Proso može da preporodi creva i telo iznutra, ali i da napravi ozbiljan problem: Nutricionista otkriva kako da ga pravilno pripremite
Zdrav mikrobiom, takođe, igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i zaštiti od različitih bolesti. Osim toga, proso sadrži i prebiotike, specifične vrste vlakana koje služe kao hrana za korisne bakterije u crevima
Proso je skoro idealan "domaći lek" za dobru probavu, izuzetno povoljno deluje na crevnu floru, savetuje se osobama koje pate od zatvora. Ova vredna žitarica može da nam pomogne i da regulišemo nivo šećera i masnoća, ne sadrži gluten. Štiti od upala, ispunjava sve uslove da se nazove "super hranom" ali neće odgovarati svima. Stručnjaci pozivaju na oprez ako patimo od poremećaja rada štitne žlezde, dodaju da su u retkim slučajevima moguće alergijske reakcije. Stručnjaci kažu da proso zbog fitinske kiseline zahteva pravilnu pripremu.
Uz proso rane brže zarastaju, a ova žitarica štiti i od upala i virusa
Proso je žitarica sa dosta anti-inflamatornih svojstva, što znači da štiti ćelije od oksidativnog stresa, odgovornih za nastanak akutnih i hroničnih poremećaja kao što su zapaljenski i autoimunski procesi, neurološki, kardiovaskularni poremećaji, maligne bolesti.
- Navedena svojstva prosa pripisuju se brojnim antioksidansima, kojim proso obiluje. Fosfor i magnezijum imaju visok nivo fenolnih jedinjenja, flavonoida, tanina i katehina, posebno ferulinske kiseline i katehina. Ovi molekuli deluju kao antioksidansi i štite od štetnog oksidativnog stresa. Istraživanja na miševima povezala su ferulinsku kiselinu sa bržim zarastanjem rana, zaštitom kože i antiinflamatornim svojstvima. Sa druge strane, katehini se vezuju za teške metale u krvotoku i pomažu u prevenciji trovanja metalima. Flavonoidi imaju protivupalna, antikancerogena i antivirusna svojstva, što pruža dodatne koristi po zdravlje - kaže za portal eKlinika Milica Trtak, strukovni dijetetičar nutricionista i član Upravnog odbora Udruženja nutricionista dijetetičara Srbije.
Kako proso deluje na crevnu floru?
Zahvaljujući bogatom sadržaju i kvalitetu ugljenih hidrata i biljnih vlakana, proso izuzetno povoljno utiče na crevnu floru.
- Vlakna pomažu u regulaciji pokreta creva, što olakšava redovno pražnjenje creva i pomaže u prevenciji zatvora. Redovna konzumacija prosa može doprineti zdravlju crevnog mikrobioma, podstičući rast korisnih bakterija koje su važne za pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija. Zdrav mikrobiom, takođe, igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i zaštiti od različitih bolesti. Osim toga, proso sadrži i prebiotike, specifične vrste vlakana koje služe kao hrana za korisne bakterije u crevima. Prebiotici pomažu u održavanju ravnoteže crevne flore, što može smanjiti rizik od probavnih problema kao što su nadutost, gasovi, prekomerno podrigivanje, i sindrom nervoznih creva - objašnjava Milica Trtak.
Kako da iskoristimo sve prednosti prosa?
Sagovornica portala eKlinika napominje i značajan sadržaj gvožđa u prosu, ali i dodaje da je gvožđe iz biljka nešto teže iskoristivo.
- U cilju bolje efikasnosti, potrebno je ostaviti potopljen proso u vodi bar 1 do 2 sata pre pripreme. Potom se ta voda prospe, jer se time oslobađamo fitinske kiseline koja se može vezati za gvožđe i tako smanjiti iskoristivost. Dobro je kombinovati proso sa namirnicama koje bi pospešile iskoristivost gvožđa kao što su na primer borovnice, ribizle, kakao, rogač, list peršuna, sveža paprika. Zahvaljujući sadržaju fosfora i magnezijuma, proso zaista može doprineti i povećanju koštane gustine, ali je takođe važno osloboditi se fitinske kiseline, kako bismo je sprečili da nam “ukrade” ove dragocene minerale - kaže Milica Trtak.
Potencijalni rizici i mere opreza
Milica Trtak naglašava da iako je proso izuzetno hranljiva i korisna namirnica, postoje određeni potencijalni rizici i mere opreza koje treba uzeti u obzir pri njegovom konzumiranju.
- Kao što je istaknuto fitinska kiselina može ometati apsorpciju važnih minerala poput gvožđa, cinka i kalcijuma. Pored toga, proso sadrži prirodne goitrogene supstance koje mogu negativno uticati na funkciju štitne žlezde. Posebno kod osoba koje već imaju problema sa štitnom žlezdom, poput prekomerno ili nedovoljno aktivne štitne žlezde, na šta ukazuje poremećen nivo TSH. Ipak, treba napomenuti da se neželjeni efekti povezani sa antinutrijentima i funkcijom štitne žlezde obično javljaju samo u slučajevima izuzetno velike konzumacije i ishrane koja se bazira na ovoj žitarici. Na kraju, iako su alergijske reakcije na proso retke, one su moguće. Simptomi alergije mogu uključivati osip, svrab, oticanje, probleme sa disanjem i digestivne tegobe. Rizik od alergija na proso veći je kod osoba koje već pate od alergija ne druge žitarice ili pseudožitarice poput kinoe, heljde ili amaranta - kaže Milica Trtak.
Mogu li deca i osetljive osobe da koriste proso?
Kada su u pitanju deca i ostale visoko osetljive kategorije stanovništva, proso se svakako preporučuje u ishrani, dodaje Milica Trtak.
- Možemo reći da se vratio na “velika vrata” . U prilog tome govori i činjenica da se koristi u pripremi obroka u predškolskim ustanovama već više od 10 godina, često i u domovima za starija lica, a može se naći i u dijetama koje se primenjuju u stacionarnim zdravstvenim ustanovama - kaže sagovornica portala eKlinika.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.