Ljuta hrana može da ubrza metabolizam, ali u nekim situacijama i da deluje poput „bombe u stomaku“. Zbog ljutih papričica moguće je da dođe do skoka krvnog pritiska, ubrzanog rada srca, sužavanja krvnih sudova i povećanog rizika od srčanog udara. Lekar hitne pomoći dr Allan Capin, sa Cleveland Clinic, napominje da ljuta hrana može da bude posebno opasna za osobe koje već imaju neko od oboljenja srca, kao što su urođene srčane mane i uvećano srce (kardiomegalija).
Šta je kapsaicin?
Upozorenje dr Capina je stručna reakcija na viralni video snimak iz Istočnog Londona, u kojem se mladić srušio posle konzumacije samo jednog zalogaja „najljućeg karija na svetu“. Ova ljuta papričica imala je izrazito visoke količine kapsaicina, komponente koja joj obezbeđuje ljutinu. Kapsaicin je poznat po snažnim antiinflamatornim svojstvima za ublažavanje bolova, ali može i da iritira stomak, izazove skok krvnog pritiska i dalje srčane tegobe.
Pre dve godine dečak od 14 godina, Haris Volobah, preminuo je pošto je pojeo navodno najljući čips na svetu, kao deo izazova na društvenim mrežama. Obdukcija je pokazala da je Haris imao osnovno srčano oboljenje koje se iskomplikovalo usled uticaja ogromnih doza kapsaicina.
Nepravilan rad srca posle ljutog obroka
Kardiolog dr James Udelson, Tufts Medical Center, smatra da je posle konzumacije ljute hrane moguće da dođe do izrazito jake cirkulacije i nepravilnog rada srca.
– Bilo je izveštaja o akutnoj toksičnosti kapsaicinom koja izaziva ishemiju srčanog mišića – kaže dr Udelson.
Ne reaguju svi isto na ljutu hranu
Stručnjaci ipak nisu sigurni koje količine kapsaicina mogu da izazovu burnu reakciju tela. Moguće je da neko bolje, a neko slabije podnosi ovu aktivnu komponentu ljutih papričica.
Začinjena ljuta hrana rangira se na osnovu Skovilove skale. Na primer, Pepper X je najljuća čili papričica na svetu i ima skoro 2,7 miliona poena na skali, a halapenjo papričica samo 5.000 poena.
Stručnjaci kažu da ne postoji jasno definisana tačka na Skovilovoj skali koja bi mogla da nas upozori da ljuta hrana može da bude opasna. Ipak, uviđa se da vrste ljute paprike pri vrhu skale izazivaju probleme sa varenjem, refluks kiseline, pa i ozbiljne srčane probleme. Postoje dokumentovani slučajevi hospitalizacije posle konzumacije 4 visoko rangirane čili papričice na Skovilovoj skali.
Problemi sa varenjem, gorušica, rak jednjaka
Generalno se savetuje da izbegavamo kupovne ljute soseve, koji se reklamiraju kao najljući na svetu.
Dr Duane Mellor, dijetetičar na Aston University u Birmingemu, upozorava da ljuta hrana, posebno čili papričice mogu da izazovu probleme sa varenjem, u ekstremnim slučajevima čak i povećaju rizik od raka. Poznato je da jako začinjena i ljuta hrana izaziva refluks kiseline, kada se želudačna kiselina vraća u jednjak, stanje koje najčešće izaziva osećaj gorušice.
– Ukoliko sve ovo traje tokom dužeg vremena moguće je da dođe do promena u jednjaku i povećanom riziku od razvoja raka – smatra Mellor.
Studija iz 2022. godine navodi da visok unos začinjene hrane može kod nekih osoba da poveća rizik od raka jednjaka. Ova studija naglašava da su ipak potrebna dalja i dodatna istraživanja koja bi mogla da potvrde vezu između raka jednjaka i ljute hrane.