Naslovna / Korona

DTP vakcina je možda razlog veće otpornosti dece na koronu

Piše: Dr Irina Radošević|13:00 - 03. 01. 2021.

Istražuje se veza  između DTP vakcine i imuniteta na korona virus…

DTP vakcina Foto: Shutterstock

Još u prvoj polovini ove koronom obeležene godine, prijateljici su prilikom davanja anti-tetanusne zaštite u ambulanti, skoro pa u šali, rekli kako je sada zaštićena i od korone. Da li su ti lekari predvideli nešto?

Istraživanje o unakrsnoj reaktivnosti

U oktobru je španski imunolog, dr Pedro Roš, objavio svoje istraživanje o unakrsnoj reaktivnosti u imunitetu koji daje DTP vakcina (vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja) i SARS-CoV-2. Jednostavno rečeno, antigeni koje proizvodi ova vakcina protiv difterije, tetanusa i pertusisa (velikog kašlja), a koja se po kalendaru vakcinacije daje u prvih nekoliko meseci života, bi mogla da obezbedi imunitet protiv novog soja korona virusa. Takođe, ova vakcina je jedna onih koja se najviše puta ponavlja – čak tri do četiri puta se daje u prvoj godini života, a potom se daje još po jedna doza u drugoj godini, a potom i pred polazak i po završenoj osnovnoj školi. Anti-tetanusna vakcina, tzv. „booster“, se daje i nakon povreda, a preporučuje se i trudnicama.

Prema kalendaru imunizacije Republike Srbije, prve četiri doze se daju u obliku DTAP/IPV/HIB vakcine – takozvane petovalentne vakcine, protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i Haemophilusa influenze tip b. Varijanta koja se daje tokom osnovne škole sarži samo toksoide difterije i tetanusa (DT).

Kako deca odolevaju SARS-Cov-2

Dosadašnje iskustvo i prikupljeni dokazi u pandemiji covid 19 nam ukazuju da je SARS-Cov-2 posebno virulentan kod starije populacije, a da su deca poprilično zaštićena, što je navelo Roša da istraži ovaj potencijalno stečeni imunitet kod dece. Kako navodi Roš, normalno je da ovaj virus izaziva tešku kliničku sliku kod gerijatrijske populacije s obzirom da je njihov imunitet oslabljen. Ono što nije normalno je da mala deca koja još uvek formiraju svoj imuni sistem budu pošteđena.

Ovo nam ukazuje da je najveći faktor korelacije u slučajevima obolelih od covid19 infekcije upravo starost pacijenta, i da mora da postoji neko ukrštanje imuniteta. Imunitet koji DTP vakcina pruža se smanjuje tokom vremena, što objašnjava činjenicu da težina kliničke slike covid 19 raste sa godinama.

Rezultati studije

U novembru je potom objavljena još jedna studija koja postavlja istu hipotezu koja je bazirana na sledećim činjenicama:

  • Otkrivene su veze između sekvenca proteina tetanusnog toksina i SARS-CoV-2 „šiljatog“ proteina
  • Otkrivene su i slične veze između „šiljatog“ proteina i drugih korona virusa
  • Postoji statistička veza između primljene tetanusne vakcine i asimptomatskog oblika covid 19
  • Postoji korelacija između stope vakcinacije dece DTP vakcinom i težine kliničke slike kod dece
  • Postoji korelacije između stope vakcinacije trudnica antitetanusnom vakcinom i stope asimptomatskih slučajeva trudnica
  • Potencijalno postoji i korelacija između stope vakcinacije zatvorenika antitetanusnom vakcinom i stope asimptomatskih slučajeva
  • Neurološki simptomi koji se uobičajeno viđaju kod tetanusa, prijavljeni su i kod određenog broja obolelih od covid 19
  • Postoji još studija koje samo potvrđuju posmatrani unakrsni imunitet

Svakako su ovo još uvek samo hipoteze, za koje i sami naučnici kažu da moraju da budu potvrđene mnogo detaljnijim istraživanjem u in-vivo modelima, kao što su miševi i pacovi za početak, ali da sigurno postoji velika nada da su svi ovi navodi tačni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Stojko
15:25, 06. 01. 2021.
Odgovori

Ne bi bilo loše i to da uvedete kao „obaveznu“ vakcinu!

Irina Radosevic
19:41, 12. 01. 2021.
Odgovori

Poštovani, DTP vakcina i jeste u kalendaru obavezne vakcinacije. Srdačan pozdrav.

marta
1:09, 13. 01. 2021.
Odgovori

U martu prošle godine sam, zbog ujeda psa prethodne godine, zaključno sa martom mesecom prošle godine primila poslednju dozu antitetanusa, u aprilu svi ukućani pozitivni, meni ništa, ni pozitivna ni antitela, evo do danas, da kucnem u drvo, nisam zaražena koronom.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo