Palenta se pravi od mlevenog kukuruza, što je čini odličnim izvorom antioksidanata važnih za zdravlje, složenih ugljenih hidrata i vlakana. Kako se osobama sa dijabetesom savetuje da konzumiraju zdrave obroke koji pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, nutricionisti su ispitivali da li je za njih palenta korisna i sigurna.
Palenta sadrži složene ugljene hidrate, što je korisno za osobe sa dijabetesom budući da se sporije vare. Za razliku od prostih šećera, koji nemaju mnogo hranljivih sastojaka i brzo podižu nivo šećera u krvi, složeni ugljeni hidrati su stabilniji izvor energije. Jedna kašika palente (30 g) sadrži:
Nutricionisti preporučuju konzumaciju niskokaloričnih obroka osobama koje žele da izgube ili održe telesnu težinu. Osobe sa dijabetesom moraju da imaju specifičan režim ishrane zbog kontrole nivoa šećera u krvi i kontrole unosa ugljenih hidrata, pa je neophodno da raspolažu sa dovoljno informacija. Industrijski obrađena palenta sadrži manje vlakana i vitamina, pa je zato bolje birati onu od celog zrna kukuruza, bogatiju vlaknima.
Kuvanje palente sa mlekom umesto sa vodom povećava njenu nutritivnu vrednost jer mleko dodaje proteine i druge hranljive materije. Budući da sadrži malo masti i proteina, može se obogatiti dodavanjem sira, mesa ili morskih plodova. Ukoliko želite da povećate sadržaj vlakana u palenti, možete je pomešati sa krupno mlevenim kukuruznim brašnom.
Glikemijski indeks hrane meri brzinu kojom ugljeni hidrati podižu nivo šećera u krvi (glukozu). Namirnice sa nižim GI (ispod 55) sporije otpuštaju šećer, dok one sa višim GI (iznad 70) mogu izazvati nagle skokove šećera u krvi.
Uopšteno govoreći, palenta ima srednje do visok glikemijski indeks (GI), što znači da može relativno brzo podići nivo šećera u krvi. Instant (prekuvana) palenta ima srednje visok glikemijski indeks (oko 68-70), a tradicionalna, sporo kuvana palenta ima GI oko 50-60 (srednji).
Osobe sa dijabetesom mogu smanjiti glikemijski indeks palente na više načina:
Nutricionisti kažu da ako imate dijabetes palenta može biti deo vaše ishrane, ali je važno da pazite na porcije i način pripreme. U kombinaciji sa vlaknima, proteinima i zdravim mastima, njen uticaj na šećer u krvi može biti blaži. Palenta spada u složene ugljene hidrate, ali sa određenim ograničenjima.
Složeni ugljeni hidrati se sastoje od dugih lanaca šećera koji se sporije vare i pružaju postepeno oslobađanje energije. Budući da je plenta napravljena od kukuruznog brašna, ona sadrži škrob, koji je složeni ugljeni hidrat. Iako je tehnički složen ugljeni hidrat, način na koji se palenta obrađuje i kuva može ubrzati njenu razgradnju, zbog čega može imati relativno visok glikemijski indeks.
Dakle, palenta jeste složen ugljeni hidrat, ali ako želite stabilniji nivo šećera u krvi, birajte manje procesuirane verzije i kombinujte je sa proteinima i mastima.