Naslovna / Zdravlje

Neplodnost često nema nikakav simptom, ali može da se prepozna

Piše: D. T.|15:00 - 26. 02. 2021.

Ukoliko više od godinu dana pokušavate, a ne dođe do trudnoće, sumnja se na neplodnost, odnosno sterilitet

Nekad je i stres razlog za neplodnost, Foto: Pixabay

Neplodnost postaje sve ozbiljniji problem u Srbiji, smatra se da svaki šesti par ima problem sa začećem. Stručnjaci kažu da je to bolest modernog doba. Stres, loše navike, ali i podatak da se parovi u sve poznijim godinama odlučuju za potomstvo, „kumovali“ su ovom problemu.

Uzroci neplodnosti mogu biti različiti, neki od njih su oštećeni ili blokirani jajovodi, hormonalni disbalans, endometrioza kod žena. Kao muški faktori neplodnosti napominju se nizak broj ili izostanak spermatozoida kao i slab kvalitet spermatozoida. U nekih pet do 15 odsto slučajeva uzroci mogu biti nepoznati, odnosno nije moguće utvrditi organski uzrok neplodnosti (idiopatski sterilitet).

Prepoznavanje neplodnosti

Neplodnost često nema nikakav simptom. Mnoge žene se i ne susretnu s problemom dok ne pokušaju da ostanu u drugom stanju. Neredovne, obilne i bolne menstruacije, kao i izostanak istih, promene seksualne želje, promene na koži, pojačana maljavost na grudima i na licu, gubljenje ili slabljenje kose, gomilanje kilograma, bol prilikom seksa, mogli bi da budu neki od prvih simptoma neplodnosti. Budite, ipak, oprezni ako postavljate sami sebi dijagnozu, jer mnogi od ovih simptoma nekada mogu biti znaci nekih drugih ginekoloških problema, piše WebMD.

Kako se dijagnostifikuje neplodnost?

Doktor će pre uspostavljanja definitivne dijagnoze, uraditi sve neophodne testove. Pitaće vas da li ste već imali trudnoće, seksualno prenosive bolesti, ili dijabetes, lupus, artritis, visok krvni pritisak, astmu. Pitaće vas da li pušite, pijete, da li pijete neke lekove, pa i one koji se ne dobijaju na recept, kao što su pomoćna lekovita sredstva. Bitna činjenica jeste i dužina ciklusa, da li je duži od 35 dana ili kraći od 21 dana, da li imate redovne menstruacije?

Važno je da budete iskreni, otvorena komunikacija u kojoj ćete stručnom licu reći svaki detalj, može biti ključ uspeha. Doktor će vam proveriti urin i krv, stanje jajnika ili uraditi biopsiju endometrijuma ili laparoskopiju, ispitati prohodnost jajovoda.

Kad ništa ne pomaže?

Ukolio ste sve isprobali ali još niste dobili bebu stručnjaci mogu da vam ponude intrauterinu inseminaciju (IUI). To je postupak kojim se spermatozoid ubrizgava direktno u matericu u vreme ovulacije kako bi se potpomogla oplodnja. Cilj IUI jeste da se poveća broj spermatozoida koji će dospeti do jajovoda, i tako poveća šansa za začeće. IUI pomaže spermatozoidima da dođu do jajovoda, tako što im skraćuje put. Postupak se preporučuje ako vaš partner ima problema sa brojnošću ili pokretljivošću spermatozoida. Procedura se primenjuje i u slučajevima neobjašnjene neplodnosti, neadekvatne cervikalne sluzi, erozije na grliću materice, ejakulativne disfunkcije.

Vantelesna oplodnja

Još jedan način intervencije jeste asistirana reprodukcija, koja se uobičajeno naziva još i vantelesna oplodnja (VTO). To je postupak kojima se jajne ćelije i embrioni tretiraju izvan tela (u laboratoriji), sa ciljem ostvarivanja trudnoće. Obuhvata i hormonsku terapiju i standardnu vantelesnu oplodnju

Postoji nekoliko metoda vantelesne oplodnje ali najčešća je standardna (klasična) vantelesna oplodnja. Procedura se sastoji u tome što se jedna ili više jajnih ćelija kombinuje sa spermatozoidima u laboratorijskim uslovima. Nakon oplodnje, formirani embrioni se razvijaju od tri do pet dana pre nego što se stave u u matericu.

Doktor vam može preporučiti i da promenite neke životne navike. Ostavite pušenje, počnete zdravo da se hranite, ograničite unos alkohola i pokušate da upravljate nivoom stresa. Verovali ili ne, mnogi parovi su tek tako postali roditelji i to ne samo jednog deteta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo