Naslovna / Zdravlje

Muče vas gasovi? Nadimate se? Ovo će vam rešiti problem i plus ojačati vaš imunitet

4:00 - 17. 09. 2020.

Više od 30 istraživanja Američkog koledža za gastroenterologiju potvrdilo je da probiotici pozitivno utiču na varenje, sprečavaju nadimanje i stvaranje gasova 

Foto: Shutterstock

Sindrom iritabilnog kolona ili nervozna creva, kako se još naziva, hronični je funkcionalni poremećaj nervnog sistema debelog creva (kolona). Najčešći simptomi su bol u stomaku i dijareja, zatvor, pa čak i smena proliva i zatvora. Ovaj sindrom umnogome smanjuje kvalitet života i utiče na česte izostanke s posla, pa tako delom i na egzistenciju.

Iako je tačan uzrok sindroma iritabilnog kolona još nepoznat, nedavna istraživanja ukazuju na to da ga mogu izazvati disbalans u mikrobioti (skup mikroorganizama koji nastanjuju digestivni trakt) i poremećena ravnoteža crevne sluzokože koja, kada radi pravilno, zadržava štetne materije u crevima i pomaže nutrijentima da dospeju u krvotok. Upravo zbog te činjenice ispituje se kako bi obnova mikrobiote pomogla lečenju sindroma.

Probiotici odbacuju štetne bakterije, a zadržavaju hranljive materije

Od uravnoteženog odnosa raznih vrsta bakterija u digestivnom traktu. Kad je taj odnos narušen, javljaju se razni problemi s varenjem, moguće i sindrom nervoznih creva.

Probiotici, to jest dobre bakterije, mogu da pomognu da se uspostavi poremećen balans mikrobiote. Najčešći probiotici koji se koriste za tretman nervoznih creva svrstavaju se u dve velike grupe: laktobacili i bifidobakterije. Za njih se veruje da pomažu digestivnom traktu. Između ostalog, jačaju crevnu sluzokožu, pomažu imunom sistemu da odbaci štetne bakterije i zadrži hranljive materije.

Ublažavaju bol u stomaku, nadimanje i dijareju

Američki koledž za gastroenterologiju objedinio je rezultate više od 30 istraživanja o dobrim uticajima probiotika na varenje, poput sprečavanja nadimanja i stvaranja gasova kod pacijenata sa sindromom iritabilnog kolona. Ipak, stopostotnih dokaza o pozitivnom učinku nije bilo, pa se sve svelo na preporuku.

Za probitoik iz roda bifidobakterije bifidum MIMBb75 je, međutim, primećeno jače pozitivno dejstvo na crevnu floru i da bi mogao da se koristi kao pomoćno sredstvo za uspostavljanje balansa mikroflore.

U kliničkom ispitivanju objavljenom u Alimentary Pharmacology & Therapeutics posvedočeno je o značajnom uticaju ovog probiotika na simptome sindroma nervoznih creva poput bola u stomaku, nadimanja i dijareje.

Neaktivni probiotici ublažavaju simptom iratibilnog kolona

Doskora je generalni stav stručne javnosti bio da samo aktivne, žive bakterije imaju blagotvorne efekte na rad organa za varenje. Ipak, novi rezultati pokazuju da su inaktivni probiotici stabilniji od aktivnih, pogotovo kad se izlože visokoj temperaturi, i da čak bolje deluju na ublažavanje simptoma iritabilnog kolona.

Nedavno je dokazano da bifidobakterija bifidum MIMBb75 pomaže kod simptoma ovog sindroma. Osmonedeljno ispitivanje na 443 pacijenta, objavljeno u Lancet Gastroenterology, pokazalo je ublažavanje simptoma kod 30% pacijenata koji su dobijali ovaj soj neživih probiotika u zagrejanom obliku.

Izvor //www.health.harvard.edu/

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
biljana obrenovic
13:57, 31. 05. 2022.
Odgovori

tekst mi se jako dopao.koji probiotik sadrži ove karakteristike

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo