Domaći sok od zove, nane i matičnjaka jedan je od zdravih i osvežavajućih napitaka koji će nam i te kako prijati na visokim letnjim temperaturama. Zova, nana ili menta i matičnjak savršeno se dopunjuju jer sve tri biljke sazrevaju gotovo istovremeno, a to olakšava proces pripreme ovog domaćeg sirupa.
Kakva lekovita svojstva ima domaći sok od zove
Sok od zove mnogi pamte po mirisu i ukusu koji nas podseća na detinjstvo, kada su naše bake i mame u proleće pravile ovaj starinski sok. S vremenom je tradicionalni recept za sok od zove doživeo niz varijacija, a jedna uključuje dodatak svežih listova mente i matičnjaka, koji ovom klasiku daju novu, osvežavajuću dimenziju.
Osim što se ove tri biljke sjajno nadopunjuju ukusom i mirisom, nauka potvrđuje da zova, menta i matičnjak mogu da imaju i korisne, zdravstvene efekte na zdravlje. Zova je poznata po tome što obiluje biljnim materijama koje deluju kao antioksidansi – jedinjenja koja štite ćelije od oštećenja.
Istraživanja su pokazala da ekstrakt cveta zove može da pomogne telu u borbi protiv upala i podstakne imunitet. U jednoj laboratorijskoj studiji zabeleženo je da su ćelije izložene ekstraktu zove proizvodile manje upalnih molekula, što ukazuje na njen mogući protivupalni efekat. Iako se još istražuje tačan mehanizam delovanja, zova se sve češće spominje kao podrška organizmu tokom sezonskih infekcija.
Nana i matičnjak dobro deluju na probavni sistem i nivo stresa
Nana se posebno istakla u kliničkim ispitivanjima kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog creva – stanja koje uzrokuje nadutost, grčeve i promene u ritmu pražnjenja creva. U jednoj velikoj studiji, učesnici koji su svakodnevno uzimali ulje mente u obliku kapsula prijavili su značajno smanjenje bolova u stomaku i nadutosti već posle dve nedelje. Smatra se da mentol, glavni aktivni sastojak mente, opušta glatke mišiće u digestivnom traktu, čime umanjuje neprijatne simptome. Ali, bez obzira na dokaze, primena ulja nane u ove svrhe ne preporučuje se bez savetovanja i nadzora lekara.
Matičnjak takođe ima dugu tradiciju upotrebe u narodnoj medicini, a noviji podaci potvrđuju njegov učinak u smanjenju teskobe, poboljšanju sna i blagotvornom uticaju na raspoloženje. U kliničkoj studiji iz 2023. godine, ispitanici koji su konzumirali dodatke ishrani na bazi matičnjaka izjavljivali su da im je smanjen nivo stresa i da su se lakše uspavljivali. Osim subjektivnog osećaja smirenosti, istraživači su zabeležili i fiziološke pokazatelje – poput sniženog pulsa i boljeg sna. Matičnjak sadrži materije koje deluju blago sedativno, pa može da pomogne u trenucima napetosti ili nesanice.
Recept za domaći sok od zove, mente i matičnjaka
Zova, nana i matičnjak u punoj su snazi krajem maja i početkom juna. Cvetove zove najbolje je brati kada su potpuno otvoreni i prepuni polena jer su tada na vrhuncu arome i lekovitosti. Berbu je najbolje planirati nakon nekoliko sunčanih i suvih dana – najmanje pet – jer kiša ispira polen i smanjuje intenzitet mirisa i ukusa. Cvetove birajte što dalje od puteva i industrijskih zona, najzdraviji su oni na ivicama šuma, duboko u prirodi.
Sastojci potrebni za oko 2 litara sirupa od zove, mente i matičnjaka:
25 cvetova zove
3 grančice sveže mente
3 grančice svežeg matičnjaka
1 litar vode
1 kg šećera
od 10 do 15 grama limunske kiseline, zavisno od toga da li volite kiselkastije ukuse
2 limuna, naseckana na kriške.
Postupak pripreme sirupa od zove
Cvetove zove pažljivo pregledajte i rukom odstranite eventualne bubice. Nemojte ih ispirati da ne biste isprali dragoceni polen. U veliki lonac slažite cvetove zove, kriške limuna, listove mente i matičnjaka (oprane pod mlazom hladne vode), dodajte limunsku kiselinu i prelijte sve litrom hladne vode. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata na hladnom, tamnom mestu. Sledećeg dana, cvetove i limun ocedite rukama, a zatim procedite tečnost kroz čistu gazu ili gusto sito. Dodajte šećer u proceđenu tečnost, povremeno mešajte tokom sledećih 24 sata dok se šećer potpuno ne rastopi. Gotov sirup ulijte u sterilisane staklene flaše, čvrsto zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Sirup se koristi razređen sa vodom, a količinu sirupa i vode možete da prilagodite, zavisno od toga da li želite intenzivniji ili nešto blaži napitak. U čašu dodajte nekoliko listića sveže mente – njen miris će biti izraženiji ako ih nežno protrljate među dlanovima pre dodavanja. Za dodatnu svežinu ubacite kockicu ili dve leda i krišku limuna.
U zatvorenim sterilisanim bocama, sirup može da traje do tri meseca ako se čuva na tamnom i hladnom mestu. Nakon otvaranja, najbolje ga je potrošiti tokom dve nedelje i za to vreme ga čuvati u frižideru.