Ako želite da dodate malo začina u svoju ishranu uključivanje kajenske paprike može biti korisno. Dugačke i vitke, sjajne trešnjevo crvene boje, ove ljute paprike, poznate i kao Capsicum annuum, pripadaju porodici Solanaceae. Kajenska paprika dobila je ime po gradu Kajen u Francuskoj Gvajani i poreklom je iz Centralne i Južne Amerike. Ova paprika, koja je postala popularni dodatak raznim kuhinjama širom sveta, ima oštar ukus koji može da varira od blagog do izuzetno ljutog. Inače je ljuća od obične paprike. Ljutina paprike meri se na osnovu Skovilove skale ljutine (Scoville Heat Units). Na ovoj skali kajenska paprika nalazi se od 30.000 do 190.000 SHU jedinica. Ljutina paprike potiče od jedinjenja kapsaicina. Obična ljuta paprika na Skovilovoj skali ima od 3000 do 6000 jedinica.
1. Pomaže digestivno zdravlje
Kajenska paprika stimuliše proizvodnju pljuvačke, želudačnih sokova i enzima koji pomažu u varenju. Ovo može pomoći u poboljšanju varenja i apsorpcije hranljivih materija. Kapsaicin koji sadrži takođe može pomoći u ublažavanju probavnih smetnji, gasova i nadimanja tako što ublažava gasove i smanjuje simptome gastrointestinalne nelagodnosti, pokazala je studija objavljena u Experimental Cell Research.
2. Pospešuje metabolizam i gubitak težine
Poznato je da kapsaicin povećava termogenezu (proizvodnju toplote) i ubrzava metabolizam, što pomaže u sagorevanju više kalorija i gubitku težine. Studija objavljena u Bioscience Reports navodi da redovno konzumiranje hrane bogate kapsaicinom, kao što je kajenska paprika, može pomoći u smanjenju apetita, povećanju oksidacije masti i podsticanju osećaja sitosti, što dovodi do potencijalnih koristi za gubitak težine kada se konzumira u umerenim količinama zajedno sa uravnoteženom ishranom.
3. Bogata antiinflamatornim svojstvima
– Kajenska paprika sadrži prirodna antiinflamatorna svojstva zahvaljujući kapsaicinu, koji pomaže u smanjenju upale u telu. Redovno konzumiranje ove paprike može ublažiti simptome upalnih stanja kao što su artritis, bol u zglobovima i mišićima – kaže nutricionistkinja Haripriya N.
4. Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema
Kajenska paprika može pomoći u promovisanju zdravlja srca poboljšanjem cirkulacije krvi i regulisanjem nivoa krvnog pritiska. Kapsaicin pomaže u širenju krvnih sudova, što može poboljšati protok krvi i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, zaključak je studije objavljene u Journal of Applied Chemistry.
5. Poboljšava nivo šećera u krvi
Studija objavljena u Journal of Agriculture and Food Chemistry, navodi da kapsaicin iz kajenske paprike može poboljšati osetljivost na insulin i metabolizam glukoze, što može biti od koristi osobama sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom. Redovno konzumiranje može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
6. Bogata antioksidansima
– Kajenska paprika bogata je antioksidansima, uključujući vitamine A, C i E, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Antioksidansi u ovoj paprici doprinose opštem zdravlju i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti povezanih sa oksidativnim oštećenjem – kaže Haripriya N.
Uključivanje kajenske paprike u našu ishranu može dodati pikantnost našim obrocima, istovremeno pružajući potencijalne zdravstvene koristi koje se pripisuju njenom aktivnom jedinjenju, kapsaicinu. Haripriya N predlaže nekoliko načina na koje možemo da je uključimo u svoju ishranu.
1. Pospite je po slanim jelima
Dodajte prstohvat kajenske paprike u slana jela kao što su supe, čorbe, variva, kari i sosovi za testenine. Na ovaj način poboljšaćete ukus i dodati suptilnu ljutinu koja dopunjuje različite kuhinje.
2. Začinite povrće
Pečeno povrće ili povrće kuvano na pari pospite maslinovim uljem, solju i kajenskom paprikom pre kuvanja. Ovo će povrću dati pikantnost i učiniti ga primamljivijim za jelo.
3. Začinite grickalice
Umešajte ovu papriku u domaće kokice, pečene orašaste plodove ili mešavinu grickalica za užinu. Takođe možete da je pospete preko pečenih leblebija ili čipsa od kelja kako bi mu dali bolji ukus.
4. Poboljšajte ukus jaja i doručka
Pospite kajensku papriku na kajganu, omlet ili tost od avokada kako biste dobili ukusan doručak. Takođe je možete dodati u testo za palačinke ili vafle.
Kao i mnoga začinjena hrana, ova paprika takođe može dovesti do nekih potencijalnih neželjenih efekata, posebno kada se konzumira u velikim količinama. Takođe nije dobra za ljude osetljive na njeno aktivno jedinjenje, kapsaicin. Iako se generalno smatra bezbednim za većinu ljudi kada se koristi umereno, neki uobičajeni neželjeni efekti na koje treba obratiti pažnju su sledeći:
1. Može izazvati probleme sa varenjem
Kajenska paprika veoma je ljuta zbog svog sadržaja kapsaicina, koji može da iritira sluznicu želuca i izazove nelagodnost, posebno kod ljudi sa osetljivim digestivnim sistemom. Konzumiranje prevelikih količina ovog začina može dovesti do simptoma kao što su gorušice, refluksa kiseline, mučnine, bola u stomaku ili dijareje.
2. Alergijske reakcije
Neki ljudi mogu biti alergični na kajensku papriku ili druge vrste ljutih paprika. Alergijske reakcije mogu se kretati od blagih simptoma, kao što su iritacija kože ili osip, do težih reakcija, kao što su otežano disanje ili anafilaksa (po život opasna alergijska reakcija).
3. Iritacija kože i opekotine
Direktan kontakt sa kajenskom paprikom, posebno u prahu, može izazvati iritaciju kože ili opekotine. Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa ili osetljivih delova kože nakon rukovanja ovim začinom kako biste sprečili iritaciju.
4. Povećana osetljivost na ljutinu i toplotu
Redovno konzumiranje kajenske paprike može povećati osetljivost na ljutinu i toplotu, izazivajući peckanje u ustima ili grlu kada jedete začinjenu, ljutu hranu.
5. Gastrointestinalni poremećaji
Osobe sa određenim gastrointestinalnim stanjima, kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS), gastritis ili peptični ulkus, mogu doživeti pogoršanje simptoma ako konzumiraju začinjenu, ljutu hranu kojoj je dodata kajenska paprika. Konzumiranje prekomernih količina kapsaicina može negativno uticati na sluzokožu gastrointestinalnog trakta, metabolizam, varenje i gastrointestinalne poremećaje, pored toga što izaziva nelagodnost u gastrointestinalnom traktu, kao što je utvrđeno u studiji objavljenoj u Journal of Trends in Food and Science Technology. Izbegavajte ili ograničite unos ove paprike ako imate istoriju gastrointestinalnih poremećaja ili se konsultujte sa lekarom.