Naslovna / Korona

Ovo nikako ne treba da jedete ako imate koronu ili se oporavljate

Priredio/la: J. M.|12:00 - 18. 12. 2020.

Uz ove namirnice oporavak će trajati mnogo duže, zato poslušajte savete lekara i nutricionista

brza hrana Brza hrana, šećeri i previše soli nisu dobri tokom korone i oporavka od bolesti Foto: Shutterstok

Mnogi bi, naročito posle preležane bolesti, poželeli da pojedu neki svoj omiljeni specijalitet, ali lekari savetuju da budete pažljivi jer, ako ne pazimo na ishranu, oporavak od covid 19 može da traje mnogo duže. Najbolje je nastaviti sa ishranom koja se preporučuje i tokom bolesti, a Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savetuje da se okrenemo namirnicama koje su bogate vitaminima i mineralima. Centar je objavio listu pet vrsta namirnica koje usporavaju oporavak od covida, ali i drugih bolesti.

Prerađena hrana

Ako ste zaraženi korona virusom, poslednje što treba da pojedete su namirnice pune natrijuma, aditiva i dodatog šećera jer svaka od tih stvari pospešuje upalne procese u telu .
− Prerađena hrana, zbog visokog nivoa šećera, omega-6 masnih kiselina, previše natrijuma i aditiva, može dodatno da podstakne zapaljenje u organizmu. Kada je nivo zapaljenja u telu visok, imuni sistem je podložniji raznim bolestima – kaže dr Sidni Grin.
On savetuje da se u širokom luku izbegava brza hrana, kao i gotovi prehrambene proizvodi, naročito oni koji su puni soli. Količinu soli tokom oporavka od covid 19 treba svesti na minmum.

Crveno meso

Crveno meso ima svoje prednosti, ali tokom ooporavka od covid 19 trebalo bi ga izbegavati zbog velike količine zasićenih masti, koje takoće podstiču zapaljenje. Kada se borimo protiv virusa, potrebne su nam namirnice koje smanjuju zapaljenje i sadrže mononzasićene masti, kakve se nalaze u avokadu, maslinovom ulju, lososu…

Prženo i pohovano zaboravite!

Namirnice koje se spremaju na ovaj način najčešće sadrže mnogo masti. Ova hrana daje osećaj sitosti, uksuna je mnogima, ali tokom oporavka od korone, nemojte je konzumirati, ona neće pomoći organizmu da se bori. Naprotiv. Ukoliko se konzumirau većim količinama, pržena i pohovna hrana loše utiče na imuni sistem i mikrobiome u crevima, a povećavaju i nivo lošeg holesterola. A to nam nikako ne treba posle preležane korone.

Šećer i slatki napici

Šećeri kojin se dodaju u razne napitke poznati su kao izazivači zapaljenja u telu, zbog čega nutricionista Ejndžel Planels ističe da zaslađene napitke treba izbegavati, posebno kada u telu imate virus.

Jako začinjena hrana

Mnogo koji su oboleli ii preležali covid 19 izgubili su osećaj za ukus i miris, pa im je potrebno da pojedu nešto začinjeno što bi osetili… Ali, ovakva hrana može da iritira grlo i izazove kašalj, a ukoliko ste već zaraženi koronom, to je poslednje što vam treba.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo