Naslovna / Ishrana

Crni biber može da posluži za lečenje zaraznih bolesti i protiv patogena koji se prenose hranom

Priredio/la: D.T.|13:00 - 28. 06. 2021.

Stručnjaci navode da dodavanje bibera i ostalih zdravih začina može biti od pomoći ako pokušavate da smanjite količine soli, šećera i zasićenih masti u ishrani

crni biber- piperin-vlakna U prošlosti su pojedini narodi biberom plaćali porez i imao je vrednost zlata Foto: Shutterstock

Crni biber je riznica zdravlja za telo i mozak i već hiljadama godina se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje bolesti uha, nosa i grla, olakšava prehlade, deluje protiv upala, jača kognitivne funkcije… Crni biber i njegova alkaloidna komponenta piperin, ipak ne odgovaraju svačijem stomaku, pa se u nekim slučajevima savetuje oprezna upotreba.

Biber slavu duguje piperinu

U prošlosti su pojedini narodi biberom plaćali porez i imao je vrednost zlata. Karakterističan miris i ukus biber duguje jedinjenju piperinu kojeg su puna mala crna zrnca. Biber je odličan izvor vlakana, gvožđa, mangana, kalijuma, vitamina K, ugljenih hidrata, proteina, masti. Ovaj začin sadrži i kalcijum, bakar, magnezijum, cink, fosfor, kalijum, selen, folna kiselina, vitamine B2, B3, B6, A, C. Stručnjaci navode da dodavanje bibera i ostalih zdravih začina može biti od pomoći ako pokušavate da smanjite količine soli, šećera i zasićenih masti u ishrani.

Za telo i mozak

Biber je odlična hrana za telo i mozak, jer sadrži antioksidanse. Piperin ima moć da se bori protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije i dovesti do ozbiljnih zapaljenja, srčanih problema i usloviti nastanak nekih oblika kancera.
Neka istraživanja tvrde da suplementi piperina mogu sprečiti ili usporiti nastanak nekih bolesti kao što su arterioskleroza i dijabetes.

Protiv upala

Ne postoji još dovoljno istraživanja, ali na osnovu nekoliko studija može se tvrditi da crni biber ima i protivupalna svojstva. Neka istraživanja sugerišu da biber može biti od pomoći u zaštiti kod nekih bolesti bubrega. Istraživači su takođe otkrili da specifični suplementi piperina mogu pomoći u smanjenju hroničnih upala.

Antibakterijska svojstva

Pregršt pregleda i studija ukazuje na antibakterijski potencijal piperina kada je u pitanju borba protiv gram-pozitivnih bakterija, kao što je Staphilococcus aureus. Neki istraživači tvrde da bi biber mogao poslužiti u borbi sa zaraznim bolestima i patogenima koji se prenose hranom. Jedno ispitivanje kaže da bi neke komponente paprike i bibera mogli da budu od koristi u borbi protiv patogena otpornih na lekove.

Antikancerogena svojstva

Nekoliko laboratorijskih studija sugeriše da bi piperin u crnom biberu mogao pomoći u borbi protiv raka. Neke studije otkrile su da piperin sprečava bujanje ćelija karcinoma dojke, prostate i debelog creva. Piperin je i obećavajuće terapeutsko sredstvo u lečenju osteosarkoma, vrste najčešćeg tumora kostiju. Naglašava se da je ipak potrebo sprovesti još mnogo istraživanja, kako bi ovako nešto moglo da se sa sigurnošću tvrdi.

Za dobar holesterol i bolju apsorpciju

U jednom istraživanju svinjama je davana hrana dopunjena biberom. Kod svinja koje su se hranile na ovaj način, zabeležen je porast „dobrog holesterola“. Istraživači veruju da bi ovi rezultati mogli opravdati i mogući blagotvorni efekti na metabolizam lipida kod ljudi. Istraživanje iz 2013. godine govori da crni biber može pomoći u jačanju apsorpcije hranljivih sastojaka. Smatra se da on može da deluje slično kao probiotik i pomaže u regulisanju crevne flore i gastrointestinalnog zdravlja.

Podstiče rad mozga

Neke studije rađene na životinjama zaključuju da piperin može biti od pomoći za jačanje moždanih funkcija. Smatra se da bi piperin na taj način mogao da pomogne i u lečenju Alchajmerove bolesti. Ukazuje se kako bi piperin mogao da spreči stvaranje amiloidnih plakova, štetnih proteina koji se razvijaju u oblastima mozga povezanim sa memorijom i kognitivnom funkcijama.

Rizici i nuspojave

Nema mnogo naučnih dokaza koji ukazuju na to da crni biber izaziva bilo kakve veće zdravstvene rizike i neželjene efekte. Konzumiranje previše crnog bibera može prouzrokovati probavne smetnje, isto kao i većina biljaka i začina. Neka istraživanja pokazuju da crni biber, ili tačnije, piperin, u određenim situacijama može nekada imati i negativne efekte. Piperin može pojačati apsorpciju određenih lekova, poput antihistaminika. U slučaju uzimanja dodataka piperina obavezno je zato konsultovati se sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo