Naslovna / Vitamini i suplementi

Mogu li suplementi pomoći u balansiranju hormona

Priredio/la: S.St.|15:00 - 20. 10. 2023.

Mnoštvo suplemenata na tržištu obećava da može da pomogne u balansiranju hormona

suplementi i hormonski disbalans Na tržištu postoje brojni suplementi za hormonsku ravnotežu, ali nisu svi podržani naučnim dokazima Foto Shutterstock

Suplementi i njihova upotreba za hormonsku neravnotežu ispitani su u ograničenom broju istraživanja. Međutim, postoje neki dokazi da brojni vitamini, minerali, biljke i suplementi mogu barem pomoći u uspostavljanju hormonske ravnoteže. Međutim, treba imati u vidu da nijedan pojedinačni suplement ne može sam da reši zdravstvene probleme. Uvek treba da se konsultujemo sa lekarom o problemima hormonske neravnoteže.

Kako hormoni utiču na naše zdravlje

Hormoni su proteini ili steroidi koji deluju kao glasnici u našem telu. Krv prenosi hormone do specifičnih receptora na tkivima i organima. Kada hormon pronađe pravi receptor, dolazi do reakcije. Reakcije izazvane hormonima utiču na nekoliko važnih procesa u našem telu:

  • rast i razvoj
  • metabolizam
  • seksualnu funkciju
  • reprodukciju
  • raspoloženje

endokrinom sistemu različite žlezde proizvode hormone. Ljudi imaju preko 50 različitih hormona, od kojih smo za mnoge čuli – estrogen, testosteron, insulin, tiroidni hormoni i hormon rasta.

Hormoni su ključni regulatori telesnih procesa tokom životnog ciklusa. Oni su i moćni, što znači da previše ili premalo hormona može dovesti do primetnih promena u našem organizmu. Postoje različiti znaci i simptomi hormonske neravnoteže. Uz pomoć lekara možemo da utvrdimo da li je prisutan disbalans i da li je potrebno lečenje.

Vitamini i minerali za hormonsku ravnotežu

Mnogi mikronutrijenti (vitamini i minerali) istraživani su zbog njihove moguće uloge u lečenju hormonske neravnoteže, ali samo neki izgleda da mogu da budu korisni i uspešni. Uravnotežena ishrana sadrži sve vitamine i minerale potrebne našem telu. Ali, ponekad je upotreba suplemenata opravdana, posebno ako je prisutan hormonski disbalans.

Prema naučnim dokazima, sledeći vitamini i minerali mogu pomoći da se ponovo uspostavi hormonska ravnoteža.

Magnezijum

Magnezijum je mineral neophodan za brojne sisteme u našem telu, uključujući kontrolu šećera u krvi, regulaciju krvnog pritiska i regulaciju hormona. Jedna od uloga magnezijuma je u proizvodnji i sekreciji tiroidnih hormona. Poznato je da se magnezijum u serumu postepeno smanjuje s godinama, posebno kod žena. To može dovesti do poremećaja u sintezi tiroidnih hormona. Kod žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), nizak nivo magnezijuma u krvi je povezan sa insulinskom rezistencijom. U jednoj studiji, nizak nivo magnezijuma takođe je bio u korelaciji sa povećanim nivoima testosterona kod onih sa PCOS.

Postoje dokazi da i stres utiče na nivo magnezijuma. U nekim studijama pokazalo se da se nivoi magnezijuma smanjuju u vreme stresa, što je čest uzrok hormonske neravnoteže. U stvari, smatra se da su magnezijum i stres u začaranom krugu u kojem stres dovodi do iscrpljivanja magnezijuma, što zauzvrat izaziva oslobađanje više hormona stresa.

Vitamin D

Vitamin D smatra se i vitaminom i steroidnim hormonom. Kao hormon, vitamin D je ključan za apsorpciju kalcijuma i mnoge druge važne procese, uključujući sintezu estrogena i testosterona. U nekim studijama, nedostatak vitamina D povezan je sa insulinskom rezistencijom. Iako veza između vitamina D i insulina nije u potpunosti shvaćena, veruje se da vitamin D sprečava upalu, faktor rizika za insulinsku rezistenciju.

Nizak nivo vitamina D takođe je u korelaciji sa razvojem PCOS, za koje je karakterističan hormonski disbalans. Prema jednoj studiji, suboptimalni ili deficitarni nivoi vitamina D češće su prisutni kod osoba sa PCOS.

Cink

Cink je esencijalni mineral koji utiče na mnoge hormone, uključujući insulin i hormone štitne žlezde. Problemi sa rastom i reprodukcijom povezani su sa nedostatkom cinka. Nedostatak cinka takođe može dovesti do razvoja određenih endokrinih bolesti. Poznato je da je cink ključan za proizvodnju tiroidnih hormona, uključujući tireostimulišući hormon (TSH) i tireotropin oslobađajući hormon (TRH). Čini se da cink takođe igra ulogu u transportu tiroidnih hormona. Međutim, zamršen odnos između cinka i tiroidnih hormona nije u potpunosti shvaćen.

Cink je takođe važan za regulaciju insulina. Kao što se ističe u jednom pregledu, proizvodnja i lučenje insulina su inhibirani kada nema dovoljno cinka. Shodno tome, suplementacija cinkom je povezana sa poboljšanom kontrolom šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

B vitamini

Postoji osam vitamina B, od kojih su svi važni za formiranje energije i crvenih krvnih zrnaca. Smatra se da su neki vitamini B takođe važni za ravnotežu hormona.

Vitamini B2 (tiamin), B5 (pantotenska kiselina) i B6 (piridoksin) igraju ulogu u sintezi i/ili regulaciji hormona. Dok je tiamin deo regulacije hormona štitne žlezde, pantotenska kiselina je potrebna za proizvodnju određenih steroidnih hormona, a piridoksin je ključan u formiranju melatonina.

Poznato je da folna kiselina, još jedan vitamin B, povećava nivoe progesterona (hormona) kod žena koje imaju menstruaciju. Povećani nivoi progesterona mogu normalizovati neredovne menstruacije i podstaći mesečnu ovulaciju.

Iako je potrebno više istraživanja, suplement vitamina B12 kod nekih osoba može poboljšati funkciju štitne žlezde. Prema jednoj studiji koja je obuhvatila 130 ljudi, nedostatak vitamina B12 bio je povezan sa Hašimotovom bolešću (vrsta autoimune hipotireoze). U studiji, 46 odsto učesnika sa Hašimoto tiroiditisom imalo je i nedostatak vitamina B12.

Jod

Jod je mineral u tragovima koji se nalazi u određenim vrstama soli i mnogim namirnicama. Takođe je esencijalna komponenta sinteze tiroidnih hormona. Kada jod uđe u krvotok, preuzima ga štitna žlezda. U štitnoj žlezdi jod deluje kao katalizator za stvaranje dva glavna tiroidna hormona, T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin). Ovi hormoni zatim nastavljaju da utiču na metabolizam, otkucaje srca, telesnu temperaturu i još mnogo toga. Nizak nivo joda može dovesti do niskih nivoa T3 i T4. Ovaj poremećaj u sintezi tiroidnih hormona takođe može izazvati hipotireozu (neaktivnu štitnu žlezdu).

Biljni suplementi za hormonsku ravnotežu

Biljni suplementi sadrže bilje iz različitih delova biljaka. Ovi suplementi obično sadrže jedno ili više bilja za koje se smatra da pružaju zdravstvene prednosti. Neki biljni suplementi, poput onih navedenih u nastavku, ponekad se koriste da pomognu u hormonskoj ravnoteži.

Ašvaganda

Ašvaganda (Withania somnifera) grm je i biljni dodatak popularan u ajurvedskoj medicini, drevnom indijskom medicinskom sistemu. Ima mnogo upotreba i može pomoći u balansiranju hormona kao što su kortizol i testosteron.

U maloj studiji sa 43 odrasla muškarca koji su imali prekomernu težinu i blagi umor, upotreba ekstrakta ašvagande tokom osam nedelja bila je povezana sa značajnim povećanjem steroidnih hormona DHEA i testosterona. Upotreba ašvagande dovela je i do beznačajnog smanjenja hormona stresa kortizola.

Druga studija na muškarcima i ženama otkrila je da je unos ašvagande bio u korelaciji sa smanjenim nivoima jutarnjeg kortizola u poređenju sa placebom. Prema ovoj studiji ašvaganda može delovati na osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubrežne žlezde (HPA) i smanjiti odgovor na stres.

Studije su takođe posmatrale ašvagandu za pomoć u balansiranju hormona kod žena koje doživljavaju perimenopauzu. Žene koje su uzimale ašvagandu osam nedelja imale su značajno povećanje estradiola, oblika estrogena koji je obično nizak u perimenopauzi. Učesnice su imale i značajno smanjenje folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH) (oba tipično visoka u perimenopauzi).

Koren crnog kohoša

Koren crnog kohoša (Actaea racemosa ili Cimicifuga racemosa) biljni je lek koji se najčešće koristi za lečenje simptoma menopauze, kao što su talasi vrućine. Nije poznato tačno kako crni kohoš može da deluje na poboljšanje simptoma menopauze, ali izgleda da se ova biljka vezuje za receptore estrogena i posle toga smanjuje hormone LH i FSH. U jednoj maloj studiji, koren crnog kohoša davan je osam nedelja ženama u ranoj postmenopauzi. U poređenju sa placebom, koren crnog kohoša smanjio je valunge, kao i druge fizičke i psihijatrijske simptome menopauze.

Generalno, rezultati istraživanja o korišćenju crnog kohoša za menopauzu su nedosledni. Dok se čini da crni kohoš utiče na hormone poput estrogena, FSH i LH, potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumela njegova uloga u menopauzi.

Viteks

Viteks (Vitex agnus-castus) lekovita je biljka koja se koristi vekovima. Često se koristi za lečenje neredovnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma (PMS), neplodnosti i drugih stanja koja tipično pogađaju žene.

U jednom sistematskom pregledu razmatrano je nekoliko studija o efektima viteksa kod žena sa reproduktivnim poremećajima, od kojih se mnogi odnose na neravnotežu određenih hormona. Rezultati pregleda otkrili su da viteks može normalizovati skraćene lutealne (luteinske) faze povećanjem hormona progesterona. Takođe je utvrđeno da viteks smanjuje lučenje drugog hormona, prolaktina, koji može biti povišen kod određenih reproduktivnih poremećaja.

Drugačiji, ali sličan sistematski pregled razmatrao je potencijalnu ulogu viteksa u lečenju neplodnosti. Prema ovoj recenziji, plod ove biljke sadrži supstance koje se vezuju za receptore estrogena i moduliraju hormon.

Iako se viteks ne preporučuje za samostalno lečenje neplodnosti, može biti od pomoći kao komplementarni tretman. Međutim, potrebno je više istraživanja.

Koren sladića

Utvrđeno je da koren sladića (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza uralensis, Glycyrrhiza inflatasadrži supstance koje mogu pomoći kod hormonske neravnoteže i simptoma menopauze.

Prema laboratorijskim istraživanjima, određena jedinjenja u korenu sladića deluju slično estrogenu i mogu se čak vezati za estrogenske receptore u telu. Druga jedinjenja korena sladića su pokazala sposobnost da blokiraju estrogen. Zbog ovih nalaza neki istraživači smatraju da je koren sladića selektivni modulator estrogenskih receptora (SERM). SERM su vrsta hormonske terapije i uključuju tamoksifen i raloksifen.

Relevantni oblici korena sladića mogu pomoći kod simptoma menopauze, poput vaginalne atrofije. Studija je pokazala da krema od korena sladića sadrži biljne estrogene koji smanjuju pH vagine, a samim tim i znake i simptome vaginalne atrofije.

Maka

Postoje neki dokazi da maka (Lepidium meyeniiima uticaj na reproduktivne hormone. Međutim, istraživanja u ovoj oblasti prilično su ograničena, a nova istraživanja su opravdana.

Vekovima su maku koristili starosedeoci za neplodnost i hormonsku neravnotežu, uglavnom kod žena. Na osnovu pregleda biljnih lekova za menopauzu, nekoliko studija je otkrilo prednosti korišćenja make za balansiranje hormona tokom menopauze. Međutim, vrlo malo ispitivanja na ljudima završeno je u ovoj oblasti, što otežava donošenje zaključka o efikasnosti make.

Utvrđeno je da maka smanjuje i FSH i LH kod žena u ranoj postmenopauzi, što može pomoći u ublažavanju određenih simptoma menopauze, uključujući seksualnu disfunkciju. Iako je tačan mehanizam make nepoznat, neki istraživači veruju da može da cilja receptore testosterona.

Majoran

Majoran (Origanum majorana) višegodišnja je biljka koja se koristi u narodnoj i tradicionalnoj medicini za razne zdravstvene probleme. Naučni dokazi sugerišu da majoran može pomoći kod hormonske neravnoteže kod osoba sa PCOS.

U pilot studiji, 25 učesnica sa PCOS koristile su ili čaj od majorana ili placebo čaj tokom jednog meseca. U poređenju sa placebo čajem, pokazalo se da čaj od majorana značajno smanjuje DHEA, hormon koji je obično povišen kod PCOS. Takođe je utvrđeno da kod učesnica smanjuje nivo insulina natašte, ali ne značajno.

Vrlo malo drugih studija bavilo se potencijalnom ulogom majorana u PCOS. Iako majoran može biti povezan sa poboljšanim balansom hormona kod onih sa PCOS, potrebno je više istraživanja.

Crni kim

Seme biljke Nigella sativa (N. sativa) sadrži timohinon, jedinjenje za koje se smatra da štiti endokrini sistem od oštećenja. Ova zaštita takođe može pomoći u obnavljanju hormonske ravnoteže.

Laboratorijske studije otkrile su različite potencijalne prednosti crnog kima na hormone. U jednoj studiji, eterično ulje iz semena N. sativa povećalo je nivoe T3 kod pacova sa hipotireozom.

Druga laboratorijska istraživanja pokazala su da crni kim može delovati kao fitoestrogen, biljno jedinjenje koje deluje slično estrogenu.

Iako su ovi rezultati obećavajući, nije poznato da li će se isti rezultati pojaviti kod ljudi. Iako se iz laboratorijskih studija može mnogo naučiti, neophodna su ispitivanja na ljudima da bi se utvrdilo da li seme N. sativa može pomoći kod hormonske neravnoteže.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea (R. rosea) lekovita je biljka koja se dugo koristi u tradicionalnoj medicini. U novijoj istoriji, R. rosea označena je kao adaptogen, jedinjenje za koje se smatra da pomaže telu da bolje reaguje na stres. Kao adaptogen, otkriveno je da R. rosea poboljšava simptome i fizičkog i mentalnog stresa, uključujući umor, depresiju i opštu slabost. Iako tačan mehanizam antistresnog delovanja R. rosea nije u potpunosti shvaćen, neka istraživanja sugerišu da ova biljka može da potisne hormone koji deluju na HPA osu tokom stresa.

Kao i kod drugih biljaka na ovoj listi, potrebno je više istraživanja o R. rosea da bi se u potpunosti razumela njena uloga kao adaptogena i kako utiče na hormonsku neravnotežu.

Drugi suplementi za hormonsku ravnotežu

Dodatni suplementi na tržištu imaju različite nivoe istraživanja koji podržavaju njihovu upotrebu za hormonsku neravnotežu.

Diindolilmetan (DIM)

Smatra se da diindolilmetan (DIM), vrsta fitonutrijenata koji se formira u našem organizmu nakon konzumiranja povrća iz roda krstaša, modifikuje hormon estrogen. Ova modifikacija može biti korisna za određene vrste raka.

Veruje se da DIM menja određene puteve enzima koji menjaju aktivnost estrogena, što može smanjiti rizik od raka dojke. U studijama, DIM je takođe pokazao antiinflamatorne efekte koji mogu doprineti njegovim navodnim antikancerogenim efektima.

Vrlo malo studija na ljudima je testiralo DIM za njegovu ulogu u ravnoteži hormona ili prevenciji raka.

Otkriveno je i da DIM povećava nivoe globulina koji vezuje polne hormone (SHBG), što je povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke. Međutim, trebalo bi obaviti velike studije kako bi se potvrdili ovi nalazi.

DHEA

Skraćeno za dehidroepiandrosteron, DHEA je steroidni hormon koji telo može da koristi za proizvodnju polnih hormona. Naše telo proizvodi DHEA, ali se njegova sinteza smanjuje s godinama i određenim zdravstvenim stanjima. Postoje neki dokazi da DHEA suplementi rade na poboljšanju ravnoteže određenih hormona.

DHEA se može pretvoriti u testosteron i estrogen. Takođe je poznato da pomaže u smanjenju nivoa hormona stresa kortizola.

Iako je kontroverzan, DHEA je predložen kao tretman za menopauzu. Prema jednom pregledu, klinička ispitivanja su pokazala da DHEA poboljšava metabolizam lipida i osetljivost na insulin, između ostalog. Ovo je navelo istraživače da veruju da DHEA može pomoći u lečenju hormonske neravnoteže prisutne u menopauzi i drugim stanjima.

Isti pregled pronašao je i dokaze da DHEA kod nekih osoba može poboljšati plodnost. Suplement DHEA povezan je sa boljim zdravljem embriona i poboljšanom rezervom jajnika kod osoba koje su podvrgnute vantelesnoj oplodnji (IVF). Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti podržali ovi nalazi.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline nalaze se u određenim namirnicama i suplementima i važne su za naše opšte zdravlje. Postoje dokazi da omega-3 masne kiseline igraju ulogu u osetljivosti na insulin i ovulaciji, dva procesa koji se oslanjaju na ravnotežu hormona da bi pravilno funkcionisali. U sistematskom pregledu 15 studija zaključeno je da suplementacija omega-3 masnim kiselinama može poboljšati i insulinsku rezistenciju i profil lipida kod osoba sa PCOS. Veruje se da omega-3 masne kiseline poboljšavaju signalizaciju i regulaciju insulina delujući na transportere i receptore. Takođe je poznato da omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva. Ova svojstva takođe mogu pomoći u poboljšanju hormonske neravnoteže smanjenjem upale. Međutim, još nema dobrih podataka koji bi potvrdili ovu tvrdnju.

Probiotici

Zdravlje creva od suštinskog je značaja za mnoge procese u organizmu, uključujući ravnotežu hormona. Probiotici su živi mikroorganizmi koji se često nazivaju „dobre” bakterije, koje se često koriste za balansiranje mikrobioma creva. Probiotici takođe mogu pomoći u balansiranju hormona.

Istraživanja pokazuju da mikrobiom creva stupa u interakciju sa polnim hormonima, uključujući testosteron, progesteron i estrogen. U osnovi, što je zdraviji mikrobiom creva, zdraviji su i polni hormoni.

Jedan pregled razmatrao je efekte suplementacije probioticima na nivoe hormona kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. Zaključeno je da postoje neki dokazi da probiotici pomažu kod određenih simptoma menopauze (uključujući vaginalnu atrofiju i insulinsku rezistenciju) koji su uzrokovani promenama nivoa hormona.

Međutim, zbog malog broja dostupnih ispitivanja na ljudima na ovu temu, istraživačima je bilo teško da utvrde efikasnost probiotika u lečenju menopauze i drugih hormonskih neravnoteža.

Sve u svemu, potrebno je više istraživanja o upotrebi probiotika za ravnotežu hormona.

Na tržištu postoje brojni suplementi za hormonsku ravnotežu, ali nisu svi podržani naučnim dokazima. Dok razni vitamini, minerali, hranljive materije, biljke i druge supstance mogu pomoći, možda će biti potrebno da se preduzmu druge mere kako bi se popravila hormonska neravnoteža.

U svakom slučaju, kod problema sa hormonskom neravnotežom treba razgovarati i posavetovati se sa lekarom o najboljoj opciji lečenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo