Naslovna / Ishrana

Žučna kesa, jetra i pankreas „ne vole“ ove namirnice: Zašto je pametnije da ih zaobiđemo

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 09. 01. 2025.

Žučna kesa skladišti žuč koju proizvodi jetra i oslobađa je u tanko crevo kako bi varenje moglo da se odvija nesmetano, pa su tako ovi organi na velikom udaru namirnica koje unosimo

Žučna kesa Neki organi su prvi na udaru hrane koju unosimo Foto: Shutterstock

Ishrana bogata hranljivim namirnicama ali uz pažljiv izbor koji ne podrazumeva samo povrće i voće, može pomoći u prevenciji žučnih kamenaca. Sličan model ishrane mogu da koriste i pacijenti koji imaju probleme važnim organima kakvi su žučna kesa, jetra ili pankreas.

Žučna kesa i jetra su na velikom udaru hrane koju unosimo: Šta treba izbegavati

Namirnice koje treba izbegavati jer mogu da pogoduju razvijanju kamenčića u žučnoj kesi su:

  • šećeri (poput fruktoze)
  • rafinisani ugljeni hidrati (kolači, slatkiši, peciva)
  • brza i ultra-prerađena hrana
  • nezdrave masti, posebno trans-masti (nalaze se u prženoj hrani)
  • dijetalni režimi sa malo vlakana i vitamina C a sa dosta šećera i nezdravih masti.

Trans-masti mogu ometati pravilno funkcionisanje žučne kese, dok njihov visok unos može izazvati bol kod ljudi koji već imaju žučni kamenac.

Nakon operacije žučne kese, važno je pratiti preporuke hirurga. Obično se preporučuje povratak na uravnoteženu ishranu što je pre moguće, uz minimalna odricanja i neka jasna pravila. Povećanje unosa vlakana (voće, povrće, integralne žitarice) može pomoći u smanjenju probavnih problema, kao što su nadimanje i dijareja, koji su česti nakon operacije.

Evo šta je preporučljivo: Šta će žučna kesa, jetra i pankreas dobiti pravilnim izborom namirnica

Žučna kesa skladišti žuč koju proizvodi jetra i oslobađa je u tanko crevo radi varenja hrane. Unos pržene i masne hrane može povećati rizik od stvaranja žučnih kamenaca i bolesti žučne kese. Ali, to nisu jedini faktori problema na liniji jetra – žučna kesa, posledično i pankreas. Zbog toga treba učiniti ono što je do nas u izboru hrane i pomoći ovim ogranima da što bolje obavljaju svoju funkciju. Evo namirnica koje su preporučljive:

  • povrće, voće i integralne žitarice (vlakna podmažu varenju i smanjuju rizik od stvaranja žučnih kamenaca, a primeri su povrće (krstašice), bobičasto i citrusno voće, pasulj, sočivo, grašak, smeđi pirinač, ovas i kinoa
  • zdrave masti (maslinovo ulje, orašasti plodovi, kikiriki i omega-3 masne kiseline iz ribe mogu poboljšati kvalitet žuči i poboljšati zdravlje žučne kese)
  • biljni proteini (pasulj, orašasti plodovi i tofu su odlični izvori proteina za izbalansiranu ishranu)
  • kafa (redovno konzumiranje kafe može smanjiti rizik od žučnih kamenaca. Jedna šoljica dnevno može biti korisna.

I ove zdrave navike ne treba zaboraviti

Umeren unos alkohola može smanjiti rizik od žučnih kamenaca, ali prekomerna i dugotrajna konzumacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Redovni obroci se podrazumevaju, kao i izbegavanje obilnih.  Uzimanje hrane u redovnim intervalima pomaže da se žučna kesa redovno prazni, smanjujući rizik od stvaranja žučnih kamenaca. Predugačka gladovanja (više od 16 ili 18 sati) mogu povećati rizik od problema kod ljudi koji već imaju predispoziciju.

Faktori rizika za probleme sa žučnom kesom i simptomi koje izazivaju

Problemi sa žučnom kesom, poput žučnih kamenaca, holecistitisa (upale žučne kese) i holangitisa (upale žučnih kanala), mogu izazvati sledeće simptome:

  • bol u gornjem desnom delu stomaka (posebno nakon masne hrane)
  • nadimanje
  • mučnina i povraćanje
  • žutica (ako su žučni kanali blokirani)
  • tamni urin i stolica svetlije boje.

Faktori rizika su pre svih gojaznost, brz gubitak težine zbog instant dijeta, dijabetes, kao i često konzumiranje hrane bogate rafinisanim ugljenim hidratima i kalorijama, a siromašne vlaknima. U ozbiljnim slučajevima, komplikacije poput infekcije, pankreatitisa ili karcinoma žučne kese mogu postati opasne po život, što često zahteva hitno uklanjanje žučne kese.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo