Naslovna / Ishrana

Zavolećete boraniju, jer ona poboljšava plodnost i puna je gvožđa

Priredio/la: M. R. |15:00 - 06. 03. 2021.

Postoji oko 150 vrsta, slatkasta je, ima visoka nutritivna svojstva, a nizak nivo kalorija…

Može i ovako: boranija sa slaninicom i belim lukom Foto: Shuttershock

Ova biljka iz porodice mahunarki jedna je od najkorisnijih za naše zdravlje: ima veoma malo kalorija i masti i ne sadrži holsterol. Važno je napomenuti da ima visok nivo proteina i vlakana uz vitamine A, C, K B6 i B9 (folat). Sadrži kalcijum, silicijum, gvožđe, mangan, bakar i kalijum.

Više od 150 vrsta, različiti oblici i imena u svetu

Poreklom je iz Meksika, u Evropu je došla u 16. veku, a bez obzira na veliki broj poznatih vrsta, njena visoka nutritivna svojstva i nizak nivo kalorija su nepromenljivi. Razlikuju joj se i oblici, boje i imena: boranija je zelena, žuta, svetlo žuta, šarena, a postoji čak i ljubičasta; ona može biti tanka i šiljata, široka ili okrugla, zovu je obično – boranija, ali i sa prefiksima francuska, fina, končasta, pa i škripava. Odlična je u svim dijetetskim režimima ishrane.

Nizak glikemijski indeks, koristi trudnicama i bebama

Prema studijama Centralnog indijskog instituta za istraživanje tehnologija hrane, boranija spada u namirnice sa dokazanim uticajem na hipoglikemiju kod osoba sa dijebetesom. Njen glikemijski indeks je 15 a po skali niskoglikemijskih namirnica, u njih spadaju one koje imaju ovaj indeks niži od 55.

Uz bundevu, svrstava se u namirnice koje utiču na bolju plodnost ali je korisna i u trudnoći – sadrži veliku količinu folata koji, kako je dokazano, štiti bebu u maminom telu (materici). Folat je važan za normalan razvoj fetusa i sprečava pojavu defekta neutralne tube (spina bifida). Preporučuje se da se kao pire ili kašica uvede bebama od 6 – 8 meseci, jer je na skali namirnica koje mogu da izazovu alergije jako nisko. 

Boranija umanjuje rizike od nastanka kardiovaskularnih bolesti, karcinoma debelog creva, utiče na eliminaciju slobodnih radikala i jača imunitet, pomaže kod anemije jer ima dva puta više gvožđa od spanaća, jača kosti.

U nastavku, nekoliko recepata za pripremanje ove namirnice na neobične pa i neočekivanje načine – da boranija bude ukusna a da priprema bude minimalno zahtevna.

Sve hrskavo – i boranija i slaninica

Potrebno:
150g slanine, 250 g boranije, 1 glavica crnog luka, 3 čeri paradajza, 2 kašike vinskog sirćeta, 1 kašika svežeg ili sušenog bosiljka, so i biber, malo vlašca ili 2 čena belog luka

Priprema:
U kipuću slanu vodu potopiste boraniju i kuvajte 6-8 minuta. Ocedite i operite je (postaće čvrsta, skoro hrskava). Ocedite je na ubrusu a potom stavite u posudu za serviranje. Slaninu propržite dok ne postane hrskava, pa je ocedite, a na istom ulju propržite čeri u koji ćete dodati crni luk sitno iseckan i na kraju vratite slaninu. Prelijte preko boranije i dodajte začine. Služite kada se prohladi.

Zapečena boranija

Potrebno:
400-500 g boranije, 1 glavica crnog luka, 1 kisela pavlaka, 2 jaja, malo ulja, so

Priprema:
Iseckajte boraniju i na laganoj vatri je kuvajte 30 minuta. Propržite crni luk. Boraniju procedite i stavite u posudu za pečenje, dodajte joj luk. Umutite jaja, dodajte pavlaku, pomešajte i prelijte boraniju. U zagrejanoj pećnici pecite na 200 stepeni 20 minuta.

Salata od mlade boranije

Potrebno:
500 g mlade boranije, 4 čena belog luka, limun, so, maslinovo ulje, senf, biber

Priprema:
Operite i iseckajte boraniju, ako ima končića odstranite, i prokuvajte je u slanoj vodi. Iseckajte beli luk sitno, u činiju sa njim stavite biber, senf i sok od jednog limuna. Dok je boranija topla, prelijte je maslinovim uljem, dodajte ostatak nadeva, sjedinite sve i prohladite.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo