Naslovna / Ishrana

Kako napraviti hrono brašno i najzdraviji hleb od njega

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 25. 04. 2024.

Jedna od najvećih prednosti hrono hleba je to što se pravi bez kvasca koji podiže nivo insulina, a svaka vrsta brašna koja se kombinuje ima dokazane zdravstvene koristi

Hrono hleb Uz kombinaciju više vrsta integralnog brašna najveći broj ljudi može izbeći mučninu, nadimanje i gasove Foto: Shutterstock

Hrono hleb je sastavni deo hrono ishrane, koja se temelji na rezultatima proučavanja biohemijskih i fizioloških procesa u ljudskom organizmu. Cilj je najbolje moguće funkcionisanje metabolizma. Praktično, obroci se usaglašavaju sa vremenskim periodima tokom dana u kojima se luče pojedini enzimi za varenje i hormoni, uz izbor zdravije hrane.

Ciljevi hrono ishrane i kvaliteti hrono brašna i hrono hleba

Osobe koje se pridržavaju ovog režima ishrane neće se samo rešiti suvišnih kilograma. Ciljevi hrono ishrane su višestruki, kao i korist od njih. Menjaju se navike u ishrani, stiče svest o konceptu zdravijeg kombinovanja namirnica. Ovakav način unošenja hrane zbog specifičnog „časovnika“ po kome onda funkcioniše naš metabolizam sprečava taloženje masti u telu i višak kilograma.

Kada jedete hrono hleb prema pravilima ovog režima ishrane, bićete zdraviji, ali uz manje masnih naslaga na telu. Regulisaćete lučenje insulina, metabolizam šećera i masti. Time se postiže bolje zdravlje, uz prevenciju bolesti. Nisu zabeleženi negativni efekti, a osobe sa celijakijom ne smeju u pripremi ovog brašna i hleba da koriste ona koja sadrže gluten. Jedna od njegovih najvećih prednosti je to što se pravi bez kvasca koji podiže nivo insulina. 

Koje vrste brašna treba da sadrži smesa za hrono hleb

Hrono hleb ne podstiče negativne efekte varenja (nadimanjem gasovi, mučnina), jer ne sadrži aditive i veštačke materije. Stručnjaci za ishranu savetuju da se u pripremi brašna za smesu koriste dve ili najviše tri vrste brašna. Praksa pokazuje da najbolje rezultate pokazuje kombinovanje ovih vrsta (sva brašna su integralna), uz određene dodatke:

  • pšenično integralno
  • heljdino
  • raženo
  • speltino
  • ovseno
  • ječmeno.

Zašto je hrono hleb jedan od najzdravijih

Evo pojedinačnih kvaliteta vrsta integralnog brašna koja mogu da se koriste za hrono hleb.

Pšenično integralno brašno

Dobijamo ga obradom (mlevenjem) celih zrna pšenice. U njemu su dijatelna vlakna i proteini, a ima zdravstvene koristi su brojne: smanjuje nivi šećera u krvi, pozitivno deluje na hormone i pospešuje izbacivanje štetnih materija i toksina iz organizma. Međutim, sadrži gluten.

Heljdino integralno brašno

Lako se vari iako je po strukturi „teže“, a ima specifičan ukus, poput zrnaca zemlje. Sadrži vitamin E, magnezijum, nitrate, kalijum, cink, fosfor i jod, kao i lizin, važan za stvaranja koštane mase. Ne sadrži gluten.

Ražano integralno brašno

Sadrži gluten. U njemu su necelulozni polisaharidi, kojima duge osećaj sitosti pa se zato i preporučuje za režim ishrane ljudi koji žele da izgube kilograme. Obiluje kompleksom vitamina B i E, uz magnezijum, fosfora, selena i mangan, kao i veliku količinu prirodnih biljnih vlakana. I u njemu ima glutena.

Speltino integralno brašno

Riznica vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata i masti. Odlično je za decu, sportiste, starije osobe i one sa anemijom, jer ima veliki energetsku vrednost, jača imunitet i bogato je gvožđem. Sadrži gluten.

Ovseno integralno brašno

Veoma je zdravo jer sadrži proteine, vitamin E, kalcijum i gvožđe, a ne sadrži gluten.

Ječmeno integralno brašno

Idealno je za kombinovanje jer je nezgodno za samostalno korišćenje zbog krtosti. Sadrži gluten ali u malim količinama, kao i fosfor i kalcijum. Preporučuje se srčanim i kardiovaskularnim bolesnicima.

Šta još dodati u smesu od sastojaka?

Izaberite najviše tri vrste brašna pa još dodajte po ukusu:

  • susam
  • lan
  • ovsene pahuljice ili mekinje
  • semenke bundeve
  • semenke suncokreta
  • himalajsku so
  • prašak za pecivo
  • kiselu vodu.

Ako testo duže stoji pre pečenja, hleb će biti mekši i izdašniji. Dugotrajan je, ukusan i zdrav.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo