Naslovna / Ishrana

Zašto je tako teško odreći se slatkiša

Priredio/la: Vesna Stanimirović
18:00 - 27. 06. 2023.

– Želja za slatkišima u stvari za bilo čim slatkim u toku dana, posebno u popodnevnim časovima, nakon obilnog obroka može da ukazuje na insulinsku rezistenciju – kaže na početku novog ePodcast prof. dr Svetlana Stanišić, redovni profesor na predmetima Ishrana i Osnove fizičke hemije.

Zašto je tako teško odreći se slatkiša? Stručnjaci tvrde da šećer izaziva osam puta veću zavisnost od kokaina. To je zato što šećer utiče na skok dopamina (jednog od hormona sreće), koji, nažalost, traje samo par minuta, nakon čega sledi skok kortizola, zbog čega se često osećamo stresno i loše.

U novoj epizodi ePodcasta naša gošća prof. dr Svetlana Stanišić je između ostalog objasnila i kako unos velike količine šećera utiče na zdravlje celokupnog organizma?

– Kod mladih devojka se zbog unosa velike količine šećera mogu javiti policistični jajnici, kod mladih momaka koji su gojazni se može javiti višak estrogena, tako da se narušava hormonski balans što se tiče seksulanih hormona.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome Zašto nerado idemo kod psihijatra i psihoterapeuta

Prof. dr Svetlana Stanišić nam je takođe objasnila zašto prerađeni slatkiši, pa i slani proizvodi izazivaju zavisnost.

Prerađeni slatkiši nemaju biljna vlakna i imaju koncentrovan šećer. Šećer izaziva zavisnost. Kao što znate kad jedemo slatkiše, nama se traži sve više i više i šećer ne nalazi se samo u slatkim već i slanim proizvodima – upozorava naša sagovornica.

Potrebna je ogromna količina volje i discipline da bismo se odrekli slatkiša. To može biti teška bitka. Koliko puta shvatimo da je samo pitanje vremena kada ćemo početi da popuštamo i vratimo se šećeru?

– Šećer utiče na lučenje dopamina u mozgu i daje nam osećaj zadovoljstva. U stvari sam pogled na nešto slatko dovodi do toga da osećamo uzbuđenje – kaže prof. dr Svetlana Stanišić.

Da biste saznali postoji li neki način kako da se odreknemo konzumiranja previše slatkiša, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Profesor Svetlana Stanisic, doktor stomatologije i doktor nauka fizicke hemije, predavač na Univerzitet Singidunum, autor knjige „Ako je hrana Vas porok…” i youtube kanala „Ishrana i zdravlje”.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo