Naslovna / Prirodna medicina

Može li šolja čaja da nas smiri i poboljša mentalno zdravlje

Priredio/la: I. V. |11:30 - 25. 03. 2023.

Za ublažavanje nervoze i nervne napetosti može da pomogne šolja, dve čaja od mešavine prirodnog bilja, a tako se ujedno čuva i poboljšava mentalno zdravlje

čaj Čaj može da poboljša mentalno zdravlje na nekoliko načina Foto: Shutterstock

Čaj može da poboljša mentalno zdravlje na nekoliko načina, pre svega zbog prisustva katehina. Katehini ili epigalokatehin galat je jedinjenje koje doprinosi osećaju smirenosti i poboljšava pažnju i pamćenje. Istraživači su otkrili da ispijanje čaja snižava kortizol, hormon stresa koji može da naruši raspoloženje. Kada smo uznemireni, suviše nervozni, osećamo duševnu napetost, razdražljivost, a neretko i strah, savet lekara je da je bolje prvo popiti čaj za umirenje, nego lek za smirenje. Međutim, stručnjaci naglašavaju da treba biti oprezan u pogledu precenjivanja efekata čaja, posebno za ljude koji imaju kliničku dijagnozu depresije.

Ni čaj ni lek ne treba uzimati na „svoju ruku“

Biljni čajevi se koriste vekovima, kako zbog zdravlja, tako i zbog užitka. Istraživanja pokazuju da  određeni biljni čajevi imaju svojstva, koja mogu da pomognu u smanjenju simptoma stresa, anksioznosti i drugih problema sa mentalnim zdravljem. Ali, važno je znati da ono što deluje na jednu osobu možda neće biti efikasno za drugu. Takođe, lekovi za smirenje mogu da pomognu, na kraći rok, ali, kao što lekari kažu, ne treba ih piti samoinicijativno, na svoju ruku. Bolji i sigurniji način ublažavanja nervoze i nervne napetosti je šolja, dve čaja od mešavine prirodnog bilja.

Kakve efkete čaj može da ima?

Neki biljni čajevi mogu da pomognu da se čovek oslobodi povremenog stresa i anksioznosti, dok  drugi mogu bolje da se koriste kao rutinska komplementarna terapija za osnovno stanje. Druge potencijalne prednosti pijenja raznih biljnih čajeva mogu da budu:

  • poboljšanje kvaliteta sna i nesanice
  • umiruje želudačne i probavne probleme
  • poboljšanje menstrualnih grčeva
  • poboljšanje mučnine i jutarnje mučnine
  • poboljšanje nivoa krvnog pritiska.

Mešavina lekovitog bilja deluje opuštajuće

Aktivni sastojci lekovitog bilja koje ulazi u sastav čajeva protiv uznemirenosti i nervoze na ljudski organizam deluju opuštajuće, a na nervi sistem blago umirujuće.  Često deluju i na ublažavanje grčeva i olakšanje varenja, kao i na ublažavanje bolova, a mogu i da normalizuju povišeno krvni pritisak.

Čaj od nane ili mente od davnina je poznat kao biljka koja može da se koristi  ne samo kao začin, već i kao prirodni lek za smanjenje osećaja frustracije, anksioznosti i umora. Udisanje mirisa ulja mente može da pomogne u smirivanju anksioznosti kod ljudi koji su hospitalizovani zbog srčanog udara i porođaja. Najbolje ga je koristi protiv stresa, anksioznosti i umora. Čaj od valerijane, osim za nesanicu, može da se koristi i u slučaju ubraznog lupanja srca usled stresa i uznemirenosti.

Čaj od matičnjaka za umirenje

Za ovaj čaj, koji je dobar za umirenje, ali za ublažavanje menstrualnih tegoba, potrebno je:
– 10 g cvetova i listova matičnjaka
– litar vode.
Prelijte matičnjak ključalom vodom i ostavite da stoji poklopljen destak minuta. Procedite ga i pijte 2 do 4 šolje čaja dnevno.

Čaj od nane za smirenje

Za pripremu ovog čaja potrebno je:
– jedna do 1,5 kašika listova ili cvetnih vrhova nane
– jedna šolja vode
Prelijte nanu ključalom vodom, poklopite je i ostavite da odstoji destak minuta. Čaj zatim procedite. Pijte ga 3 do 4 šolje dnevno.

Napitak od odoljena za žene slabih živaca

U narodnoj medicini koren odoljena koristi se kao lek za umirivanje živaca, i to posebno žena. Za pripremu napitka potrebno je:
– 200 g sitno iseckanog korena odoljena
– litar jake komovice.
Komadiće iseckanog odoljena staviti u veliku teglu (od 2 litara) i preliti jakom komovicom. Smešu ostaviti da odstoji 8 dana i po nekoliko puta na dan promešajte je varjačom. Posle 8dana, smešu procediti i piti po 20 kapi na kocki šećera, nekoliko puta na dan. Posle svake upotrebe popiti čašu vode s kašikom meda u njoj.

Čaj za od lavande kod nervoze srca

Ukoliko ste uzmenireni, imate problem sa nervozom srca ili sa grčevima u crvenima, narodna medicina preporučuje ovaj čaj. Za pripremu je potrebno:
– jedna kašičica cvetova lavande
– jedna šolja vode
Cvetove lavande prelijte ključalom vodom. Poklopite i posle 3 minuta procedite. Pijte tri šolje dnevno.

Kome se preporučuju, a kome su zabranjeni

Čajeve i prirodne napitke za smirenje lekari preporučuju osobama izloženim svakodnevnom stresu, osobama koje se susreću sa nervozom, napetošću i kod povremenih poremećaja sna. Takođe, postoje i ograničenja za upotrebu ovakvih čajeva. Ona se posebno odnose na trudnice i dojilje kojima se ne preporučuje konzumiranje ovakvih čajeva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo