Naslovna / Korona

Prof. dr Ljiljana Medenica: Zašto kosa opada posle covid 19?

Priredio/la: J. M.
7:30 - 05. 12. 2020.
Prof. dr Ljiljana Medenica, dermatolog

Dnevno može da ispadne 150-700 dlaka. Opadanje kose traje 2-3 meseca…

I stres je uzrok opadanja kose Foto: Shutterstock

Samo tri ili četiri meseca posle preležane covid 19 infekcije, sve vise žena i muškaraca, u periodu oporavka, počinju da se žale na iznenadno, difuzno opadanje kose koje opisuju kao uznemirujuće i psihološki stresno jer svakodnevno vide „punu šaku“ ili „klupko“ opalih dlaka, najčešće posle češljanja ili pranja kose; kosa se proredjuje sve više i više na dnevnom nivou, uplašeni su jer misle da će na kraju ostati bez kose – kaže za E -Kliniku prof. dr Ljijana Medenica, dermatovenerolog.

Zašto kosa opada posle covid 19

− Opadanje kose koje viđamo kod post-covid-19 pacijenata je po tipu telogenog efluvijuma. Obično se javlja 3-4 meseca posle preležane covid 19 infekciije, može da zahvati i do 50 odsto kose. Dnevno može da ispadne 150-700 dlaka. Opadanje kose traje dva do tri meseca. Proces je reverzibilan, kosa se spontano, polako i postepeno obnavlja u toku sledećih nekoliko, obično šest meseci. Kod produženog psihološkog stresa obnavljanje kose može da traje i mnogo duže od 6 meseci – obajšnjava prof. Medenica.

− Ovakvo difuzno i reverzibilno ispadanje kose (telogeni efluvijuma)  u ne-COVID vremenima se viđa kod ljudi posle preležanih bolesti i operacija, visoko febrilnih stanja, jakih psiholoških stresova, ekstremnih dijeta za mršavljenje, porođaja, kod osoba sa smanjenom funkcijom štitne žlezde, smanjenim vrednostima gvozđa ili vitamina D u organizmu.

Šta je tačno uzrok i da li postoji terapija?

Ne postoji specifična terapija za ovaj vid opadanja kose, imajući u vidu da je proces reverzibilan, očekuje se spontani rast kose. Međutim, primena PRP (e. platelet-rich plasma – plazma obogaćena trombocitima) metode može da ubrza proces rasta kose – kaže naša sagovornica. A o tome šta je zapravo uzrok opadnaja kose posle preležane infekcije koronom, profesroka Medenica objašnjava:

− U vremenima covid 19 pandemije, svakodnevno, od početka 2020. brinemo o tome da li ćemo da se zarazimo SARS-Cov-2 virusom, da li će ako se razbolimo mi ili naši najbliži biti mesta za lečenje u bolnicama, stres zbog mogućeg gubitka voljenih osoba, kako da se izborimo sa karantinom ako nas ponovo zadesi, šta ako dođe do promena ili gubitka posla, šta nosi 2021. godina…

Generalno, možemo da očekujemo sve veći broj pacijenata koji gube kosu (telogenim efluvijum), kako kod onih koji se oporavljaju od covid-19 infekcije tako i kod onih koji se nisu zarazili SARS-Cov-2 virusom ali žive u vremenu dubokog i velikog stresa – kaže prof. dr Medenica.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo