Naslovna / Ishrana

Da li krompir utiče na pogoršanje hipertenzije

Priredio/la: Ma.R.|18:00 - 20. 05. 2023.

Poznato je da osobe sa insulinskom rezistencijom ne bi smele da jedu krompir ni u jednom obliku, a šta je sa visokim pritiskom i još nekim bolestima?

Krompir Ova omiljena namirnica može da bude i ukusna i zdrava ako se spremi na odgovarajući način Foto: Shutterstock

Krompir je jedna od najpristupačnijih ali i najomiljenijih namirnica u različitim oblicima, kao prilog ili sastavni deo mnogih jela. Međutim, i tu se često nađemo u mnogim nedoumicama. Da li je zdrav, šta je sa skrobom, da li ga jesti sa mesom ili ne, može li od veće količine da nam „skoči“ pritisak ili nam sledi samo nadimanje ako preteramo sa pomfritom, na primer?

Šta sve od korisnih materija sadrži krompir i od čega zavisi njihova iskoristljivost

U krompiru se nalazi mala količina masnoća, ali obiluje biljnim vlaknima neophodnim za dobar proces varenja. Istina, sadrži i dosta ugljenih hidrata. Krompir je bogat vitaminom C, a u njegovom sastavu su i kalijum, kalcijum, mangan, magnezijum, fosfor, niacin i folati. Tu su i vitamini B grupe, triptofan i lutein. Krompir je bogat jedinjenima kao što su karotenoidi, fenolne kiseline i flavonoidi, koja spadaju u antioksidante. Poznato je da su andioksidanti dragoceni u sprečavanju hroničnih bolesti srca, ali i prevenciji dijabetesa i malignih bolesti, budući da upravo andioksidanti imaju funkciju uništavanja slobodnih radikala.

Krompir spada u bezglutensku hranu. Po nutricionističkim skalama ima umerenu kalorijsku vrednost. Ključan je, kažu stučnjaci, način na koji ga pripremamo. Od njega zavisi ne samo iskoristljivost hranljivih materija, već i njihova štetnost po neke organe, uz povećanje kalorija.

U kakvoj su vezi krompir, brza hrana i loše životne navike

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je stanje u kome je, laički reečno, pritisak na zidove krvnih sudova konstantno povišen. Ovo stanje zahteva adekvatnu terapiju, ali i poseban oprez kada je u pitanju ishrana. Krompir se od 16.veka koristi u svakodnevnoj ishrani bezmalo svih kultura i podneblja. Međutim, kvalitet života i ubrzanje životnog tempa promenili su i sociološki i zdravstveni ambijent, a krompir je ponajviše zahvaljujući trendovima brze hrane, zadobio reputaciju prilično ozloglašene namirnice. Koliko se to kosi i da li je doprinelo hipertenziji kao jednoj od najviše rasprostranjenih bolesti „novog doba“?

Najtačnije je reći da je uticaj konzumiranja krompira na hipertenziju predmet brojnih studija. One uglavnom potvrđuju da je povišen sadržaje ugljenih hidrata može da bude potencijalno opasan, ali i ne osporavaju da je u pitanju zdrava namirnica koju bi trebalo dodati ishrani. Za to je mnogo razloga. Na primer, lutein poboljšava zdravlje očiju. Budući da je krompir namirnica alkalne prirode, pomaže da se naše telo oslobodi viška toksina. Njegova antiinflamatorna svojstva efikasna su u ublažavanju bolova i zapaljenskih procesa (čir). Konačno, ako je krompir pripremljen i konzumiran na odgovarajući način, mogao bi da bude preporučljiva namirnica u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska pod kontrolom.

Zašto je krompir dobar u procesu kontrole krvnog pritiska

Prema navodima autora knjige „Healing Foods“ među kojima je i nutricionista Shilpa Arora, „krompir ima visok sadržaj hlorogenske kiseline i antocijana, hemikalija koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska“. Polifenol u ljubičastom krompiru takođe može da bude od pomoći.

Pored toga, krompir je dobar izvor kalijuma, kako tvrde neki stručnjaci za makrobiotiku, namirnice sa visokim sadržajem kalijuma treba konzumirati ako neko ima probleme za visokim krvnim pritiskom. U njih spadaju krompir, cvekla, šargarepa, pomorandže i banane. Kalijum anulira loše efekte natrijuma tako što ga kroz urin, a,poznato je da višak natrijuma stvara dodatni pritisak na zidove krvnih sudova što dovodi do povišenog krvnog pritiska. U 100 grama krompira je 421 mg kalijuma.

Krompir je, dodaju istraživači, odličan i za smirenje, što je takođe važno za osobe sa hipertenzijom. Zasluge za ovo dejstvo pripadaju triptofanu, aminokiselini koja ima sedativna svojstva.

Kalijum anulira loše efekte viška natrijuma

A kako da znamo da nam hrskavi, preukusni krompirići neće napraviti neki zdravstveni problem? Jednostavno: samo treba da ne preterujemo u količini i da zaboravimo pripremu u dubokom ulju. Izbegavajte pomfrit pripremljen u fritezi, kao i jrupnije sečeni prženi krompir čak i ako ste zdravi. Ovako pripremljen krompir je prepun trans-masti koje mogu da povećaju nivo krvnog pritiska.

Međutim, ako ga stavimo u rernu, pripremimo bez velike količine ulja i praktično „suvo“ ispečemo, dodamo malo maslaca, ruzmarina i drugih začina, nećemo ništa izgubiti od njegovog ukusa. Naprotiv – dobićemo hrskavi krompir sa koricom, ukusan i zdrav. Ako su pritom i porcije male, ne bi trebalo da bude bojazni od bilo kakvih negativnih efekata.

Kod nas ovaj oblik konzumiranja nije naročito popularan, ali se u svetu sok od krompira itekako koristi. Krompir operite i narendajte, stavite u gazu i iscedite sok.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo