Naslovna / Ishrana

Zašto kod nekih osoba žitarice izazivaju gorušicu i kako je sprečiti

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 28. 06. 2023.

Žitarice sadrže vlakna i proteine koji su nam neophodni za normalno funkcionisanje ali i veliku količinu ugljenih hidrata, što nekim ljudima može da smeta i izazove različite digestivne probleme

Gorušica Razne vrste žitarica i testa ponekad izazivaju neprijatne reakcije Foto: Shutterstock

Žitarice bi trebalo da budu osnov ishrane, ali od izbora i načina pripreme zavise i moguće negativne reakcije. Pojedine vrste žitarica mogu da izazovu iritaciju čak i kod osoba koje nemaju digestivne probleme. Zašto je to tako?

Gorušica kao reakcija na konzumiranje žitarica

Mehanizam delovanja žitarica na digestivni trakt je kompleksan. Biljna vlakna i proteini su nam neophodni za dobar proces varenja, ali moramo razlikovati žitarice od celih zrna (integralne) i obične, rafinisane, koje obiluju ugljenim hidratima.

Zbog toga se kao rezultat konzumiranja nekih žitarica mogu javiti problemi sa varenjem, nadimanje i gorušica, koji se konzumiranjem celih zrna ipak mogu sprečiti. Cela zrna žitarica imaju prebiotičko dejstvo i time podstiču rast i množenje dobrih bakterija u našoj crevnoj flori, kao i pražnjenje i čišćenje debelog creva.

Takođe, poseban slučaj predstavljaju osobe alergične na gluten, odnosno oboleli od celijakije.

Kako heljda utiče na digestivni trakt i može li se od nje javiti gorušica

Heljda je jedna od najzdravijih žitarica, kažu i stari zapisi i novija istraživanja. Često se preporučuje za lečenje gastrointestinalnih bolesti kao što je čir na želucu, a dobra je i za čišćenje creva. Ova žitarica ima dobar efekat na regulaciju nivoa šećera u krvi. Heljda sadrži polinezasićene masti i vlakna neophodna za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog sistema. Igra i važnu ulogu u lečenju hroničnog zatvora.

Pomaže u aktiviraju motoričke funkcije creva, poboljšava apsorpciju hranljivih materija u zidovima želuca, snižava nivo holesterola, čisti jetru. Sirova heljda bogata je kalijumom, koji kontroliše kiselo-baznu ravnotežu u organizmu.

Međutim, ponekad se nakon jela heljdine kaše ili drugih proizvoda od heljdinog brašna, obično u u roku 15 do 20 minuta nakon konzumacije mogu javiti sledeći simptomi:

  • kiselkast ukus u ustima
  • osećaj pečenja u epigastrijumu
  • vraćanje hrane u jednjak i refluks kiseline
  • nadimanje i nelagoda u stomaku
  • bol u horizontalnom položaju i pri savijanju.

Sve su ovo tipični simptomi za stanje poznato kao gorušica.

Koji faktori mogu da budu uzrok da se javi gorušica ako jedemo heljdu

Heljda ima nesumnjive zdravstvene prednosti, ali može da izazove i gorušicu i nadimanje. Razlog ne mora da bude samo u izboru žitarice već i u namirnicama sa kojima je kombinujemo, kakav je slučaj na primer sa mlečnim proizvodima. Najčešće se u kašu od heljde dodaje mleko ili jogurt, pa to kod određenog broja ljudi ako su intolerantni na laktozu može da napravi probleme. Evo još nekih uzroka zbog kojih može da se javi gorušica nakon konzumiranja heljde:

  • neadekvatan način pripreme (kada se prepeče izaziva prekomerno lučenje želudačnog soka)
  • dodavanje začina
  • neadekvatno čuvanje (trebalo bi je držati u staklenoj posudi)

Kako se heljda pravilno sprema

Da bi se izbegle neugodnosti kakva je pre svega gorušica a iskoristile zdravstvene prednosti, trebalo bi heljdu pre svega pripremiti adekvatno. Najpre se prokuva voda, a zatim se u ključalu tečnost dodaje potrebna količina žitarica. Posle 5 minuta posolite.

Šećer i puter se ne stavljaju u heljdinu kašu. Krupa od žitarica se ne prži pre stavljanja u vrelu vodu (ako se sprema kačamak, cicvara…). Pridržavajte se norme količine vode tokom kuvanja. Odnos žitarica i vode trebalo bi da bude 2:1.

Saveti za izbegavanje gorušice

Ponekad medikamenti ali i narodni lekovi mogu biti nemoćni u borbi protiv gorušice. Lekari najpre savetuju promenu životnih navika koje se svode na sledeće savete:

  • jedite redovno i imajte uobročeni režim ishrane
  • pazite na veličina porcija i neka to bude više manjih obroka
  • uključitu u ishranu supe i kuvane obroke bez jakih začina i ulja
  • neka osnova bude povrće i voće uz ribu, najmanje mesa i to masnog, prženog ili pohovanog
  • izbegavajte upotrebu ljutih začina, čokolade, gaziranih i alkoholnih pića, citruse, previše kafe, previše slane hrane
  • ne nosite teške predmete i usku odeću
  • pridržavajte se urednog rasporeda spavanja
  • izbegavajte negativne emocije i stres
  • izbegavajte pušenje duvana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo