Naslovna / Ishrana

Koji način ishrane može smanjiti rizik od srčanih oboljenja kod žena izlečenih od raka dojke

Priredio/la: I. V. |13:30 - 28. 04. 2024.

Žene koje su „pobedile“ rak dojke pod većim su rizikom od kardiovaskularnih bolesti nego one  koje nisu imale ovaj karcinom – naučnici objašnjavaju zašto je to tako

rizik od srčanih oboljenja Žene koje su „pobedile“ rak dojke pod većim su rizikom od kardiovaskularnih bolesti nego one  koje nisu imale ovaj karcinom Foto: Shutterstock

Zdrava ishrana, odnosno kvalitet hrane smanjuje rizik od srčanih oboljenja kod žena koje su pobedile karcinom dojke, otkriva studija naučnika sa Oxford University. Novo istraživanje objavljeno u JNCI Cancer Spectrum navodi da su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti žena sa rakom dojke, kao i da su žene koje su „pobedile“ rak dojke pod većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti nego žene koje nisu imale ovaj karcinom.

Rizik od srčanh oboljenja postoji zbog kardiotoksičnih efekata lečenja raka dojke

Prema objašnjenju naučnika, ovo se najverovatnije dešava zbog kardiotoksičnih efekata lečenja raka dojke, kao i uobičajenih faktora rizika i za rak dojke i za kardiovaskularne bolesti, kao što su starenje, nedostatak vežbanja i pušenje. Smernice o ishrani preživelih od raka dojke ograničene su i donedavno su se zasnivale prvenstveno na istraživanjima koja imaju veze sa prevencijom raka.

Istraživači su koristili podatke iz Pathways Study, studije žena sa dijagnozom invazivnog raka dojke, kako bi ispitali vezu između kvaliteta ishrane i kardiovaskularnih dešavanja. Analiza je uključila 3.415 žena sa dijagnozom invazivnog raka dojke u Kaiser Permanente Northern California u periodu između 2005. i 2013. i koje su praćene do 2021.

Ishrana po DASH principu najdelotvornija za izlečene pacijentkinje

Kako bi procenili kvalitet ishrane, istraživači su koristili sistem bodovanja zasnovan na Dietary Approaches to Stop Hypertension ili DASH ishrani koja je razvijena 1990-ih u cilju kontrolisanja i  lečenja hipertenzije. DASH ishrana stavlja naglasak na što većem konzumiranju voća, povrća, integralnih  žitarica, nemasnih proteina i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti. Takođe ograničava natrijum, crveno i prerađeno meso i napitke zaslađene šećerom.

Dijeta je slična onoj koju preporučuje American Cancer Society, ali takođe podstiče konzumaciju nemasnih mlečnih proizvoda i orašastih plodova, ali i što manje natrijuma. Studija je procenila zdravlje srca u slučaju ove dve dijete, kao i ishranu zasnovanu na biljnoj hrani i alternativnu mediteransku ishranu.

Istraživači su otkrili da su žene čija je ishrana bila najsličnija DASH protokolu ishrane u vreme dijagnoze raka dojke imala 47 odsto manji rizik od srčane insuficijencije, 23 procenata manji rizik od aritmije, 23 odsto smanjen rizik od srčanog zastoja, 21 procenat manji rizik od valvularnog oboljenja srca i 25 odsto manji rizik od venske tromboembolijske bolesti u odnosu na žene čija je ishrana najmanje usklađena sa DASH ishranom.

Vrsta hemoterapije i hrana takođe utiču na rizik od srčanih oboljenja

U još detaljnijem ispitivanju, istraživači su otkrili da veća potrošnja mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti smanjuje rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima. Takođe su otkrili da se čini da je odnos između DASH ishrane i kardiovaskularnih bolesti modifikovan tipom hemoterapije koju je žena primila.

Na primer, žene čiji je tretman uključivao antraciklin usklađenu sa ishranom imale su manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od žena koje su najmanje bile usklađene sa DASH načinom ishrane. Ovaj odnos nije bio očigledan među ženama koje su imale druge tipove hemoterapije.

– Naši nalazi pokazuju da moramo da počnemo da razgovaramo sa izlečenima od raka dojke o potencijalnim prednostima DASH ishrane za srce. Znamo da osobe koje su preživele rak dojke imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ishrana bi mogla da pomogne u poboljšanju ukupnog zdravlja ove populacije – istikao je glavni autor studije dr Isaac J. Ergas, naučnik u Kaiser Permanente Division of Research.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo