Naslovna / Ishrana

Zašto se sok od cvekle preporučuje osobama koje se leče od karcinoma

Priredio/la: I. V. |11:00 - 16. 11. 2023.

Sirovi sok od cvekle postao je posebno popularan  kada su istraživači otkrili vezu između konzumiranja ovog napitka i nekih zdravstvenih stanja poput krvnog pritiska ili oštećenja jetre

sok od cvekle Sok od cvekle sadrži antioksidante, vitamin A, vitamin B-6 i gvožđe. Foto: Shutterstock

Sok od cvekle ima različite zdravstvene prednosti kao što su poboljšanje krvnog pritiska, zaštita jetre, povećanje izdržljivosti, očuvanje jetre… Sirovi sok od cvekle postao je posebno popularan  kada su istraživači identifikovali vezu između konzumiranja ovog napitka i sniženog krvnog pritiska, smanjenja upale i poboljšanja atletskih performansi.

Sok od cvekle nadoknađuje brojne minerale i vitamine

Cvekla ima odličan nutritivni profil zbog obilja esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata. Redovno pijenje ovog soka može da pomogne u sprečavanju nedostataka ovih hranljivih materija. Antioksidansi smanjuju oksidativni stres, koji je naučno istraživanje dovelo u vezu sa razvojem karcinoma, upalnih stanja i srčanih bolesti. Od vitamina i minerala sok od cvekle sadrži:

  • folate, važne za DNK i zdravlje ćelija
  • vitamin B-6, koji reguliše metabolizam i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca
  • kalcijum, esencijalni mineral za rast i snagu kostiju
  • gvožđe, koje omogućava crvenim krvnim zrncima da nose kiseonik
  • magnezijum, mineral koji je važan za zdravlje imuniteta, srca, mišića i nerava
  • mangan, koji doprinosi regulaciji metabolizma i nivoa šećera u krvi
  • fosfor, esencijalni nutrijent za zube, kosti i bnovu ćelija
  • bakar, koji igra ulogu u stvaranju kolagena, održavanju kostiju i krvnih sudova i podržavanju imunološke funkcije
  • cink, koji podstiče zarastanje rana, ojačava imuni sistem i podstiče normalan rast.

Koje su naučno dokazane koristi soka od cvekle?

Cvekla je bogata prirodnim hemikalijama koje se zovu nitrati. Kroz lančanu reakciju, naše telo menja nitrate u azot oksid, koji pomaže u protoku krvi i krvnom pritisku. Studije su pokazale da 2. čaše soka od cvekle dnevno ili uzimanje kapsula nitrata snižava krvni pritisak kod zdravih odraslih osoba. Takođe, sok može da nas učini izdržljivijim dok vežbamo ili radimo neki težak fizički posao.

1. Reguliše krvni pritisak
Sve veći broj istraživanja pokazuje da cvekla može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, a istraživači veruju da je to zbog sadržaja nitrata. Cvekla prirodno sadrži velike količine nitrata, koje telo pretvara u azot-oksid – jedinjenje koje proširuje krvne sudove, što poboljšava protok krvi i snižava ukupni krvni pritisak. Takođe, istraživanja pokazuju da 250 ml soka od cvekle svakog dana tokom 4 nedelje snižava krvni pritisak kod ljudi sa hipertenzijom.

2. Smanjenje upale
Sok od cvekle sadrži antiinflamatorna jedinjenja koja se zovu betalaini – jedinjenja koja sprečavaju specifične signalne puteve koji igraju ulogu u inflamatornim bolestima. Studija iz 2014. pokazala je da betalain po imenu fenetilamin-betaksantin smanjuje aktivnost inflamatornog enzima za 32 procenata.

3. Zaštita jetre
Sok od cvekle sadrži antioksidante, vitamin A, vitamin B-6 i gvožđe. Ova jedinjenja pomažu u zaštiti jetre od upale i oksidativnog stresa, dok istovremeno povećavaju njenu sposobnost uklanjanja toksina iz tela. Antioksidant betain potencijalno pomaže u sprečavanju ili smanjenju masnih naslaga u jetri, prema nalazima studija na životinjama. Betain takođe može da pomogne u zaštiti jetre od toksina, iako je potrebno više studija. Masne naslage u jetri mogu da dovedu do stanja poznatog kao nealkoholna masna bolest jetre zbog loše ishrane, prekomernea konzumacije  alkohola, izlaganja toksičnim supstancama i sedentarnog načina života.

4. Smanjuje rizik od karcinoma
Cvekla svoju jarku crvenu boju dobija od betalaina – antioksidansa rastvorljivog u vodi. Takođe sadrži druge flavonoide i polifenolna jedinjenja, koja mogu da imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Betalaini i drugi antioksidansi mogu da pomognu u pronalaženju i uništavanju slobodnih radikala ili nestabilnih molekula u telu, koji u velikom broju mogu da podstaknu upalu i povećaju rizik od raka.

5. Poboljšava zdravlje osoba na hemoterapiji
Istraživanja ukazuju da sok od cvekle ima potencijalna hemoprotektivna svojstva. To znači da može da pomogne u smanjenju neželjenih efekata i oštećenja tela uzrokovanih hemoterapijom, kao što je umor, na primer. Međutim, autori studija primećuju da su potrebna dodatna istraživanja, posebno u domenu sadejstva soka od cvekle sa hemoterapijom i drugim lekovima.

6. Dobar izvor kalijuma
Cvekla je dobar izvor kalijuma, minerala i elektrolita koji zajedno pomažu nervima i mišićima da pravilno funkcionišu. Umereno konzumiranje soka od cvekle može da pomogne da nivo kalijuma bude optimalan, jer, ako postane prenizak, može da dođe do umora, slabosti i grčeva u mišićima. Veoma nizak nivo kalijuma može dovesti do abnormalnih srčanih ritmova opasnih po život. Previsok nivo kalijuma može da dovede do sličnih simptoma i bude opasan po život.

6. Sprečava anemiju
Cvekla je bogata gvožđem, suštinskom komponentom crvenih krvnih zrnaca. Bez gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu da prenose kiseonik po telu. Ljudi koji imaju nizak nivo gvožđa ponekad mogu da razviju anemiju zbog nedostatka gvožđa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo