Naslovna / Ishrana

Suve smokve i dijabetes: Da li ovo sušeno voće podiže nivo šećera u krvi?

Ivana Vuskovic|11:00 - 13. 12. 2023.

Svako ko želi da kontroliše nivo šećera u krvi, bilo da je to zbog dijabetesa ili nekog drugog stanja, treba da obrati pažnju na tri hranljiva sastojka – masnoće, vlakna i proteine

suve smokve Ukoliko imate dijabetes a volite suve smokve možete da ih jedete uz namirnice koje sadrže masnoće, vlakna i proteine Foto: Shutterstock

Suve smokve, kao i svo sušeno voće ne preporučuju se osobama sa dijabetesom smatra se netačnom tvrdnjom, naglašavaju istraživači. Za razliku od svežeg voća, u sušenom voću je uklonjena većina vodenog sadržaja, čineći krajnji rezultat kompaktnim, visoko koncentrisanim izvorom ishrane. I sveže i sušeno voće obezbeđuju važne hranljive materije koje su nam potrebne u ishrani, ali upoređivati ih nutritivno je kao porediti jabuke sa pomorandžama. Na primer, šolja grožđa teži oko 92 grama i ima 16 grama ugljenih hidrata, ali šolja suvog grožđa teži oko 165 grama i ima 130 grama ugljenih hidrata tako da poređenje svežeg i sušenog voća iz ugla veličine porcije jednostavno ne funkcioniše.

Tri najvažnija hranljiva sastojka za kontrolu šećera u krvi

Jedan od glavnih razloga zbog kojih osobe sa dijabetesom ne jedu suve smokve je sadržaj šećera. I, kada bismo posmatrali samo sadržaj šećera pri izboru hrane, to bi moglo da bude tačno. Međutim, priliko izbora namirnica važno je obratiti pažnju i na nekoliko drugih hranljivih sastojaka. Svako ko želi da kontroliše nivo šećera u krvi, bilo da je to zbog dijabetesa ili nekog drugog stanja, treba da obrati pažnju na ova tri hranljiva sastojka:

  • masnoće
  • vlakna
  • proteini/belančevine.

Za sva ova tri hranljiva sastojka našem telu je potrebno više vremena da se svare od šećera. Dakle, kada masnoće, vlakna i proteine jedemo istovremeno sa šećerom, našem telu je potrebno više vremena da svari šećer što znači da je manja verovatnoća da ćemo primetiti brzi porast šećera u krvi. Stručnjaci savetuju da skok šećera u krvi može da se izbegne ako se napravi dobra kombinacija namirnica koje sadrže masti, vlakna i/ili proteine, pa i šećer.

Suve smokve sadrže prirodni šećer i vlakna

Porcija suvih smokava sadrži 19 od 26 g šećera, u zavisnosti od vrste suvih smokava, i to je prirodni šećer, poznat kao nedodati šećer. Prednost prirodnog šećera je što ima mnoštvo drugih korisnih navedenih hranljivih materija. Na primer, svaka porcija suvih smokava sadrži oko 4 g vlakana.

Dakle, ukoliko imate dijabetes a volite suve smokve možete da ih jedete uz namirnice koje sadrže masnoće, vlakna i proteine kako bi nivo šećera u krvi ostao izbalansiran. Kako bi izbegli nagli skok šećera kada jedete suve smokve, dijetetičari predlažu nekoliko načina da uživate u sušenim smokvama, uz stabilan šećer u krvi:
Suve smokve sa sirovim orasima: Istraživanja su pokazala da konzumacija orašastih plodova i sušenog voća može da ima veze sa prevencijom dijabetesa tipa 2 i sa kontrolom šećera u krvi kod ljudi sa postojećim dijabetesom tipa 2.
Suve smokve u običnom ili grkom jogurtu: Suve smokve su savršen način da prirodno zasladite običan jogurt bilo za doručak ili energetsku užinu.
Sušene smokve sa mesom, sirevima i povrćem: Suve smokve mogu da se služe i jedu zajedno sa suhomesnatim proizvodima, sirevima i povrćem jer se tako postiže ono poželjno trojstvo – masti, proteini i vlakna, a šećer drži u poželjnim granicama.

Naravno, osobe sa dijabetesom treba da vode računa o količini, odnosno poriciji suvih smokava, jer činija sušenih smokava neće isto reagovati na nivo šećera u krvi kao i nekoliko pojedenih suvih plodova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mara
8:13, 14. 12. 2023.
Odgovori

Čim postanu prve smokve,jedem ih svježe.I ne podižu mi šećer.Tip 2.Bilo me je strah prvi put kad sam pojela,posle sam jela bez straha.Normalno da nisam pojela kg 😀.Suve pojedem neki komad,prvo ih potopim u mlakoj vodi.I super mi je.Hvala na savjetima koje nam dajete ❤

Radmila
3:08, 17. 12. 2023.
Odgovori

Hvala na savjetima ! Od velike pomoći su🫶

Nadalina
16:28, 20. 12. 2023.
Odgovori

Imam Dm2 suve smokve potopim u teglicu maslinovog ili bundevinog ulja i ujutru prije kafe pojedem 1 do 2 smokve, secer ne raste a isto su dobre za Helico bacteriju..

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo