoba. Poremećaj je uzrokovan unosom glutena i njemu sličnih proteina, koji se nalaze u pšenici, raži, ječmu i u pojedinim slučajevima u ovasu.

Smatra se da je celijakija jedna od najčešćih hroničnih bolesti dece i odraslih i da pogađa oko jedan odsto žitelja Evrope. Problem je, kako navode udruženja pacijenata, u tome što se kod mnogih osoba stanje kasno otkrije ili uopšte ne dijagnostikuje. U slučaju da osobe s celijakijom koriste gluten, dolazi do upale tankog creva.

Dugotrajna upala može oštetiti sluznicu tankog creva i usloviti slabu iskoristljivost hranjivih materija. Usled nedostataka minerala i vitamina, može doći do pojave bolesti kao što su osteoporoza, neplodnost, moguća su i oštećenja nerava.

Osetljivost na gluten

Postoje i osobe koje su osetljive na gluten, oni nemaju dijagnozu celijakije, ali upotreba namirnica bogatih glutenom može i kod njih izazvati gastrointestinalnu nelagodnost. Njihovo stanje se, takođe može popraviti, izbacivanjem glutena iz ishrane.

Ishrana bez glutena obezbeđuje više energije?

Poslednjih godina, primetan je i trend da neke osobe izbacuju gluten iz različitih razloga iz ishrane, iako ne pate od celijakije i nisu osetljive na gluten. Gubitak kilograma, više energije i bolje opšte zdravstveno stanje, najčešći su razlozi, da osobe bez smetnji izbace ovaj protein iz ishrane. Stručnjaci tvrde da nema još dovoljno relevantnih dokaza koji bi mogli da potvrde ove navode.

Mogući problemi

Bez obzira na to da li želite da izbegnete gluten iz zdravstvenih ili drugih razloga, stručnjaci savetuju, da se pre ovakve odluke posavetujete sa lekarom, kako biste izbegli moguće probleme. Mnoge namirnice koje sadrže gluten bogate su esencijalnim hranjivim materijama, kao što su vitamin B, folna kiselina i biljna vlakna. U slučaju da eliminišite ovaj protein iz ishrane, bitno je da znate na koji način ćete obezbediti telu dovoljnu količinu hranjivih materija.

Namirnice bez glutena

Pasulj, grašak, orašasto voće kao orah ili badem, jaja, živinsko i riblje meso, voće i povrće i mlečni proizvodi, su namirnice u čijem prirodnom obliku nema glutena. Bitno je da znate da i neke od ovih namirnica koje su industrijski obrađene sadrže aditive ili konzervanse na bazi glutena.

Postoje i brašna bez glutena, kao što su amarant ili štir, heljda, kukuruz i kukuruzno brašno, lan, proso, krompir i slatki krompir, kinoa, domaći i divlji pirinač, soja, tapioka takođe ne sadrže u čistom obliku gluten. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo