Naslovna / Ishrana

Sladić ublažava mučninu, bol u stomaku i gorušicu, a dobar je i za čir

Priredio/la: S. M.|12:00 - 14. 01. 2022.

Sladić ili slatki koren je biljka koja sadrži više od 150 lekovitih jedinjenja za snažno jačanje imuniteta

sladić Sladiće se može koristiti kao zaslađivač, ali nije preporučljiv za svakoga Foto: Shutterstock

Sladić ili slatki koren je biljka koja sadrži više od 150 lekovitih jedinjenja koja snažno jačaju imunitet. Koristi se vekovima u tradicionalnoj medicini za lečenje kašlja, čira na želucu, regulisanje varenja. Iako ima mnoge prednosti sladić se ne savetuje svima. Glicirizinska kiselina uzrokuje pojačano izlučivanje kalijuma, i zadržavanje natrijuma i vode u telu, usled čega može doći do povećanja krvnog krvnog pritiska i hipokalemije (smanjenog nivoa kalijuma).

Sladić je slađi od saharoze

Glicirizinska kiselina je materija koja sladiću daje 50 puta slađi ukus od saharoze. Sladić se koristi kao zaslađivač u slatkišima, smatra se da neka od jedinjenja sladića imaju  antivirusna i antimikrobna svojstva. Kliničke studije koje istražuju prednosti sladića dale su, za sada, obećavajuće rezultate.

Sladić može ublažiti infekcije kože

Ekcem je neprijatno stanje praćeno svrabom, crvenilom kože. Ekstrakt Glicirrhiza glabra, ili ekstrakt korena sladića, može biti efikasan borac protiv bakterija koje mogu zaraziti kožu. Utvrđena je antimikrobna aktivnost protiv bakterije Staphylococcus aureus, koja može izazvati infekcije kože, kao što su impetigo, celulitis i folikulitis.

Sladićem protiv čira

Glabridin i glabren, su flavonoidi u korenu sladića, efikasni za ublažavanje nelagodnosti u stomaku. Umanjuju mučninu, bol u stomaku i gorušicu. Infekcija bakterijom Helicobacter pilory može izazvati peptični čir. Istraživanja sugerišu da ekstrakt sladića može delovati protiv bakterije H. pilory. Kliničko ispitivanje na 120 ljudi pokazalo je da dodavanje ekstrakta sladića, može dovesti do potpunog uništenja bakterije H. Pilory.

Glicirizin pomaže u lečenju Hepatitisa C

Glicirizin je sastojak sladića koji može pomoći u lečenju hepatitisa C, koji ako se ne leči, može dovesti do ciroze jetre. Istraživači su utvrdili da glicirizin pokazuje antimikrobnu aktivnost protiv hepatitisa C. Lekari u Japanu koriste injekcijski oblik glicirizina za lečenje osoba sa hroničnim hepatitisom C, koje ne reaguju na tretmane uobičajenim lekovima.

Sladić sprečava karijes

Neka istraživanja naglašavaju da sladić može delovati protiv bakterija koje izazivaju karijes. Međutim, iako je sladić pokazao antibakterijsku aktivnost u laboratorijskim uslovima, studije na ljudima, još nisu dokazale da zaista i ima moć u borbi protiv karijesa. Utvrđeno je da ima sposobnost da inhibira rast oralnih bakterija, pa se pretpostavlja da bi u budućnosti mogao i da bude tretman protiv karijesa.

Upaljeno grlo prestaje uz sladić

U tradicionalnoj medicini sladić se koristi i kao lek protiv bolova u grlu. Istraživači su utvrdili da grgoljanje rastvora sladića, 15 minuta pre operacije,  smanjuje učestalost i težinu bolova u grlu posle anestezije.

Doziranje

Doziranje sladića zavisi od stanja koje treba lečiti. Nikada ne bi trebalo koristiti prevelike količine sladića u obliku hrane ili dodataka jelu. Osobe koje imaju visok krvni pritisak ili nizak nivo kalijuma, treba da izbegavaju slatkiše od sladića i suplemente glicirizina. U slučaju da se pretera sa upotrebom sladića, može doći do poremećaja nivoa kalijuma u organizmu, moguć je abnormalni srčani ritam, visok krvni pritisak. Kao nuspojave se beleže i visok krvni pritisak, letargija, otok, kongestivna srčana insuficijencija.

Trudnice ne bi trebalo da koriste sladić

Sladić se ne preporučuje trudnicama. Jedna studija tvrdi da gliciriza u sladiću može da ošteti razvoj mozga fetusa i dovede do kognitivnih problema kasnije u životu. Starija studija, čak navodi, da upotreba sladića tokom trudnoće može dovesti do prevremenog porođaja.

Sladić se ne preporučuje ni pacijentima koji koriste lekove za snižavanje kalijuma, kao i onima koji upotrebljavaju lekove protiv hipertenzije, diuretike,  lekove za normalizaciju srčanog ritma, antikoagulanse kao što je varfarin (Coumadin). Sladić se ne savetuje pacijentima na terapiji estrogenom, ženama koje koriste pilule za kontrolu rađanja, kao i pacijentima koji koriste kortikosteroide.

Kako koristiti sladić?

Sladić je dostupan u obliku tableta za žvakanje, tečnog ekstrakta, kapsula, praha. Savetuje se mešanje sladića sa gelom aloe vere, kao pomoć u lečenju ekcema. U obliku čaja sladić se koristi za lečenje upale grla, ekstrakt sladića je tretman za čireve ili probleme sa stomakom. Ne bi trebalo konzumirati slatkiše, čajeve ili suplemente od sladića tokom dužeg perioda, bez lekarskog nadzora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo