Nivo mokraćne kiseline i bol kod gihta kontrolišu neke vrste voća, šta može da isprovocira napad?
Giht je oblik upale zgloba (artritisa) i posledica taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, a nekada i u drugim delovima tela. Javlja se kod osoba sa povišenom koncentracijom mokraćne kiseline u krvi. Kada koncentracija mokraćne kiseline dostigne gornju vrednost njene rastvorljivosti u krvi, formiraju se kristali koji se talože u zglobovima, objašnjavaju lekari. U ovoj situaciji imuni sistem pacijenta prepoznaje kristale mokraćne kiseline kao strana tela i počinje da se bori protiv kristala, zbog čega se javlja jak bol, upala, otok, crvenilo. Ove tegobe kontrolišu se određenim lekovima i sveobuhvatnom terapijom u kojoj važno mesto ima odgovarajući način ishrane.
Voće uglavnom ima malo purina
Pacijenti sa dijagnozom gihta znaju da način ishrane može da ima veliki uticaj na učestalost napada gihta do kojih dolazi najčešće tokom noći. Akutni napad gihta (podagra) zahvata najčešće koren nožnog palca, uglavnom traje 5 do 7 dana i nekada se spontano povlači. Kod gihta određene namirnice mogu da izazovu neprijatne tegobe, ali postoje i one koje mogu da regulišu nivo mokraćne kiseline i omoguće bolju kontrolu bolesti, kao na primer voće.
Margaret O’Brjen, registrovani dijetetičar, kaže da je voće dobar način da se spreče napadi, jer mnoge vrste voća imaju malo purina, to jest supstanci koje se razgrađuju u mokraćnu kiselinu.
Pored toga, voće je bogato vitaminom C, koji omogućava telu da lakše izbaci višak mokraćne kiseline. Sadrži antioksidante i vlakna koja mogu da smanje upalu, ima dosta vode, a hidratacija je važna za izbacivanje mokraćne kiseline iz tela.
Trešnje
Trešnje, posebno kisele trešnje, sadrže antioksidante i antiinflamatorne supstance koje mogu da smanje nivo mokraćne kiseline i rizik od napada gihta.
- Cele trešnje ili sok od trešanja mogu da budu dobar izbor. Savetujem, ako je moguće, svakodnevno sveže, ili zamrznute trešnje, ili oko 2,5 dl nezaslađenog soka od kiselih trešanja dodatno razblaženog vodom - kaže O’Brjen.
Bobičasto voće
Jagode, borovnice i maline bogate su vitaminom C, polifenolima i fitonutrijentima. Svi ovi sastojci mogu da smanje nivo mokraćne kiseline i umire upalu.
Dodajte ih u zobene pahuljice, smutije, jogurt ili ih jedite bez dodataka za užinu.
Kivi
Kivi ima mnogo vitamina C, koji može da pomogne telu da izbaci višak mokraćne kiseline putem urina, kaže O’Brjen. Kivi, takođe, prirodno sadrži malo purina.
Jedite svež kivi isečen na kriške, dodajte ga u voćne salate ili smutije.
Citrusi
Pomorandže, grejpfrut, limun i limeta odličan su izvor vitamina C i mogu da imaju antiinflamatorno dejstvo.
Preporuka je da se koriste sveži, dodajte svež limun ili limetu u vodu ili ubacite kriške citrusa u salatu.
Ananas
Ananas sadrži bromelain, enzim koji može da smanji upalu i bol.
- Iako je potrebno još istraživanja, ananas može da bude ukusan dodatak ishrani prilagođenoj gihtu - kaže O’Brjen.
Kako ga jesti: Jedite svež ananas isečen na komade ili ga dodajte u smuti. Ne savetuje se konzervirani ananas u sirupu zbog dodatog šećera.
Bromelain ublažava upale, otok i bol, poboljšava varenje. Smatra se da može da ojača cirkulaciju i ublaži simptome nekih respiratornih tegoba.
Šta može da dovede do povećanog stvaranja purina?
Voćni sokovi, posebno oni sa dodatim šećerom ili sokovi od voća bogatog fruktozom poput jabuka ili grožđa, mogu da povećaju nivo mokraćne kiseline i pogoršaju simptome.
- Ishrana bogata šećerom, naročito fruktozom, može da dovede do povećanog stvaranja purina i višeg nivoa mokraćne kiseline, faktora koji mogu da povećaju rizik od gihta - navodi O’Brjen.
Bolji izbor je celo voće, koje ima dosta vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera i omogućavaju bolje varenje.
Da li je potrebno da uzimamo suplemente?
- Dodaci ishrani poput vitamina C, ribljeg ulja i biljnih preparata kao što su đumbir, kurkuma, ekstrakt bromelaina, sikavica mogu biti od pomoći u snižavanju nivoa mokraćne kiseline - smatra O’Brjen.
Bitno je da se pre primene suplementa posavetujete sa zdravstvenim radnikom kako biste bili sigurni da je određeni suplement bezbedan za vas.
- Važno je proveriti da li postoje neželjene interakcije između suplemenata i lekova koje možda već koristimo - kaže O’Brjen.
Stručnjaci savetuju da konzumiramo raznovrsno voće, rasporedimo porcije, kombinujemo voće sa proteinima ili integralnim žitaricama. Bitno je da se koriste dovoljne količine vode koja pomaže telu da izbaci mokraćnu kiselinu.
(eKlinika)
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.