Namirnice sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima mogu ublažiti simptome, skratiti trajanje naše bolesti i sprečiti buduće prehlade.
1. Pileća supa
Ispostavlja se da su naše bake u pravu. Tanjir pileće supe koristan je kada smo prehlađeni. Supa je dobar izvor proteina, vitamina i minerala. Takođe sadrži elektrolite, koji mogu da održe našu hidrataciju. Topla para takođe može pomoći u pročišćavanju zapušenog nosa i sinusa.
Osim ovoga, supe su odlična opcija jer se lako jedu i vare, posebno kada se osećamo umorno ili imamo loš apetit. Dodavanje sastojaka poput mesa, pasulja i povrća obezbeđuje neophodne hranljive materije za oporavak, kaže Karina Tolentino, dijetetičar.
2. Citrusno voće
Citrusno voće, poput pomorandže, grejpfruta, mandarina i limuna, sadrži puno vitamina C, koji može ojačati imunitet. Vitamin C pomaže u povećanju proizvodnje belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije. Neka istraživanja takođe sugerišu da vitamin C može malo skratiti trajanje prehlade.
Voćni sokovi, poput soka od pomorandže, takođe sadrže velike količine vitamina C. Međutim, njihova kiselina ponekad može da iritira upalu grla.
3. Hrana i pića sa visokim sadržajem antioksidanata
Antioksidanti su supstance koje sprečavaju oštećenje ćelija. Hrana i pića koja sadrže mnogo antioksidanata mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Neka istraživanja pokazala su da antioksidant kvercetin može pomoći u odbrani od prehlade.
Namirnice koje sadrže kvercetin su:
- borovnice
- brokoli
- brusnice
- zeleni čaj
- kelj
- crveni luk
4. Hrana sa antiinflamatornim svojstvima
Istraživanja su pokazala da hrana sa antiinflamatornim svojstvima može pomoći u prevenciji i lečenju respiratornih infekcija. Hrana sa antiinflamatornim dejstvom često sadrži antioksidante. Primeri su:
- bobičasto voće
- riba
- beli luk
- đumbir
- luk
- kurkuma
5. Ljute papričice
Poznato je da ljute papričice mogu da budu začin za mnoga jela. Takođe mogu da pomognu u pročišćavanju začepljenog nosa kada imamo prehladu. Neka istraživanja pokazala su da kapsaicin, aktivni sastojak začinjene paprike, može pomoći u smanjenju simptoma kašlja.
6. Đumbir
Neka istraživanja pokazala su da đumbir može smanjiti mučninu koja je povezana sa trudnoćom ili hemoterapijom. Druge studije pokazuju da đumbir može imati antimikrobna svojstva i pomoći u borbi protiv bakterija koje izazivaju streptokoknu upalu grla. Da bismo olakšali bol u grlu, možemo da žvaćemo sirovi đumbir ili da od njega napravimo čaj.
7. Beli luk
Beli luk sadrži alicin, koji ima antiinflamatorna, antioksidativna i antibakterijska svojstva. Jedno istraživanje pokazalo je da starije odrasle osobe koje svakodnevno jedu ekstrakte crnog i belog luka imaju bolju otpornost na respiratorne infekcije.
8. Čaj od kamilice
Čaj od kamilice može ublažiti simptome prehlade, kao što je upala grla. Sadrži antioksidante i jedinjenja koja mogu smanjiti upalu. Neka istraživanja pokazuju da kamilica može da podrži imunološki sistem. Trudnice i osobe sa istorijom teških alergija treba da razgovaraju sa lekarom pre nego što piju ovaj čaj.
9. Med
Med ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u lečenju infekcija. Jedan pregled otkrio je da je med efikasniji od sastojaka u lekovima za kašalj bez recepta (OTC) za decu . Ali treba imati na umu da bebama mlađim od 12 meseci nikada ne bi trebalo davati med.
10. Kurkuma
Kurkuma sadrži kurkumin, jedinjenje sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Neke studije ukazuju na to da kurkuma može pomoći u borbi protiv infekcija. Možemo da konzumiramo svežu kurkumu, daje uzimamo kao suplement ili da kurkumu u prahu pospemo po omiljenim jelima.
11. Višnje
Višnje sadrže puno vitamina C koji pomaže u podršci imunitetu. Konzumiranje kiselog soka od višanja takođe može da podstakne bolji san. To je zato što sok sadrži triptofan i melatonin, koji regulišu san. Adekvatan san dok smo bolesni može pomoći da ojačamo imuni sistem.
12. Šargarepa
Šargarepa je dobro poznato korenasto povrće koje sadrži beta-karoten, koji može pomoći bolje funkcionisanje imunološkog sistema. Šargarepu možemo konzumirati sirovu ili je dodati u sokove, čorbe ili supe.
13. Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće, uključujući spanać, kelj i romana salatu, sadrži vitamine, minerale i antioksidante zvane polifenoli, koji štite ćelije od oštećenja. Lisnato povrće možemo da jedemo samostalno ili da ga dodamo u smuti ili supu.
14. Kivi
Kivi sadrži vitamine C, E, folate, kalijum, bakar, vitamin K i polifenole. Jedno istraživanje pokazalo je da su deca predškolskog uzrasta koja su konzumirala kivi bila manje sklona razvoju prehlade ili gripa.
15. Masna riba
Masna riba, poput lososa, inćuna i tunjevine, dobar je izvor proteina kada smo bolesni. Omega-3 masne kiseline u lososu mogu imati antiinflamatorni efekat. Losos je takođe bogat vitaminom D, koji je važan za imuni sistem. Masna riba takođe je meka i lako se jede kada smo bolesni.
Hrana i pića koje treba izbegavati
Neke namirnice, pića ili supstance kojih se treba kloniti ako smo prehlađeni su sledeće:
- kofein: previše kofeina može opteretiti naš imuni sistem
- alkohol: alkohol može da nas dehidrira i oslabi imuni sistem
- prerađena hrana: obično sadrži previše šećera, masti ili soli, što može povećati upalu i dovesti do toga da se osećamo tromo
- tvrda ili hrskava hrana: može iritirati grlo
- veoma začinjena ili kisela hrana: može izazvati upalu, iritaciju i gastrointestinalne probleme kod nekih ljudi
Šta je sa mlečnim proizvodima
Kod nekih osoba mlečni proizvodi mogu da zgusnu sluz i da pogoršaju simptome prehlade. Međutim, neki mlečni proizvodi, kao što je jogurt, sadrže probiotike, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Ako osetimo da nam mlečni proizvodi pogoršavaju simptome, treba da ih izbegavamo.
Kada treba otići kod lekara
Kod lekara treba da odemo ako imamo:
- simptome koji su teški ili ne prolaze nakon nekoliko dana
- probleme sa disanjem
- visoku temperaturu iznad 38.5°C koja traje više od tri dana
- teško povraćanje ili dijareju