Proso je izuzetno vredna žitarica koja s pravom nosi epitet superhrane. Ne sadrži gluten, ali je bogata prebioticima, specifičnim vlaknima koje su hrana za korisne bakterije u našim crevima. Posle obroka sa prosom nema nadutosti ili stomačnih tegoba. Jeftina je namirnica koja se brzo sprema, idealna kada želimo porodicu da obradujemo zdravim i ukusnim obrokom. Od prosa možemo da pravimo i slata i slatka jela, a kako se proso pravilno priprema objašnjava nam Milica Trtak, strukovni dijetetičar nutricionista i član Upravnog odbora Udruženja nutricionista dijetetičara Srbije.
Kuva se brže od pirinča
Proso je namirnica koja je namenjena skoro svima bez obzira na uzrast, savetuje se i deci i starijim osobama, trudnicama. Vredan je izvor energije, kvalitetnih belančevina, masnoća, bitnih za rast i razvoj dece. Proso se jednostavno priprema i može da se koristiti kao dodatak u raznim jelima, od doručka do večere.
– Proso se kuva brže od žitarica poput ječma, raži ili pirinča, pa je su vrlo popularni i brzi recepti sa prosom. Osnovni koraci za pripremu prosa uključuju: ispiranje, pre kuvanja, važno je da se proso dobro ispere pod mlazom hladne vode, kako bi se uklonila prašina i druge nečistoće.
Opciono, sledi natapanje ili klijanje: Kako bi se smanjio sadržaj antinutrijenata i poboljšala apsorpcija nutrijenata, preporučljivo je da natopimo proso u vodi nekoliko sati ili preko noći na sobnoj temperaturi. Potom se proso dobro ispere. Alternativno, proso se može proklijati držanjem u vodi 12 do 24 časa, nakon čega se ispira i ostavlja da klija još jedan do dva dana – objašnjava za portal eKlinika Milica Trtak.
Kako se kuva proso?
Proso se kuva u odnosu 1:2, na svaku dozu prosa ide jedna doza tečnosti. Proso se obično kuva dvadesetak minuta, na laganoj vatri, dok ne postane mekan i upije svu vodu.
– Posle kuvanja, proso bi trebalo skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji poklopljen nekoliko minuta. Na ovaj način ćemo dodatno poboljšati njegov ukus i teksturu. Pre serviranja može da se rastreste viljuškom kako bi se odvojila zrna i sprečilo formiranje grudvica – navodi Milica Trtak.
Milica Trtak nam sa zadovoljstvom deli i nekoliko predloga i recepata za pripremu obroka od prosa.
„Proslijaš“ sa bananom
Sastojci: 1 šolja kuvanog prosa, 1/2 šolje mleka, biljnog mleka ili vode, ½ banane, 50g brusnice, opciono: 1 kašika meda ili javorovog sirupa.
Priprema: u maloj šerpi, potrebno je na laganoj vatri zagrejati mleko ili biljno mleko dok ne počne da krčka, potom se dodaju kuvan proso, još kratko kuva na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine i zagreju. Nakon toga dodaju se brusnice i usitnjena banana. Sve se izmeša i služi.
Kaša od prosa sa voćem
Sastojci: 1 šolja kuvanog prosa, 1/2 šolje mleka, biljnog mleka, biljnog čaja ili vode, 1/2 šolje svežeg voća, najbolje bobičastog, poput borovnica, jagoda ili malina; 1/4 šolje seckanih orašastih plodova i semenki, kao što su golica, bademi, orasi, lešnici, laneno seme ili chia seme, 1/4 kašičice cimeta; opciono: 1 kašika meda ili javorovog sirupa.
Priprema: vrlo slična prethodnoj, samo je bolje prohladiti kašu pre dodavanja voća i ostalih sastojaka po želji.
Proso sa povrćem i piletinom „Prosoto“
Sastojci: 1 šolja prosa, 2 pileća filea, isečena na trake ili kockice. Iseckaju se i 1 šolja praziluka, 1 tikvica, 1 šargarepa, 1 paprika, dodaju se 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica sušene majčine dušice ili drugih začina po izboru, so i biber po ukusu.
Priprema: U velikom tiganju ili voku potrebno je zagrejati maslinovo ulje na srednjoj vatri, u koje se potom dodaju piletina i začini. Piletina se kratko proprži dok ne dobije zlatno-braon boju što obično traje pet do sedam minuta. Izvaditi piletinu, pa u istu posudu dodati iseckano povrće, prodinstati, pa dodati prethodno potopljen i ispran proso, lepo sjediniti mešanjem i prodinstati da se zrna „zaigraju“, pa naliti sa 2 šolje mlake vode. Dodati piletinu, začine i na laganoj vatri kuvati još oko 20 minuta uz povremeno mešanje i po potrebi dolivanje vode.
Paradajz čorba sa prosom
Sastojci: 0,5l soka od paradajza, 2 manje šargarepe, 50g korena celera, 1/2 šolje prosa, 1 kašika maslinovog ulja, 1 list lorbera, 1 kašičica sušene majčine dušice ili drugih začina po izboru, so i biber po ukusu.
Priprema: na zagrejanom ulju kratko prodinstati izrendanu šargarepu i celer, pa naliti sokom od paradajza i vodom po potrebi. Zagrejati pa dodati prethodno potopljen i ispran ili prokuvan proso i začine. Sve dobro izmešati i kuvati na laganoj vatri 15tak minuta. Ova čorba se može spremiti i na vodi, bez dodatka ulja, a kao i ovde proso se može koristiti umesto testenina u domaćim supama i drugim jelima.
Posni /vege kroketi od prosa „Prosketi“
Sastojci: 2 šolje kuvanog prosa, 1 šolja iseckanog praziluka, 1 tikvica, rendana, 1 šargarepa, rendana, suvopečene semenke 150g (susam, mleveni suncokret, usitnjena golica), 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica sušene majčine dušice ili drugih začina po izboru, so i biber po ukusu, opciono 100g biljnog kačkavalja. Priprema: sjediniti kuvani proso sa povrćem i ostalim sastojcima, začiniti pa oblikovati po želji kao burgere ili krokete. Ređati u pleh pokriven papirom za pečenje, pa peći u zagrejanoj pećnici na 200ºC, 20-30 minuta.
Milica Trtak.je najbolji nutricionista za ishranu dece u vrticu.