Sok od cvekle je bogat nitratima, koji poboljšavaju cirkulaciju i dotok kiseonika u mozak. Ako tome dodamo i uticaj na hormone ispitivan u nekim laboratorijskim studijama, jasno je da postoje razlozi da žene u menopauzi uključe ovaj napitak u svoj izbor namirnica.
Koje korisne sastojke sadrži sok od cvekle i zašto je blagotvoran za žene u menopauzi
Antioksidansi u soku od cvekle pomažu funkciji jetre, kao i efikasnoj detoksikaciji tela tokom menopauze. Adekvatan izbor hrane u menopauzi može da olakša ovu životnu fazu žene obezbeđujući esencijalne hranljive materije. Još neki sastojci iz cvekle i njihovi potencijali istraživani su u studijama, uključujući i sposobnost da utiču na ravnotežu i metabolizam hormona, snagu kostiju i opšte zdravstveno stanje.
Fitoestrogeni u određenim namirnicama (soja, laneno seme, cvekla…) praktično „oponašaju“ estrogen, uz moguće ublažavanje valunga i manje promena raspoloženja. Hrana bogata kalcijumom jača kosti, smanjujući rizik od osteoporoze. Omega-3 masne kiseline pogoduju zdravlju srca. To je od vitalnog značaja za žene u menopauzi. Naime, dokazano je da se kardiovaskularni rizici povećavaju nakon ove faze reproduktivnog perioda.
Hrana bogata vlaknima pomaže u kontroli telesne težine. Stabilizuje nivo šećera u krvi, minimizirajući umor i smanjujući promene raspoloženja. Voće i povrće bogato antioksidansima bori se protiv oksidativnog stresa, pomažući koži ali i opštem zdravlju. Generalno, uravnotežena ishrana može mnogo da učini u kontroli simptoma, uz bolji kvalitet života tokom menopauze.
Utiče li sok od cvekle na hormonski status, odgovara ginekolog
Dr Madhur Sharma, ginekolog u Madhur Hospital (Indore, India), opisuje načine na koje cvekla može da pomaže u ublažavanju simptoma menopauze:
– Pored uticaja fitoestrogena na regulaciju nivoa hormona, što potencijalno ublažava najintezivnije simptome menopauze (valunzi i promene raspoloženja), konzumiranje cvekle je jedan vid prirodne podršku hormonskoj ravnoteži. Gvožđe u soku od cvekle bori se protiv umora i povećava nivo energije. I to se često dešava tokom menopauze zbog hormonskih promena. Antioksidansi, koji se nalaze u soku od cvekle pomažu funkciji jetre. Pored toga, veoma su važni za metabolizam hormona i efikasnu detoksikaciju tela tokom menopauze. I drugi korisni sastojci cvekle potencijalno deluju na kognitivne funkcije i veću mentalnu bistrinu.
Sok od cvekle može da pomogne u smanjenju još nekih zdravstvenih rizika kod žena u menopauzi
Dr Sharma dodaje da sok od cvekle obiluje vitaminima (kao što su folna kiselina i vitamin C) i mineralima (mangan i kalijum). Svi oni su potrebni za podršku opštem zdravlju tokom menopauze jer obezbeđuju esencijalne hranljive materije za veliki broj telesnih funkcija.
– Sposobnost cvekle da poboljša cirkulaciju je posebno korisna tokom menopauze, jer rešava potencijalne probleme efikasnosti i usporavanja cirkulacije. Sadržaj silicijum dioksida u cvekli podržava snagu i gustinu kostiju, a to je neophodno za održavanje čvrstine muskulature tokom tranzicije hormonskih promena u menopauzi. Važno je još jednom naglasiti ulogu nitrata. Oni smanjuju rizik od srčanih oboljenja kod žena, koji raste u toku i nakon menopauze – kaže dr Madhur Sharma, koji se temom menopauze bavi uz primenu holističkog pristupa.