Sočivo je izuzetno zdrava zrnasta mahunarka čije jestivo seme još zovu i leća. Nutritivno je veoma bogata namirnica i veliki je izvor gvožđa, magnezijuma, vitamina B6, fosfora, cinka, kao i minerala. Pored toga, obiluje proteinima, a siromašno je mastima.
Kako se sočivo priprema da ne bi izgubilo hranljiva svojstva
Sočivo je inhibitor tripsina, jer sadrži relativno veliku količinu fitata. Tripsin je enzim koji je važan za proces varenja, a fitati imaju sposobnost da smanje apsorpciju minerala iz sočiva. Zbog toga, da bismo sočivo pripremili na adekvatan način, treba ga preko noći potopiti u mlaku ili toplu vodu. Tako će se količina fitata u njemu smanjiti i apsorpcija će biti bolja. čime će se količina fitata smanjiti.
Sočivo za anemiju, zdravije srca i creva, ali ne i za giht
Sočivo je odlično za poboljšavanje varenja jer sadrži nerastvorljiva vlakna koja skraćuju vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu. Na taj način učestvuje u prevenciji raka debelog creva. Visok sadržaj gvožđa pomaže u regulisanju anemije, nivoa gvožđa i hemoglobina, a Vitamin B6 povoljno utiče na nervni i na kardiovaskularni sistem. Zbog velike količine purina, ne preporučuje se u ishrani obolelih od gihta.
Pored toga što ne sadrži masti, sočivo ne sadrži ni loš holesterol. Njegova rastvorljiva vlakna snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, i tako učestvuju u regulaciji lučenja insulina kod osoba obolelih od dijabetesa.
Indijsko varivo sa karijem
Potrebno:
- sočivo (200 grama)
- luk (1 glavica)
- šargarepa (1 komad)
- jaje (po želji)
- kari
- kurkuma
- crvena sitna paprika
- crni biber (po želji)
Priprema:
Izdinstajte luk dok ne postane staklast, pa dodajte iseckanu šargarepu. Dolivajte vodu i dinstajte pola sata. Dolijte ostatak vode u šerpu, kao i sočivo koje je stajalo u vodi najmanje 5 sati. Na laganoj vatri lagano kuvajte još najviše 40 minuta. Začinite umućenim jajetom, dodajte kari, malo kurkume i papriku. Biber pospite pre služenja.
Posna salata od sočiva i tunjevine
Potrebno:
- sočivo (200 grama)
- tunjevina (jedna konzerva)
- posni majonez
- senf
- mirođija
Priprema:
Sočivo držite u vodi ili u mleku nekoliko sati, nakon toga ga prokuvajte na laganoj vatri. Ocedite tunjevinu od ulja, pa sjedinite. Vežite sastojke posnim majonezom i dodajte malo senfa, može biti pikantan, po želji. Ukrasite mirođijom.
Salata od kuvane cvekle, sočiva i feta sira
- sočivo (200 grama)
- sir feta (150 grama)
- kuvana cvekla (400 grama)
- beli luk (3 čena)
- celer (3 stabljike)
- 3 grančice majčine dušice (listovi)
- maslinovo ulje (ekstra devičansko)
- nana (jednu šaku iseckati)
- so i biber
- korijander
Priprema:
Baza ove salate je skuvana cvekla. Ocedite je i isecite na kolutove. Izmrvite sir i dodajte sočivo. Najbolje je u činiju slagati red po red. Posipati svaki red marinadom od belog luka, maslinovog ulja, majčine dušice i nane. Začinite po želji, i dodajte korijander.
Gvozdje iz namirnica biljnog porekla moze da se absorbuje svega 15% od ukupne kolicine, jer je vezano u drugacijem jedinjenju od onog u mesu.
Cak i gvozdje iz mesa se realno absorbuje 40-50% najvise od ukupne kolicine.
Dakle,ako vam fali gvozdje, jedino resenje je juneca dzigerica i junece meso. Eventualno konjsko, ako niste alergicni (a puno je jakih alergena)