Naslovna / Ishrana

OVO JE SUPERHRANA: čuva srce, jača kosti, dobra za stomak

Priredio/la: I. V.|13:00 - 25. 11. 2020.

Žitarica koju je od zaborava otrglo to što ne sadrži gluten, bogata je i proteinima, mineralima i vitaminima koji zajedno čuvaju naše najvitalnije organe

proso žitarica Proso je žitarica bogata raznim hranjivim materijama Foto: Shutterstock

Danas je prilično zaboravljena žitarica, ali treba se podsetiti da je proso veoma bogato raznim hranjivim materijama. Međutim, pažnju javnosti ponovo polako zadobija jer to je žitarica koja ne sadrži gluten. Blagotvorno deluje na naš organizam, bogatog je nutritivnog sastava, lekovita žitarica koja je jeftina i lako se uzgaja. Zbog svega navedenog slobodno se može svrstati u kategoriju „superhrane“. Jedna je od žitarica koje se najlakše vare i koja izaziva najmanje alergija. Možete a naći u obliku zrna, brašna, pahuljica, a od njega se pravi i testenina.

Lako za varenje, ne opterećuje stomak

Proso je žitarica koja se lako vari, ne oterećuje stomak, ima alkalni učinak na organizam i deluje smirujuće na želudac. Ne sadrži gluten, bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima, a od vitamina sadrži kompleks vitamina B, vitamine A, C, D i E, niacin, riboflavin i tiamin. Posebno se ističe po velikoj koncentraciji fosfora i gvožđa. Sadrži čak 15 odsto belančevina i to ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance.

Minerali čuvaju kosti i srce

Pored fosfora i gvožđa, odličan je izvor i drugih minerala – magnezijuma, mangana, kalijuma… Poznato je da je fosfor odgovoran za rast i razvoj kostiju i zuba, kao i ćelija za proizvodnju DNA i RNA. Bogatstvo magnezijuma proso svrstava u red namirnica koje smatraju „čuvarima srca“. Magnezijum je mineral koji ublažava učestale napade migrene, tegobe s astmom, pomaže pri snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog udara.

Brine se za zdravlje sistema za varenja

Kao žitarica bogata nerastvorljivim biljnim vlaknima proso obezbeđuje optimalno zdravlje našeg sistema za varenja. U nutritivnom sastavu prosa nalazi se i triptofan, esencijalna aminokiselina koja čuva dobro raspoloženje i pomaže u ublažavanju stresa. Sadrži malo šećera i ima relativno nizak glikemijski indeks.

Čuvar srca i krvnih sudova

Biljna vlakna, magnezijum i kalijum je kombinacija koja delotvorno deluje na zdravlje krvnih sudova i srca. Ovaj trio poznat je i kao regulator holesterola i krvnog pritiska. Zbog ovih svojstava proso se od davnina tretira kao namirnica koja čuva naše srce i prevenira ostala srčana oboljenja.

Dobar sastojak dijete

Ukoliko bi proso uvrstili u svoju dijetu, evo šta sadrži jedna šolja (cca 174 g) kuvanog prosa:
– 207 kalorija
– 41 g ugljenih hidrata
– 2,2 g biljnih vlakna
– 6 g proteina
– 1,7 g masti

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo