Naslovna / Prirodna medicina

Kokosovo ulje čuva nas od štetnih oralnih bakterija i karijesa

Priredio/la: S. M.|12:00 - 03. 12. 2021.

Kokosovo ulje čuva usnu duplju od razvoja bakterija i oralnih bolesti, a zaslužno je i za svežinu daha

kokosovo ulje Ispiranje usta kokosovim uljem može smanjiti populaciju bakterija koje izazivaju karijes u ustima Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje može biti dragoceno za našu oralnu higijenu i zdravlje. Isipiranje usta kokosovim uljem prirodni je narodni lek iz Indije. Kokosovom ulju se, pored antibakterijskog i antimikotičkog, pripisuje i imunološko dejstvo, a posebno je delovtorno jer smanjuje populaciju bakterija u pljuvački i tako doprinosi oralnoj higijeni.

Kokosovo ulje posle majčinog mleka najbogatiji izvor laurinske kiseline

Ispiranje usta sa kokosovim uljem može se lako uklopiti u rutinu oralnog zdravlja. Kokosovo ulje je dostupno u prodavnicama. Najzastupljenija zasićena masna kiselina kokosovog ulja je laurinska. Zanimljivo je da je kokosovo ulje, posle majčinog mleka, najbogatiji izvor laurinske kiseline. S obzirom da laurinska kiselina u majčinom mleku igra presudnu ulogu u razvoju imunološkog sistema deteta, kokosovom ulju se, pored antibakterijskog i antimikotičkog, pripisuje i imunološko dejstvo.

Kako ispirati usta kokosovim uljem

Ispiranje usta kokosovim uljem podrazumeva manju količinu ulja koja se mućka u ustima poput klasičnog sredstva za ispiranje u trajanju od 10 do 20 minuta, a potom se ulje izbacuje. Nakon toga možete isprati usta toplom vodom, To je kao da koristite vodu za ispiranje usta, ali na duži period.

Kokosovo ulje protiv štetnih oralnih bakterija

Kokosovo ulje se apsorbuje i ima nekoliko priznatih zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje upale i borbu protiv štetnih oralnih bakterija. Takođe je jestivo, tako da postoji malo rizika za oralnu upotrebu. Većina zagovornika ispiranja usta kokosovim uljem  preporučuje da jednu supenu kašiku ulja mućkate u ustima 15do 20 minuta, a zatim je ispljunete.

Prednosti ispiranja usta kokosovim uljem

Prednosti ispiranja usta sa kokosovim uljem mogu uključivati:

Ubijanje štetnih bakterija u ustima – Usta sadrže raznoliku populaciju bakterija. Neke su štetne i mogu dovesti do karijesa, lošeg zadaha i bolesti desni. Studija iz 2016. godine sa 60 učesnika otkrila je da ispiranje usta uljem može smanjiti populaciju bakterija u pljuvački i podržati oralnu higijenu. Istraživači kažu da je kokosovo ulje sigurna alternativa hlorheksidinu, sastojku nekih komercijalnih vodica za ispiranje usta.

Smanjenje lošeg zadaha – Neprijatan zadah obično je rezultat nakupljanja bakterija u ustima. Ovo može biti povezano sa lošom oralnom higijenom, infekcijom ili oboljenjem desni. Studija iz 2011. godine otkrila je da povlačenje ulja može biti efikasan prirodni tretman za loš zadah.

Kokosovo ulje sprečava karijes i pomaže desnima

Karijes je rezultat nakupljanja bakterija,  loše oralne higijene i potrošnje šećera. Plak je obloga od bakterija, pljuvačke i čestica hrane. Prekriva zube i može oštetiti gleđ, što na kraju uzrokuje karijes. Prema istraživanju iz 2016. godine, ispiranje usta kokosovim uljem može smanjiti populaciju bakterija koje izazivaju karijes u ustima. Uz četkanje i čišćenje koncem, ispiranje usta uljem može biti još jedan način za podršku oralnom zdravlju.

Smanjenje upale i poboljšanje zdravlja desni – Bakterije u plaku mogu doprineti gingivitisu, uobičajenoj bolesti desni koja izaziva crvenilo, otok i upalu. Takođe može izazvati lako krvarenje desni. Istraživanja sugerišu da kokosovo ulje može smanjiti upalu. Pored toga, prema studiji iz 2015. i drugoj studiji iz 2020. godine, ispiranje usta kokosovim uljem može smanjiti stvaranje plaka i pomoći u sprečavanju gingivitisa izazvanog plakom.

Izbeljivanje zuba – Nijedan naučni dokaz nije potvrdio da ispiranje usta kokosovim uljem može izbeliti zube. Međutim, ima slučajeva da kokosovo ulje može očistiti mrlje sa površina zuba. 

Rizici ispiranja usta kokosovim uljem

Osobe sa alergijama na kokos ili kokosovo ulje ne bi trebalo da ispiraju usta sa kokosovim uljem. Inače, nije poznato da postoje neki drugi rizici pri ispiranju usta kokosovim uljem. Možda je vredno napomenuti da ispiranje usta uljem ne zamenjuje četkanje, čišćenje koncem ili druge tehnike oralne nege.

Mućkajte u ustima oko 15 do 20 minuta

Kome se ne sviđa ukus kokosa može probati susamovo ili maslinovo ulje. Sama tehnika ispiranja usta je jednostavna. Sedeći uspravno ili stojeći, mućkajte uljem u ustima 15 do 20 minuta. Ukoliko vam je teško da toliko vremena zadržite ulje u ustima počnite sa 5 ili 10 minuta i polako povećavajte trajanje. Neophodno je da sve vreme pravilno dišete kroz nos. Kada završite, ispljunite ulje,dakle nikako ga nemojte gutati.

Promenite četkicu za zube

Većina predlaže pranje zuba odmah nakon ispiranja usta. Drugi kažu da je bolje sačekati malo da bi se pospešilo zadržavanje dobrih bakterija i rebalans oralnog mikrobioma. U svakom slučaju, koristite drugu četkicu za zube nakon ispiranja usta kokosovim uljem od one koja se koristi za svakodnevno pranje zuba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo