Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Kokosov šećer je sve popularniji u ishrani, a lekari su jasni na ovu temu

Priredio/la: D.T.
11:00 - 06. 05. 2021.

Kokosov šećer je sve popularniji širom sveta zbog nekih, kako se smatra, posebnih nutritivnih vrednosti. A i doktori imaju šta da kažu o tome

kokos-kokosov šećer-zdravlje

Kokosov šećer je zdraviji, geslo je onih koji pokušavaju da obogate tržište još jednim slatkim proizvodom. I pored naznaka da ova vrsta šećera ima neke nutritivne vrednosti koje mu daju prednost nad klasičnim belim šećerom od trske ili repe, pa čak i medom, doktori su jasni – šećer je šećer i koristite ga umereno. Smatra se da kokosov šećer ima manje količine saharoze, a veće količine minerala. Doktori navode da sve minerale koje ima kokosov šećer možete pronaći i u kvalitetnom mesu ili paradajzu.

Kokosov šećer je organski proizvod

Skupljanjem soka iz cveta kokosove palme dobija se kokosov šećer, bez rafinisanja. U ovom šećeru, kako se tvrdi, nema aditiva, pa je organski proizvod. Šećer u obliku karamela, se potom suši, pa sitni kako bi dobio konačni izgled. Nakon procesa termičke obrade, kokosov šećer se suši i potom sitni u granule kako bi dobio svoj krajnji oblik, izgleda slično kao žuti šećer.

Manje saharoze?

Za razliku od običnog belog šećera, kokosov šećer sadrži manje saharoze oko 75 odsto, sa malim količinama glukoze i fruktoze.

– Ove razlike su ipak minimalne, što obe vrste šećera čini skoro istima –  kaže dr Majk Rasel. S druge strane tvrdi se da kokosov šećer sadrži veće količine cinka, kalijuma, magnezijuma, od javorovg sirupa, meda.  Ove minerale je, ipak,  uvek bolje uneti u organizam iz nekih drugih namirnica, a ne šećera, smatraju stručnjaci. Ukoliko pazite na zdravlje – šećer izbegavajte. Prednost dajte orašastom voću i nemasnim mesima, koji su uvek bolji izbor. Dr Rasel tvrdi da će paradajz bolje zadovoljiti potrebe za kalijumom nego šećer,

Ocena glikemijskog indeksa kokosovog šećera

Takođe, još jedna tačka zabune oko kokosovog šećera je ocena njegovog glikemijskog indeksa. Hrana sa nižim glikemijskim indeksom smatra se uglavnom boljim izborom. Analiza glikemijskog indeksa kokosovog šećera od strane Instituta za hranu i prehranu na Filipinima otkrila je da kokosov šećer ima glikemijski indeks 35, što ga čini hranom sa „nižim“ glikemijskim indeksom, što bi značilo da je zdraviji jer sporije dospeva u krv od klasičnog šećera.

Novija analiza Službe za istraživanje glikemijskog indeksa Univerziteta u Sidneju, koja se smatra svetskim liderom u ovoj oblasti, beleži da je glikemijski indeks kokosovog šećera do 54. Glikemijski indeks stonog belog šećera je od 58 do 65.

Šećer je šećer

U suštini šećer je šećer, ako vam se dopada ukus kokosovog šećera koristite ga, ali dozirano. Ipak imajte na umu da kokosov šećer nema ukus kokosa, kako nam je poznat kao dodatak kolačima i poslasticama. Više je sličan smeđem šećeru, sa ukusom karamela i primesama limunaU 100 g kokosovg šećera ima 360 kalorija, a u 100 g običnog šećera 387 kalorija.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend