Naslovna / Korona

Naučnici razvijaju test koji bi pratio koliko je vakcina efikasna u zaštiti imuniteta od covid 19

Priredio/la: V. M. B.|11:58 - 05. 01. 2021.

Nadgledanje stanja imuniteta moglo bi da se nastavi nekoliko godina, čak i nakon široke primene vakcine

Test pokazuje nivo neutrališućih antitela koja pružaju najbolju zaštitu od virusa Foto: Shuttersock

Kako je vakcina protiv covid 19 sve više dostupna javnosti, nadgledanje stanja imuniteta igraće važnu ulogu u određivanju u tome da li je vakcina efikasna za pojedinca i koliko dugo. Dr Bendžamin Larimer, istraživač na Univerzitetu Alabama u Birmingemu, razvio je tehnologiju koja bi, kako se nada ovaj načnik, uskoro mogla da se primeni i kao kućni test na antitela.

Test detektuje neutrališuća antitela

Larimerov dijagnostički test je pouzdana metoda za određivanje da li su osobe zaštićene od covid 19. Tehnologija identifikuje neutrališuća antitela – ona ​​koja blokiraju virus da zarazi ćelije. Nova istraživanja pokazuju da neutrališuća antitela nude najbolju zaštitu protiv virusa.

Danas najčešće korišćeni testovi na antitela ne identifikuju posebno neutrališuća antitela. Trenutno se ova neutrališuća antitela mogu meriti samo na visokom nivou tačnosti koristeći komplikovane i dugotrajne laboratorijske testove koji nisu dostupni široj javnosti.

Postojeći testovi na antitela, kaže dr Larimer, koriste širok pristup lociranju antitela koja se vežu za veoma male i različite delove virusa. Trenutni testovi mogu da zamene antitela drugim virusima, poput prehlade, sa antitelima covid 19, što dovodi do mogućih lažno pozitivnih rezultata.

– Cilj svake vakcine je da organizam stvori antitela koja služe kao prva linija odbrane od virusa. Testovi koji specifično otkrivaju ova antitela mogu se koristiti za merenje da li vakcina deluje i eventualno predviđanje koliko će dugo trajati njena zaštita – kaže dr Larimer.

Kako je test nastao

Da bi stvorio novi test, Larimer je počeo da razgrađuje virus covid 19 na male delove  da bi identifikovao tačna mesta na kojima su antitela vezana za virus. Rezultati su bili bolji nego što je Larimerov tim očekivao, a test je otkrio 20 odsto više pozitivnih slučajeva od trenutnog zlatnog standarda kliničkog testa za antitela. Prema Larimeru, važno je tačno prepoznati čak i male količine antitela.

Ne očekuje se da imunitet na covid 19 traje zauvek, a nadgledanje stanja imuniteta moglo bi da se nastavi nekoliko godina, čak i nakon široke primene vakcine.

I posle vakcinacije milioni ugroženi

Klinička ispitivanja su pokazala da vakcine protiv covid 19 mogu biti izuzetno uspešne; međutim, čak i 95-postotna efikasnost ostaviće milione ljude nezaštićenima. Testiranje antitela pomaže u utvrđivanju efikasnosti i trebalo bi da pomogne da se utvrdi da li je osoba zaštićena od virusa ili ne.

Larimer se nada da će tehnologiju svog tima prebaciti na test, jeftin i lak za upotrebu, koji će pružiti mogućnost provere stanja imuniteta kod kuće za širu javnost. UAB istraživačka fondacija podnela je privremenu prijavu patenta za tu tehnologiju.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo