Naslovna / Ishrana

Bolovi u zglobovima mogu da se ublaže, ali i isprovociraju hranom

Priredio/la: D. T.|14:00 - 20. 12. 2021.

Na pojavu bolesti umnogome utiče genetika ali i neki spoljni faktori, kao što su namirnice koje koristimo u ishrani

bolovi u zglobovima Neprijatna posledica artritisa su bolovi u zglobovima koji se mogu ublažiti Foto: Shutterstock

Neprijatna posledica artritisa su bolovi u zglobovima koji se mogu ublažiti, ali i isprovocirati hranom. Reumatoidni artritis je hronično stanje, koje se manifestuje upalnim procesom koji zahvata sinoviju, to jest, membranu koja oblaže zglobove. Stanje je praćeno razaranjem kolagena, smanjenjem prostora u zglobu, i na kraju oštećenjem same kosti. Na pojavu bolesti umnogome utiče genetika ali i neki spoljni faktori, kao što su namirnice koje koristimo u ishrani.

Bolovi u zglobovima mogu da se smanje plavom ribom

Losos, tunjevina, sardine, ostrige, bilo koja masna morska riba pune omega-3 masti, može ojačati zglobove i ublažiti simptome artritisa. EPA ili eikozapentaenoinska kiselina i DHA ili dokozaheksaenoinska kiselina, imaju jako protivupalno delovanje. Pacijenti sa reumatoidnim artritisom koji su konzumirali dovoljne količine omega-3 kiselina, pa čak i putem ribljeg ulja, uspeli su da smanje jutarnju ukočenost i osetljivost zglobova, pokazuju neka istraživanja. U isto vreme ojačali su zglobove i smanjili bolove. Učesnici studije dobijali su na dnevnom nivou, više od 3 grama, omega-3 masnih kiselina, i uočili poboljšanje stanja. Preporuka je da pacijenti sa reumatoidnim artritisom, uz nadzor lekara, uzimaju suplemente i uvrste morske plodove bogate omega-3 kiselinama u svoj jelovnik.

Biljna vlakna jačaju zglobove

Integralni pirinač, hleb od celog zrna, ovsena kaša su sve namirnice bogate antioksidansima, fitinskom kiselinom, vitaminima E i selenom, za koje se tvrdi da pomažu kod upalnih procesa. Integralne žitarice, imaju velike količine biljnih vlakana, koje mogu biti od pomoći pacijentima koji pate od reumatoidnog artritisa. Preporuka je da žene konzumiraju 25 grama biljnih vlakana dnevno, a muškarci 38 grama.

Vitamini A, C i E su lekovi za upale

Vitamini A, C i E imaju jaka antioksidativna svojstva, a bogata su i biljnim vlaknima. Stručnjaci posebno preporučuju mango, zbog specifičnog jedinjenja, poznatog kao mangoferin, za koje se veruje da može da kontroliše upale i zaštiti zglobove. Sličan učinak imaju i borovnice, maline i jagode, ali i suve šljive i šipak.

Mediteranska ishrana otklanja jutarnju ukočenost

Velike količine voća i povrća, ribe i nešto mlečnih proizvoda, okosnica su mediteranske ishrane koja može da bude pravi izbor pacijenata koji pate od reumatoidnog artritisa. Smatra se da ovaj način ishrane garantuje dugovečnosti i dobre kognitivne funkcije i u poznom životnom dobu. Orašasto voće, masline, umeren unos ribe, piletine i mlečnih proizvoda, pravi su način da se ublaže bolovi u zglobovima. Neke studije potvrđuju da mediteranska ishrana može, da olakša tegobe kod jutarnje ukočenosti. Druga istraživanja pokazuju mediteranski način ishrane može ojačati mikrobiom creva, i tako osnažiti imuni sistem, i sprečiti neprijatne bolove u zglobovima.

Zeleni čaj u prahu jača kosti i hrskavicu

Reč je o verziji zelenog čaja u prahu, koja sadrži više antioksidansa, epigalokatehin-3-galata koji je najzastupljeniji katehin u čaju i snažan antioksidans, koji može da ima primene u tretmanu mnogih. Neke studije tvrde da ovaj sastojak može sprečiti uništavanja kostiju i hrskavice. Sličan efekat ima i zeleni čaj, koji je odličan izvor epigalokatehin-3-galata.

Bolovi u zglobovima mogu da budu isprovocirani šećerom

Bolovi u zglobovima mogu biti i posledica nekih zaslađenih pića koja se nikako ne savetuju osobama koje se leče od reumatoidnog artritisa. Časopis Arthritis Care & Research, objavio je rad koji je pokazao da slatka pića i deserti najviše pogoršavaju stanje kod reumatoidnog artritisa. Većina osoba koristi više šećera, nego što je to potrebno, stručnjaci preporučuju najviše 25 grama šećera, za žene i 36 grama, za muškarce.

Bolovi u zglobovima mogu se izbeći, ako izbegavamo crveno meso

Pacijenti sa dijagnozom inflamatorne bolesti zglobova, u većem su riziku od kardiovaskularnih bolesti. Bolovi u zglobovima mogu se izbeći, ukoliko se zasićene masti zamene neprezasićenim. Na taj način se sa oko 30 odsto može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Savet je da se ograniči ishrana bogata crvenim i prerađenim mesima. Potrebni je smanjiti i unos masnih mlečnih proizvoda, margarin zamenite maslinovim uljen. Neke studije tvrde da su osobe koje su svakodnevno unosile kvalitetno maslinovo ulje smanjili rizik od razvoja psorijatičnog artritisa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo