Naslovna / Prirodna medicina

Poremećaji cirkulacije česti su pratioci zime, kako biljkama da ugrejemo ruke i noge

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 19. 12. 2022.

Neki biljni prepratati indukovani su i kod oboljenja mrežnjače oka, senilne degeneracije žute mrlje i cirkulatornih poremećaja mrežnjače kod dijabetesa, hipertenzije, ali i kod ugroženosti očnog nerva usled povećanog očnog pritiska (glaukoma)- kaže oftalmolog i fitoterapeut dr Nikola Vujović

poremećaji cirkulacije Neke druge aktivnosti kao vežbe disanja, naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom i umerena fizička aktivnost su korisni, ali efekat fitoterapije je nezavistan od njih. Foto: Dr Nikola Vujković privatna arhiva/ Shutterstock

Poremećaji cirkulacije su posledica oštećenja kapilara koji dopremaju kiseonik u organe i tkiva. Usled oslabljene cirkulacije smanjen je dotok krvi i organi dobijaju manje hranjivih sastojaka. Na udaru mogu biti i vitalni organi, a pacijenti se uglavnom žale na osećaj trnjenja hladnoće, bolova i grčeva u rukama i nogama. Problem oslabljene cirkulacije skoro uvek je pratilac niskih zimskih temperatura, ali i činjenice da je većina osoba manje fizički aktiva u ovo doba godine, smatraju stručnjaci. Stanje se može uspešno sanirati odgovarajućom ishranom, fizičkim vežbanjem, ali i fitoterapijom.

Biljni preparati blago podstiču srčani rad

Ukoliko su poremećaji cirkulacije posledica primarne bolesti savet stručnjaka je da se pored redovne lekarske terapije i promene loših životnih navika, oslabljena cirkulacija leči i nekim biljnim preparatima. Glog, kleka, rastavić, kičica, ruzmarin, lincura, hajdučica mogu biti od koristi.

– Biljke i biljni preparati blago podstiču srčani rad, šire male periferne arterije, krv čine manje gustom i lepljivom. Pri dugotrajnoj primeni biljni preparati mogu da uklone i masne naslage sa zidova krvnih sudova, što sve zajedno može da ojača cirkulaciju. Na ovaj način se i tkiva vitalnih organa, kao što su mozak, srce, jetra, bubrezi, pluća bolje ishranjuju. Neki biljni preprati indukovani su i kod oboljenja mrežnjače oka, senilne degeneracije žute mrlje i cirkulatornih poremećaja mrežnjače kod dijabetesa, hipertenzije, ali i kod ugroženosti očnog nerva usled povećanog očnog pritiska (glaukoma)– kaže za portal eKlinika oftalmolog i fitoterapeut dr Nikola Vujović.

Efekat fitoterapije i promena loših navika

U narodnoj tradiciji biljke su bile uvek saveznici u lečenju bolesti i poremećaja cirkulacije, a dr Vujović napominje da se bilje može koristiti i kao dopunska terapija u lečenju povišenog krvnog pritiska, proširenih vena, dijabetesa, gangrene, posledica šloga i začepljenja krvnih sudova.

– I sam koristim glog, kleku, rastavić, kičicu, ruzmarin, lincuru, hajdučicu. Neke druge aktivnosti kao vežbe disanja, naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom i umerena fizička aktivnost su korisni, ali efekat fitoterapije je nezavistan od njih – naglašava dr Vujović.

Poremećaji cirkulacije mogu se manifestovati i zaboravnošću

Tokom hladnih dana telo nastoji da na efikasan način očuva telesnu temperaturu, usled čega dolazi do usporavanje cirkulacije i delimičnog povlačenja krvi ka vitalnim organima, pa su nam zbog toga hladne ruke i noge. Poremećaji cirkulacije se manifestuju i simptomima kao što su trnci u prstima i stopalima. U nekim slučajevima koža može da postane plavičasta ili bleda.

– Nedovoljna snabdevenost mozga krvlju, može da se manifestuje zaboravnošću, rasejanošću, vrtoglavicom, zujanjem u ušima, nesvesticom, glavoboljom, slabošću koncentracije i pamćenja, emocionalnim poremećajima. Zbog smanjenog dotoka krvi, u rukama i nogama, pored osećaja trnjenja i hladnoće mogu se javiti i grčevi pri hodu – objašnjava dr Vujović.

Poremećaji cirkulacije produkt puštenja, pojačanog stresa

Poremećaji cirkulacije česte su kod osoba koje su malo gojaznije i nisu u dovoljnoj meri fizički aktivne. Slabija cirkulacija javlja se i usled hormonskih poremećaja, kod anemičnih pacijenata, ali nekada i kod ljudi koji su suviše umorni.

– U nastanku pormećaja cirkulacije krvi, pored naslednih faktora, bitnu ulogu imaju i način života, ishrana, loše životne navike (nedovoljno kretanje, alkohol, pušenje), štetno dejstvo faktora spoljne sredine, zagađenost vazduha, hemijska isparenja, pesticidi, emulgatori. Štetni su i buka, vibracije, vlaga, hladnoća, stresne situacije – navodi dr Vujović.

Šta u starijem životnom dobu uzrokuje lošu cikrulaciju

Sagovornik portala eKlinika objašnjava da su cirkulatorne smetnje moguće i u sklopu oboljenja kao što su arterijska hipertenzija, dijabetes, oboljenja srca, bubrega, nadbubrežne i štitne žlezde, pormećaja metabolizma, bolesti krvi, okoštavanja vratnog dela kičme.

– U starijem životnom dobu redovan uzrok cirkulatornih smetnji je arteroskleroza, to jest, zakrčenje krvnih sudova. Lečenje lekovitim biljem je dopunska terapija, isto kao i zdrava ishrana i fizička aktivnost – kaže dr Vujović i podseća na Hipokratovu izreku “Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek tvoja hrana”.

Oprez pri upotrebi koprive

U tradicionalnoj medicini veruje se da neki začini đumbir, ljuta paprika, ali i pića poput malo rakije mogu da podstaknu bolji cikrulaciju.

– Beli luk i ljuta parika povoljno deluju na povišen krvni pritisak, ali neke osobe ih izbegavaju zbog uticaja na zadah i na probavni trakt. Nekad se koristi i kopriva, ali tu valja biti oprezan zbog njenog svojstva da poveća broj crvenih krvnih zrnaca, (hemokoncetracija) što može dovesti do povećane gustine krvi – precizira dr Vujović.

Kada je neophodna vaskularna hirurgija

Čaj od ruzmarina može, ako se pije tokom nekoliko meseci, poboljšati cirkulaciju, a upotrebljava se i kao biljna terapija kod nekih oblika anemije. Koren lincure može da poboljša cirkulaciju, i ojača kardiovaskularni sistem. Čaj, tinkture od kičice, poput većine gorkih biljaka poboljšava cirkulaciju krvi, i dobro je pomoćno lekovito sredstvo za anemiju. Glog, matičnjak, ljuta paprika, slačica su takođe biljke za bolju cirkulaciju, šire krvne sudove i tako obezbeđuju bolji protok krvi, posebno kod osoba koje pate od slabe periferne cirkulacije, arterioskleroze, dijabetesa, ali se na primer, kako kažu fitoterapeuti, ne savetuju osobama sa niskim krvnim pritiskom jer ga mogu dodatno oboriti.

– Primena biljaka je korisna, ali je napraktičnija upotreba u formi tinkture koja predstava već pripremljeni proizvod. Navedene biljke, kako i mnoge druge, zasigurno dobro utiču na perifernu cirkulaciju krvi, a o tome svedoči i njihova viševekovna primena kod raznih naroda. Ipak, kod nekih ozbiljnih komplikacija kao što je na primer, zakrčenje krvnih sudova srca, pluća i drugih vitalnih organa, gde se mora hitno delovati, pribegava se vaskularnoj hirurgiji – ističe dr Vujović, očni lekar iz Čačka koji od 1984. godine proučava upotrebu biljaka u zdravstvene svrhe.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo