Naslovna / Ishrana

Hipertenzija – kako kakao može da smanji povišen krvni pritisak

Priredio/la: O.M.|11:00 - 09. 08. 2022.

Najnovije istraživanje pokazuje da flavonoli koji se nalaze u biljci kakaoa, koja je lako dostupna i široko rasprostranjena, mogu da pomognu kod smanjenja krvnog pritiska

kako za hipertenziju Istraživači stalno ispituju faktore koji utiču na poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i regulisanje hipertenzije Foto: Shutterstock

Hipertenzija ili povišen krvni pritisak je stanje sa kojim se suočavaju mnogi ljudi različitih generacija. Najnovije istraživanje pokazuje kakao, može da pomognu kod smanjenja krvnog pritiska.

Hipertenzija i zdravlje srca

Zdravlje srca i krvnih sudova je ključno za opšte dobro. Srce pumpa krv po celom telu, obezbeđujući mu kiseonik i hranljive materije koje su mu potrebne za funkcionisanje. Istraživači stalno ispituju faktore koji utiču na poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Jedna od oblasti interesovanja je kako komponenta kakaoa – flavanoli može uticati na reglisanje krvnog pritisaka. Nedavno istraživanje je pokazalo da kakao flavanoli mogu efikasno sniziti krvni pritisak kod ljudi.

Važnost kardiovaskularnog zdravlja

Kardiovaskularna bolest je i termin koji se odnosi na poremećaje rada srca i funkcionisanje krvnih sudova. Određeni faktori rizika mogu povećati šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Na primer, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominju da visok krvni pritisak, nezdravi nivoi holesterola i gojaznost povećavaju rizik od razvoja srčanih bolesti.

Kontrolisanje ovih faktora lekovima i promenama u načinu života mogu  pomoći u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i smanjenju rizika od pojave ozbiljnijih srčanih problema. 

CDC navodi da je visok krvni pritisak glavni faktor rizika za srčane bolesti i ističe da se smatra“tihim ubicom“,  jer ne postoji način da saznate da ga imate, osim ako ga redovno ne kontrolišete.

Nacionalni institut za srce, pluća i krv napominje da ljudi mogu sniziti krvni pritisak promenama u načinu života, kao što su zdrava ishrana, fizička aktivnost, ali i kontrola telesne težine kako bi smanjili rizik od razvoja srčanih bolesti i srčanog udara.

Hipertenzija, kakao i arterije

Istraživači sprovedene studije primetili su da su prethodne kontrolisane kliničke studije pokazale efekte kakao flavanola (CF) na snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od arterioskleroze (CF) kod zdravih ljudi.

Međutim, kako su ove studije rađene u strogo kontrolisanim okruženjima, istraživači su hteli da vide koliko bi ovakva ispitivanja imala efekta na ljudima van kontrolisanih uslova. Istraživači su koristili dizajn studije n-od-1, gde je mali broj učesnika bio izložen istom medicinskom tretmanu ili placebu više puta. Zatim su uporedili rezultate za svakog pojedinca.

Studija je uključivala 11 zdravih, odraslih osoba koje su osam dana primale naizmenično doze kakao flavanol kapsula i placebo kapsula.

Ispitanici su dobijali doze u isto vreme, ujutru posle osnovne analize krvnog pritiska, merenja otkucaja srca i pulsa, što im je pokazano kako da rade pomoću manžetne za krvni pritisak i kopče za prst tokom prva dva dana. Zatim im je pokazano kako da sami unose podatke u iPod touch. Istraživači su uzimali u obzir brzinu pulsa za merenje krutosti zida arterija.

Učesnici su vršili ova merenja svakih pola sata tokom prva tri sata nakon uzimanja kapsule, a zatim na svakih sat tokom dvanaest sati u danu. Rezultati su pokazali da su kakao flavanoli efikasni u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju ukočenosti zidova arterija.

Jedina zabrinutost u vezi sa upotrebom kakao flavanola za snižavanje krvnog pritiska je rizik od velikog pada krvnog pritiska. Međutim, u ovoj studiji, istraživači su otkrili da je kakao imao manji uticaj kada je krvni pritisak bio niži, što ukazuje da je to bio potencijalno bezbedan eksperiment.

Profesor Christian Heiss, autor studije i profesor kardiovaskularne medicine, objasnio je:

Studija potvrđuje da kakao flavanoli mogu sniziti krvni pritisak i poboljšati stanje ukočenosti zidova arterija. Novo je u istraživanju to što kod zdravih ljudi flavonoli snižavaju pritisak, samo ako se ispostavi da je visok.

Prerano je za tvrdenje da je kakao „čudotvorni lek“ za hipertenziju

Studija poseduje dokazima o efikasnosti kakao flavanola u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja. Međutim, autori studije su primetili nekoliko ograničenja ovog istraživana.

Prvo, studija je rađena na malom broju ispitanika i istraživači nisu sakupljali uzorke krvi, već su to radili ispitanici. Nijee procenjivan ni uticaj uobičajene ishrane na rezultate.

Međutim, na osnovu sprovedenog istraživanja, smatraju da su pozitivni efekti nastali zbog flavanola kakaoa. Uređaji, koje su koristili u studiji morali su da se aktiviraju ručno, što je ograničilo prikupljanje podataka i učinilo malo verovatnim primenu ovakvog praćenja u svakodnevnom životu.

Istraživači napominju da se povećanje broja otkucaja srca među učesnicima, posle konzumiranja kakaoa može smatrati potencijalnim neželjenim efektom. Ovo povećanje bi moglo prikriti efekte sniženog krvnog pritiska.

Takođe su primetili da je nejasno zašto kakao flavanoli poboljšavaju komponente kao što je krutost zidova arterija, a dalja istraživanja bi se mogla fokusirati na ovaj mehanizam. Odgovori učesnika su takođe varirali, tako da će razvoj individualizovanih metoda lečenja kardiovaskularnih problema biti od suštinskog značaja.

Profesor Heiss je objasnio da bi se buduća istraživanja mogla fokusirati na razvoj individulanih uređaja za praćenje kardiovaskularnog zdravlja i dostupnih biomarkera kako bi se omogućilo ljudima da efikasno poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

Stručnjaci bi mogli da procene da li kakao flavanoli i drugi bioaktivni sastojci mogu da poboljšaju zdravlje pacijenata i kako se mogu efikasno uključiti u medicinske tretmane zajedno sa lekovima ili umesto njih – istakao je profesor Heiss.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo