Naslovna / Ishrana

Konzervansi iz hrane mogu da poremete funkcionisanje imunskog sistema

Priredio/la: M. R.|14:00 - 08. 04. 2021.

Razne hemikalije mogu da naštete imunološkom sistemu uzrokujući proces poznat kao imunotoksičnost, a ovi štetni efekti mogu da budu privremeni ili trajni

Studija pokazala neophodnost ozbiljnijih ispitivanja o uticaju pojedinih aditiva na imunitet Foto: Shutterstock

Konzervansi spadaju u aditive koji produžavaju rok trajanja namirnica, štiteći ih od kvarenja ili zagađenja izazvanog mikroorganizmima (bakterije, gljivice, plesni). Na listi dozvoljenih aditiva nalaze se i neki za koje postoje osnovane sumnje da mogu da utiču na zdravlje, prvenstveno imunski sistem.

Šta je imunotoksičnost

Istraživači koji su radili na jednoj novoj studiji vršili su procenu štetnih efekata hemijskih aditiva za hranu i supstanci iz hrane koje mogu da ostvare uticaj na imuni sistem čoveka. Upoređujući rezultate laboratorijskih toksikoloških ispitivanja sa podacima prethodno poznatih testova vršenih na životinjama i epidemiološki pouzdanih analiza, ukazali su na vezu sa procesom poznatim kao imunotoksičnost (posledica štetnih uticaja koji ometaju normalno funkcionisanje imunološkog sistema).

Međutim, većina aditiva za hranu dobila je odobrenje pre više decenija, a Uprava za hranu i lekove (FDA) ne nalaže ažurirano (ponovno) ispitivanje prethodno odobrenih aditiva. Zbog toga se naučnici dodatnim naporima trude da urade što više reprezentativnih ispitivanja.

Opasni aditivi TBHK i PFAS

Biodizel, tercijarni-butil-hidrokinon (TBHK) je uobičajeni konzervans koji proizvođači koriste da bi produžili rok trajanja svojih proizvoda za koji se ispostavilo da je povezan sa povećanim rizikom od tumora kod pacova. Prema navodima Radne grupe za životnu sredinu (EVG), prisutan je u gotovo 1.250 prerađenih namirnica. Recimo, kada žvaćete žvake, istom prilikom dolazite u kontakt i sa biodizelom koji se u njima koristi kao konzervans. Moguće je da bude pronađen u tragovima i u krekerima kao i u pilećim prerađevinama.

Ove i njima slične hemikalije se takođe mogu ispirati iz ambalaže ili opreme (mašina) za preradu (mlevenje) hrane. Takođe, neke kese, kutije ili omoti za hranu presvučeni su per-i polifluoroalkilnim supstancama (PFAS). Iste hemikalije su u istraživanjima na životinjama dovedene u vezu sa rakom, problemima plodnosti, malom porođajnom težinom i oslabljenim imunološkim sistemom. Materijali na bazi PFAS takođe su česti u plastičnim poklopcima i plastikama za višekratnu upotrebu.

Izloženost PFAS posebno zabrinjava u kontekstu aktuelne pandemije covid 19 jer se povezuje sa određenom blokadom i uticajem na imunološki sistem, a imunotoksičnost aditiva iz hrane i supstanci koje dolaze u kontakt sa hranom je za sada uglavnom bila nepoznata naučnicima.

Efekti imunotoksičnosti

Mogući imunotoksični efekti uključuju:

  • preosetljivost organizma
  • hronična upalna stanja
  • imunosupresiju ili oštećenje sposobnosti tela da se bori protiv infekcija
  • imunostimulaciju, koja imunim odgovorima može da prouzrokuje oštećenje tkiva
  • pokretanje autoimunih mehanizama bolesti

Aditivi mogu da ometu imunološki sistem u odbrani tela od infekcija i karcinoma

Autor studije, dr Olga Naidenko, apeluje na važnost daljih ispitivanja i objašnjava:

– Pandemija covid 19 je usredsredila pažnju javnosti i nauke na faktore okoline koji mogu da utiču na naš imunski sistem. Pre pandemije, hemikalije koje mogu da štete odbrani imunološkog sistema od infekcija ili različitih karcinoma nisu imale dovoljnu pažnju od javnih zdravstvenih institucija. Da bi se što više štitilo javno zdravlje širom planete i kada pandemija prestane, ovo mora da se promeni – upozoravajuće su reči naučnice.

Istraživači su analizirali ukupno 63 direktna aditiva za hranu prisutna na više od 10 deklaracija proizvoda prodatih u Sjedinjenim Američkim Državama u periodu 2018–2020. Takođe su posebno istraživali uticaj devet identifikovanih PFAS aditiva koji prelaze sa ambalaže na hranu i tako došli do zabrinjavajućih podataka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo