Naslovna / Korona

Šta da radite kada je cela porodica zaražena korona virusom?

Priredio/la: I. V.|9:51 - 24. 11. 2020.

Ako je korona virusom jedan zarazio sve ostale članove porodice, epidemiolozi savetuju kako se treba ponašati u zajedničkom domaćinstvu i koje mere treba preduzeti

porodica-s-maskama Jedan inficirani član najčešće ugrozi i sve ostale Foto: Shutterstock

Epidemija korona virusa sve više se širi pa sve češće možemo da čujemo da kada se zarazi jedan član porodice – zaraze se i svi ostali. Šta u tom slučaju treba uraditi, kako se ponašati? Iz instituta „Batut“ poručuju – kada je jedan član domaćinstva pozitivan, ostali moraju u kućni karantin od 14 dana. Ukoliko ostali ukućani nemaju simptome – ne testiraju se, ali, čim se pojave i prve naznake oboljenja i oni moraju da se jave na pregled u kovid ambulante.

Nema testiranja posle izolacije

– Oni se po završetku kućnog karantina ne testiraju, već se vraćaju svojim aktivnostima. Ni osobe koje su dokazano pozitivne, a po isteku izolacije nemaju simptome, ne testiraju se. Na osnovu svog izabranog lekara vraćaju se aktivnostima. Jer, ako tri dana nema aktivnosti, smatra se da je osoba izlečena – ukazuje epidemiolog Instituta „Batut“ Violeta Rakić. U izjavi za RTS ona naglašava da osoba koja je pozitivna na covid 19, svom izabranom lekaru daje kontakte i on ih prosleđuje nadležnim epidemiolozima.

Ko su „kontakti“

– Pod kontaktima se podrazumeva osoba s kojom smo bili dva dana pre pojave simptoma, bez maske, na rastojanju manjem od jedan i po metar i trajanju dužem od 15 minuta. To su bliski kontakti koji se dostavljaju, na osnovu čega sanitarna inspekcija piše rešenja da su u nadzoru da bi se opravdao posao – objašnjava Violeta Rakić.

Kako se ponašati u stanu

U stanovima u kojima je neko od članova porodice zaražen – kvake, tuševi, slavine, wc daske, daljinske TV upravljače, telefonske slušalice… i drugi predmeti koji svi često dodiruju treba što češće dezinfikovati alkoholom. Takođe, ukoliko je u jednoj porodici/domaćinstvu bolestan samo jedan član – zaštitne maske moraju svi da nose.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo