Naslovna / Ishrana

Izbegavajte hranu zbog koje valunzi tokom menopauze postaju još nepodnošljiviji

Priredio/la: I. V. |18:00 - 02. 04. 2023.

Možda izgleda neočekivano, ali neka hrana može da pojača inenzitet valunga, koji se tako još teže podnose, zato lekari podsećaju koje to namirnice tako deluju zbog čega ih treba izbaciti iz ishrane

valunzi Valunzi mogu da se kontrolišu pravim izborom hrane Foto: Shutterstock

Valunzi su uobičajen neugodan vazomotorni simptom menopauze, koji se javljaju kao iznenadni talasi vrućine praćeni znojenjem i crvenilom kože. Obično počinju sa menopauzom i mogu da se završe kada je žena u postmenopauzi, ili pak da traju do kraja života. Opcije lečenja podrazumevaju terapiju lekovima, nehormonske terapije, ali i promene nekih životnih navika, posebno onih koje se tiču izbora namirnica u ishrani.

Valunzi se javljaju zbog promene nivoa estrogena

Razlog zbog kojeg se valunzi javljaju nije baš jasan, ali, lekari ističu da postoje načini da se kontrolišu kako bi se poboljšao kvalitet života žene tokom tog prelaznog perioda života. Zna se da su hormoni odgovorni za valunge i noćno znojenje, baš kao što su i glavni „krivci“ za nagomilavanje kilograma, gubitak težine, umor, bol, moždanu izmaglicu, promenljive seksualne nagone…

Valunzi se javljaju zbog promene nivoa estrogena, koji reguliše mnoge funkcije u telu i neophodan je za razvoj sekundarnih polnih karakteristika poput grudi i kukova. Kada je u interakciji sa drugim hormonima, estrogen takođe obavlja različite funkcije, omogućavajući ženama da zatrudne. Ali, kako žena stari, nivo estrogena je sve niži. Ta fluktuacija ometa sposobnost tela da održi stabilan protok krvi, jer promene nivoa estrogena može da dovede do sužavanja ili širenja krvnih sudova. A činjenica da estrogen reguliše telesnu temperaturu je ono što uzrokuje taj osećaj toplote i talase vrućine.

Soja je najdelotvornija namirnica za kontrolu valunga

Dr Michael Roizen, doktor preventivne na Cleveland Clinic naglašava da valunzi mogu da se regulišu hranom. Kako ističe, u ishrani treba da preovlađuje voće i povrće bogato vlaknima, koja su poznata da mogu sve da stabilizuju pa i da normalizuju protok krvi. Za dugoročno rešenje problema koji izazivaju valunzi, dr Roizen preporučuje mediteranski način ishrane. Rezultati studije pokazali su da su žene, koje su se pridržavale mediternaske dijete, sa puno povrća, integralnih žitarica i maslinovog ulja, imale oko 20 odsto manje šanse da se suoče sa valunzima i noćnim znojenjem.

Soja je jedna od najefikasnijih namirnica koja kontroliše i sprečava valunge, jer sadrži jedinjenja (genistein i daidzen) za koja se pokazalo da pomažu u kontroli valunga. Soja, kao i druge mahunarke, sadrži fitoestrogene, koji imitiraju biološki estrogen i mogu da pomognu u kontroli nivoa hormona. Ukoliko postoje mogućnosti, u ishranu bi trebalo uvrstiti razne proizvode od soje:

  • Tofu
  • Edamame
  • Sojino mleko
  • Tempeh.

Valunzi mogu da se uravnoteže i drugim namirnicama

Proizvodi od soje nisu jedina hrana koja može da uravnoteži hormone. Istraživanja pokazuju da je i druga hrana bogata fitoestrogenima delotvorna u kontrolisanju simptoma menopauze. Pokazalo se da laneno seme ima najveću količinu fitoestrogena, na primer. Ostale namirnice bogate fitoestrogenima su:

  • Bobičasto voće
  • Ovas
  • Ječam
  • Šargarepa
  • Jabuke
  • Pirinač
  • Seme susama
  • Pšenica
  • Pasulj
  • Sočivo
  • Pšenične klice
  • Voće i povrće.

Stručnjaci navode da u ishranu treba uključiti i što više zdravog zeleniša kao što su:

  • Brokoli
  • Spanać
  • Kelj
  • Prokelj
  • Tikvice.
  • Asparagus.

Osim zeleniša, u ishranu je važno uvrstiti i zdrave masti. Studije su pokazale da hrana sa omega-3 masnim kiselinama može donekle da olakša valunge i noćno znojenje. S tim u vezi, savet lekara je da se mesni proizvodi zamene masnom ribom, a puter maslinovim uljem. Zdravih masti sa visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina ima u sardinama, lososu, inćunima, lanenom semenu, čia semenkama, avokadu…

Hrana koju treba izbegavati kako bi se valunzi držala pod kontrolom

Međutim, postoji i hrana zbog koje valunzi postaju intenzivniji i nepodnošljivi te je savet stručnjaka da se te namirnice izbace iz ishrane kako se simptomi menopauze ne bi dodatno  pogoršavali. Na spisku namirnica koje treba izbegavati su:

Kafa
Studije su otkrile da je unos kofeina u direktnoj vezi sa pojavom valunga. Kofein u kafi takođe može da poveća broj otkucaja srca i izazove dehidraciju, što može da pojača simptome. Ukoliko neko baš ima potrebu za kofeinom, savet je da se kafa zameni zelenim čajem.

Alkohol
Čaša vina s vremena na vreme neće previše uticati na simptome menopauze. Ali, ako žena pije više od jednog pića dnevno, možda cće imati više problema sa valunzima. Istraživanje je pokazalo da je alkohol povećavao intenzitet valunga kod žena u menopauzi.

Prerađeni šećeri i masti
Tokom menopauze postoji još više razloga da žena smanji unos prerađene hrane. Simptomi valunga kod žena u menopauzi su u bliskoj vezi sa visokim krvnim pritiskom, a poznato je da  prerađena hrana povećava krvni pritisak, koji automatski valunge čini još jačim.

Takođe, pokušajte da ograničite unos prerađene hrane kao što su:

* Peciva
* Slatka pića
* Brza hrana
* Pržena hrana
* Maslac i margarin.

Stručnjaci naglašavaju da kada se žena nosi sa talasima vrućine, važno je da sluša svoje telo i prepozna koja hrana izaziva simptome poput valunga. Naravno, hrana ne može da sve da popravi, pa ako su valunzi zaista nepodnošljivi, potrebno je posavetovati se sa lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo