Naslovna / Zdravlje

Za šta je značajan luteinizirajući hormon i kada je potrebno proveriti njegove vrednosti

Priredio/la: D. T.|15:00 - 21. 03. 2024.

Navedene vrednosti LH pružaju uvid u normalne nivoe ovog hormona za muškarce i žene. Lekar će u odnosu na celokupno zdravstveno stanje utvrditi pravo značenje rezultata za svakog pacijenta ponaosob

hormoni Foto: Shuttestock

Luteinizirajući hormon (LH) luči hipofiza i od ključne je važnosti za pravilno funkcionisanje reproduktivnog sistema i hormona potrebnih za održavanje trudnoće. Luteinizirajući hormon, to jest određeni nivo ovog hormona, može da ukaže na problem sa neplodnošću, bude razlog neredovnih menstruacija, preranog ili zakasnelog puberteta. Ovaj hormon kod žena dovodi do ovulacije, a kod muškaraca do produkcije testosterona.

Kada se proverava luteinizirajući hormon?

Luteinizirajući hormon proverava se kada se posumnja na neplodnost, kod žena može da ukaže na najoptimalnije vreme za začeće tokom menstrualnog ciklusa, otkrije razloge neredovnih menstruacija, ili pruži uvid u početak perimenopauze, prelaznog perioda koji prethodi menopauzi.

Hipotalamus oko 8. godine života pojačava lučenje hormona koji uvode telo u pubertet i polnu zrelost. Ti hormoni utiču na rad hipofize koja u pubertetu luči luteinizirajući hormon (LH) i folikulostimulirajući hormon (FSH). Ovi hormoni su hemijski glasnici koji prenose poruku jajnicima ili testisima da otpočnu rad. Luteinizirajući hormon podstiče reproduktivni sistem na akciju, pa polni organi proizvode steroide, hormone (progesteron, testosteron).

Uloga luteinizirajućeg hormona

Kod žena primarna uloga LH hormona je formiranje zrelog folikula u jajniku iz kojeg se kasnije oslobađa jajna ćelija, odnosno dolazi do ovulacije. Posle ovulacije LH i FSH pretvaraju folikul u žuto telo koje odumire posle 12 dana, osim u slučaju začeća, kada nastoji da telu obezbedi adekvatne nivoe progesterona i  estrogena. U hipofizi muškaraca LH se oslobađa konstantnim tempom i luči se testosteron.

Nivo varira tokom menstrualnog ciklusa

Nivo luteinizirajućeg hormona varira tokom menstrualnog ciklusa. Visok ili nizak nivo LH može da zavisi od niza faktora.

Porast nivoa LH je normalan znak ovulacije i najbolji momenat za začeće. Velika je mogućnost da će žene koje planiraju trudnoću u ovom vremenskom periodu tokom meseca zatrudneti.

Nivo LH može, ipak, da uputi stručnjake u mogućnost postojanja nekog zdravstvenog problema. Provera nivoa LH uglavnom se radi ako postoje sumnje na poremećaj hipofize, problemi sa plodnošću. Ovo je način i da se utvrdi mogući uzrok neredovne menstruacije, nizak nivo testosterona kod muškaraca. Proverom nivoa LH žene mogu da utvrde kada će početi perimenopauza ili menopauza. Testovi nivoa LH mogu da pomognu lekaru da dijagnostikuje rani ili odloženi pubertet kod dece.

Visok luteinizirajući hormon

Visok nivo LH može da bude znak da polni organi ne proizvode dovoljne količine steroidnih hormona neophodnih za odvijanje reproduktivnog procesa. Stanje se najčešće javlja kada jajnici i testisi iscrpu sposobnost da proizvode estrogen i testosteron usled genetskih, autoimunih, hirurških ili fizioloških uzroka.

Tarnerov sindrom, Klinefelterov sindrom su primeri genetskih stanja povezanih sa visokim nivoima LH. Sindrom policističnih jajnika može, takođe, da izazove blago povišen nivo LH i bude uzrok neredovne menstruacije i u najtežim slučajevima neplodnosti.

Nizak luteinizirajući hormon

Nizak nivo može da označava da hipofiza ne proizvodi dovoljne količine LH, koje su neophodne za pravilan polni razvoj i reprodukciju. Nizak nivo LH može da bude znak Kalmanovog sindroma, retkog poremećaja koje dovodi do manjka testosterona i estrogena. Nizak nivo LH nekada prati i funkcionalnu hipotalamičnu amenoreju, stanje kada zbog suviše intenzivnog i čestog fizičkog vežbanja dolazi da izostanka ili prestanka menstruacije.

Kako se proverava LH?

Nivo LH proverava se putem analize krvi, a moguće je da će stručnjak u isto vreme savetovati i proveru LH  i FSH kako bi dobio najbolji uvid u funkcionisanje reproduktivnog sistema. Koncentracija luteinizirajućeg hormona najveća je 24 do 36 sati pre ovulacije.

U praksi se nivoi LH najčešće utvrđuju ako postoji sumnja na neplodnost kod žena. Luteinizirajući hormon uglavnom se proverava od drugog do petog dana menstrualnog ciklusa. Lekari naglašavaju da su rezultati testa uslovljeni godinama pacijenta, polom i istorijom bolesti. Kod žena rezultati mogu da zavise od menstrualnog ciklusa ili menopauze.

Referentne vrednosti LH

Navedeni nivoi LH pružaju uvid u pregled normalnih nivoa ovog hormona za muškarce i žene. Lekar će u odnosu na celokupno zdravstveno stanje utvrditi pravo značenje rezultata za svakog pacijenta ponaosob.

Referentne vrednosti LH – žene

Folikularna faza, od prvog dana menstrualnog ciklusa do ovulacije: 2,4 – 13 IU/L

Ovulacijska faza taje jedan do dva dana, otprilike 14 dana od prvog dana menstruacije : 14,0 – 95 IU/L

Lutealna faza, od ovulacije do menstruacije: 1,0 – 11 IU/L

Menopauza: 8,0 – 58 IU/L

Referentne vrednosti LH za muškarce su 1,7 do 8,6 IU/L

Stručnjaci napominju da se navedene referentne vrednosti mogu da razlikuju, u zavisnosti od metode i karakteristika testa, faze menstrualnog ciklusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo