Naslovna / Prirodna medicina

Ruzmarin: čudesna biljka sa nebrojenim lekovitim svojstvima

Priredio/la: S.St.|11:00 - 07. 06. 2023.

Ruzmarin je mediteranska biljka bogata manganom, koji je važan za imunološke funkcije i metaboličko zdravlje. Ova biljka ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući potencijalno smanjenje rizika od raka, podršku imunološkom sistemu, smanjenje stresa i poboljšanje pamćenja i koncentracije

ruzmarin Ruzmarin je važan dodatak ishrani, jer sadrži širok spektar hranljivih materija koje su neophodne za zdravlje Foto: Shutterstock

Ruzmarin je biljka koja potiče sa Mediterana, obično se koristi za začinjavanje mesnih jela, supa i gulaša. Kada je u pitanju zdravlje, ruzmarin ima uticaj na prevenciju dijabetesa a ima i antiinflamatorno dejstvo.

Kako ruzmarin utiče na naše zdravlje i koje su njegove glavne lekovite osobine?

Ruzmarin je bogat manganom, esencijalnom hranljivom materijom važnom za imunološke funkcije, metabolizam ugljenih hidrata i masti, tj. metaboličko zdravlje. Mangan takođe pomaže kod zgrušavanja krvi, što omogućava brže zarastanje rana.

Ruzmarin ima niz dodatnih zdravstvenih prednosti, uključujući:

Podršku imunološkom sistemu

Istraživanja su pokazala da karnozna i ruzmarinska kiselina u ruzmarinu imaju moćna antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Redovno konzumiranje ruzmarina potencijalno može pomoći u smanjenju rizika od infekcije. Može da pomogne i imunološkom sistemu da se bori protiv infekcija koje se pojave.

Potencijalno smanjen rizik od raka

Ruzmarin sadrži karnoznu kiselinu, jedinjenje poznato po svojim moćnim antioksidativnim svojstvima. Studije su otkrile da karnozna kiselina može usporiti rast ćelija raka u telu i čak smanjiti rizik od razvoja tumora.

Smanjenje stresa

Iako je potrebno više istraživanja, preliminarne studije pokazuju da ruzmarin ima pozitivan uticaj na smanjenje anksioznosti i stresa. U randomizovanom ispitivanju sprovedenom na studentima, otkriveno je da ruzmarin, u poređenju sa placebom, poboljšava kvalitet spavanja učenika i smanjuje nivo anksioznosti.

Utiče na poboljšanje pamćenja i koncentracije

Ruzmarin se vekovima koristio kao pomoćno sredstvo za pamćenje a studije o aromaterapiji pomoću ruzmarina potvrdile su neke od ovih tvrdnji. Jedna studija je otkrila značajna poboljšanja u kognitivnim performansama u roku od 20 minuta nakon udisanja esencijalnog ulja ruzmarina.

Značaj u ishrani

Ruzmarin ima neodoljiv miris i veoma specifičan ukus. Posebno bogat fitohemikalijama. Mada fitohemikalije nisu neophodne za opstanak kao što su to vitamini i minerali, one su ipak važne za borbu protiv bolesti i održavanje dobrog opšteg zdravlja. Fitohemikalije u ruzmarinu mogu pomoći u poboljšanju zdravlja očiju, regulaciji funkcije jetre i smanjenju rizika od astme.

Ruzmarin je takođe odličan izvor: pantotenske kiseline, niacina, tiamina, folata, riboflavina. Ruzmarin se koristi u tradicionalnoj medicini što je ujedno i najpoznatija primena ove biljke.

Koje su najvažnije aktivne supstance koje se nalaze u ruzmarinu i kako one deluju na naš organizam?

Kao lekoviti deo biljke sakupljaju se listovi i cvetovi, i koriste se kao čaj od ruzmarina ili ekstrakta primenjujući se kako za spoljašnju tako i za unutrašnju upotrebu. Nadzemni deo ruzmarina sadrži brojne aktivne sastojke od kojih je najznačajnije etarsko ulje, bogato kamforom, cineolom i pinenom. Biljka ruzmarin ima i aktivne sastojke kao što su flavonoidi (luteolin i diosmin), tanini, diterpeni, triterpeni, steroidi, fitoestrogeni, holin, fenolne kiseline (hlorogenska i ruzmaricinska), gorke supstance i lipidi.

Da li postoje neka naučna istraživanja koja potvrđuju lekovita svojstva ruzmarina?

Ruzmarin je poreklom sa Mediterana i koristi se u svim kuhinjama sveta. Njegovo lišće može da se jede sveže ili osušeno, a najpoznatiji su čaj i ulje ruzmarina. U medicini ruzmarin je hvaljen vekovima, ali su naučna istraživanja tek nedavno potvrdila ove tvrdnje. Prvobitna istraživanja potvrđuju da je ruzmarin važan dodatak ishrani, jer sadrži širok spektar hranljivih materija koje su neophodne za zdravlje.

Kako se ruzmarin može koristiti u kozmetičke svrhe i koje su njegove prednosti za negu kože i kose?

Esencijalno ulje ruzmarina može biti od pomoći kod tretmana celulita. Većina žena ima ovaj problem za čiji nastanak su odgovorni mikrocirkulatorni i limfatični sistem, vanćelijsko okruženje i višak potkožnog masnog tkiva.

Ulje ruzmarina koristi se i za podsticanje rasta kose i smanjenje njenog gubitka. Utvrđeno je da ovo ulje podstiče rast nove kose. Nekoliko kapi ulja od ruzmarina pomešano sa arganovim uljem dovoljno je umasirati u kosu i kožu glave i držati 10-ak minuta. Potom isprati i tretman ponavljati dva puta nedeljno.

Da li postoje neke kontraindikacije ili neželjeni efekti pri upotrebi ruzmarina i koja je preporučena doza za njegovu upotrebu?

Iako je ruzmarin hranljiva biljka, nije za svakoga. Čaj od ruzmarina treba izbegavati tokom trudnoće jer može da deluje kao stimulans kada su u pitanju menstruacija i kontrakcije materice.

Kako se ruzmarin može koristiti u svakodnevnoj ishrani i koje su njegove nutritivne vrednosti?

Osušeni listovi ruzmarina se tradicionalno koriste kao začin u mediteranskoj kuhinji. Ruzmarin se može kupiti u bilo kojoj prodavnici ili biljnoj apoteci, ali je takođe popularna biljka za uzgoj kod kuće. Grančice se mogu jesti sveže ili sušene.

Da biste pripremili ruzmarin, isperite listove pod hladnom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu ili čestice. Odsecite stabljike, a preostale grančice koristite kao ukras za slana jela od mesa, povrće i peciva.

Da biste napravili ulje od ruzmarina, pomešajte u tiganju 118 ml maslinovog ulja sa tri grančice svežeg ruzmarina. Zagrejte ulje na laganoj vatri oko pet minuta, dok ne dostigne 82℃. Skinite ulje sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađeno ulje i ruzmarin prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru do šest meseci. Možete koristiti ulje ruzmarina umesto običnog ulja za kuvanje, prženje i pravljenje preliva za salatu.

Nutritivne vrednosti ruzmarina

  • kalorije: 3,9 kalorija
  • proteini: 0,1 grama
  • masti: 0,2 grama
  • ugljeni hidrati: 0,6 grama
  • vlakna: 0,4 grama
  • šećer: 0 grama

Kako se ruzmarin koristi u aromaterapiji i koje su njegove prednosti?

Eterično ulje ruzmarina se smatra jednom od najlekovitijih biljnih ulja. Aromaterapeuti ga preporučuju za: ubrzanje cirkulacije, stimulisanje rada limfe, protiv depresije, za opuštanje mišića, bol kod sportskih povreda, protiv prehlade i gripa ali protiv opadanja kose i pojave peruti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo