Naslovna / Ishrana

Uticaj kofeina i veštačkih zaslađivača na rizik od gestacijskog dijabetesa

Priredio/la: eKlinika/Vitality.rs|12:43 - 12. 06. 2024.

Nova studija koja je sprovedena u Finskoj bacila je svetlo na potencijalne veze između konzumiranja kofeina, kafe i gaziranih pića sa kofeinom sa kofeinom tokom prvog trimestra trudnoće i rizika od gestacijskog dijabetesa

gestacijski dijabetes Najupečatljiviji nalaz studije bio je potencijalna veza između konzumiranja niskokaloričnih veštački zaslađenih gaziranih pića i rizika od nastanka gestacijskog dijabetesa Foto: Shutterstock

Studija, koja je obuhvatila 2.214 trudnica sa prosečnom starošću od 31 godine i prosečnim indeksom telesne težine (BMI) 23,9, dala je zanimljive rezultate koji mogu imati implikacije na smernice za prenatalnu ishranu. Učesnice studije su prijavili svoj ukupan unos kofeina, kao i unos kafe i gaziranih pića tokom prvog trimestra trudnoće. Gestacijski dijabetes je dijagnostikovan oralnim testom tolerancije na glukozu između 12. i 16. nedelje trudnoće za ispitanice sa visokim rizikom od nastanka gestacijskog dijabetesa i između 24. i 28. nedelje trudnoće za sve ostale ispitanice.

Veza kofeina i gestacijskog dijabetesa

Iznenađujuće, studija nije pronašla povezanost između ukupnog unosa kofeina i rizika za nastanak gestacijskog dijabetesa. Međutim, kada se uzmu u obzir samo razlike u starosti majke, učesnici koji su konzumirali umerene količine kafe (51–200 mg kofeina dnevno) imali su manju verovatnoću da će razviti dijabetes od onih koje nisu pili kafu. Ova povezanost je, međutim, nestala nakon prilagođavanja starosti, pušenja, BMI tokom rane trudnoće i unosa energije u multivarijabilnoj analizi.

Konzumiranje veštački zaslađenih gaziranih piča i gestacijski dijabetes

Možda najupečatljiviji nalaz studije bio je potencijalna veza između konzumiranja niskokaloričnih veštački zaslađenih gaziranih pića i rizika od nastanka gestacijskog dijabetesa. I u analizama prilagođenim uzrastu i u multivarijabilnim analizama, unos gaziranih pića zaslađenih šećerom nije bio povezan sa GDM, ali je veći unos niskokaloričnih veštački zaslađenih gaziranih pića bio povezan sa većim rizikom od nastanka gestacijskog dijabetesa.

Potrebna dalja istraživanja

Ovi nalazi postavljaju važna pitanja o ulozi veštačkih zaslađivača u prenatalnoj ishrani i njihovom potencijalnom uticaju na zdravlje majke. Iako studija ne uspostavlja direktnu uzročnu vezu između niskokaloričnih veštački zaslađenih gaziranih pića i gestacijskog dijabetesa, ona naglašava potrebu za daljim istraživanjem u ovoj oblasti.

U kojoj količini su učesnice studije konzumirale kofein i zašto u važna ovakva istraživanja pročitajte u nastavku teksta na Vitality.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo