Dodati šećer često ne očekujemo u nekoj hrani, za koju čak mislimo da je zdrava. Ne treba govoriti koliko previše šećera može značajno da ošteti zdravlje. Takođe, veće količine šećera uvećavaju rizik od mnogih bolesti, uključujući gojaznost, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i karcinom. Mnogi sada pokušavaju da smanje unos šećera na minimum, ali se lako potceni koliko je zapravo dodatog šećera u hrani koju konzumiramo.
Dodati šećer sadrže čak i „light“ varijante ili „bezmasni“ proizvodi
Dr Donald Hensrud sa Mayo Clinic ističe da je jedan od razloga što unosimo više šećera taj što mnoge namirnice sadrže skrivene šećere, uključujući i one za koje ne bi pomislili ni da su slatke. U stvari, čak i proizvodi koji se prodaju kao „light“ varijante ili „bezmasni“ mogu da sadrže više šećera od istih tih „redovnih“ proizvoda.
– Uvek kada se hrana obrađuje, dodaju se određene stvari i često su to šećer ili so – podseća dr Hensrud i savetuje da kada pokušavamo da otkrijemo koliko šećera ima u upakovanoj hrani, pogledamo oznaku nutritivne vrednosti hrane. Možda ćete biti iznenađeni onim što budete pročitali, poručuje dr Hensrud.
– Mnogi proizvodi, za koje ne biste ni pomislili, sadrže dodati šećer – sosovi, umaci, namazi… Pokazalo se da je kod mnogih ljudi količina kalorija koju dobijaju zbog dodatog šećera prilično značajna – kaže dr Hensrud.
Namirnice sa najviše dodatog šećera
American Heart Association preporučuje da žene ograniče unos šećera na 6 kašičica (25 grama) dnevno, dok je granica za muškarce 9 kašičica ili 37,5 grama. Kako bi se držali preporučenih vrednosti, treba imati u vidu koje namirnice sadrže više šećera nego što mislimo:
- Jogurt sa niskim sadržajem masti
- Barbecue (BBQ) sos
- Kečap
- Špageti sos
- Čokoladno mleko
- Granole
- Ledeni čaj
- Kafe sa dodatim ukusima
- Proteinske pločice
- Konzervirano voće.