Naslovna / Ishrana

U kakvoj su vezi ljute papričice i duži životni vek?

Priredio/la: I. V. |11:30 - 01. 05. 2024.

„Jedite ljuto, živite duže“ je koncept iza kojeg stoji nekoliko naučnih studija koja otkrivaju dejstvo glavnog sastojka ljutih papričica

ljute papričice Kapsaicin je hemijsko jedinjenje koje je prvi put izolovano iz čili paprike u kristalnom obliku 1878. godine. Foto: Shutterstock

Ljute papričice sadrže kapsaicin i druge sastojke koji mogu da zaštite naše naše zdravlje. Postoji izreka „Jedite ljuto, živite duže“ koja je podržana studijom po kojoj ljudi koji redovno jedu ljutu, začinjenu hranu mogu duže da žive. Kapsaicin je hemikalija u čili papričicama koja im daje tu čuvenu „vrelinu“ idealnu za začinjavanje hrane, ali i zbog toga što pruža niz lekovitih svojstava.

Od čega nas sve štite ljute papričice?

Ljute papričice počele su da se koriste u ishrani pre nekoliko vekova u Meksiku i poznate su po svojoj nutritivnoj vrednosti budući da su bogate vitaminima i mineralima.

– Istraživanja pokazuju da kapsaicin smanjuje apetit, može da smanji rizik od gojaznosti, a i ima  antibakterijska svojstva. Takođe pomaže u zaštiti od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka i drugih stanja. Čili papričice takođe smiruju upalna stanja, smanjuju krvni pritisak i oksidativni stres – ističe dr Lu Qi, epidemiolog sa Tulane University.

Dr Qi je vodio je studiju na više od 500.000 odraslih Kineza tokom 7 godina. Rezultati su pokazali da su učesnici, koji su svaki dan jeli hranu začinjenu ljutim papričicama, smanjili rizik od prerane smrti za 14 procenata, u poređenju sa ljudima koji su jeli papričice manje od jednom nedeljno.

Šta je kapsaicin?

Kapsaicin je hemijsko jedinjenje koje je prvi put izolovano iz čili paprike u kristalnom obliku 1878. godine. Ubrzo nakon toga, otkriveno je da kapsaicin izaziva osećaj peckanja u sluzokoži. Pored toga, povećao je lučenje želudačne kiseline i stimulisao nervne završetke u koži. Hemijska struktura kapsaicina je delimično razjašnjena 1919. godine, a 1930. godine kapsaicin je hemijski sintetizovan. Godine 1961. japanski hemičari izolovali su supstance slične kapsaicinu iz čili paprike i nazvali ih kapsaicinoidima.

Sa svojim analgetskim svojstvima kapsaicin se od svog otkrića koristi kao homeopatski lek za lečenje bola koji izaziva osećaj pečenja koristeći koncept „tretiranja sličnog sličnim“ ili protiv-iritanta. Različiti preparati kapsaicina koriste se za lečenje raznih hroničnih bolnih stanja. Sistematski pregledi pokazali su da je kapsaicin efikasan u lečenju različitih stanja.

Kapsaicin je takođe poznat po svojim antimikrobnim i antikancerogenim svojstvima. Glavni je  sastojak masti, losiona i flastera koji se koriste za ublažavanje bolova. On stupa u interakciju sa nervnim receptorom zvanim TRPV1, koji se nalazi u mozgu, perifernim nervima, bešici, krvnim sudovima i drugim oblastima. Pošto je ovaj receptor tako široko rasprostranjen po celom telu, možda postoje mnoge potencijalne zdravstvene prednosti kapsaicina koje nisu istražene.

Kako ljute papričice utiču na srce?

Ljute papričice, bilo crvene ili zelene, mogu da smanje srčana oboljenja i smrtnost od srčanih bolesti, kažu lekari. Kapsaicin ima antiinflamatorna svojstva. A zašto je to važno za zdravlje srca? Dr DeLisa Fairweather, koja proučava kardiovaskularne bolesti u Mayo Clinic, kaže da zapaljenje izaziva nakupljanje plaka u zidovima krvnih sudova. A s obzirom na to da kapsaicin smanjuje upalu, može da pomogne u sprečavanju tog procesa. Kapsaicin takođe može da pomogne u jačanju našeg imunološkog sistema, dodatno smanjujući rizik.

– Zaista bi mogle da budu važne prednosti koje bismo mogli da imamo od konzumiranja ljutih  papričica, posebno što su sposobne da smanje neke od odgovora imunih ćelija koje pokreću aterosklerozu i srčani udar – objašnjava dr Fairweather.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo