Naslovna / Korona

Sve o AstraZeneca vakcini, koja je stigla u Srbiju, kako deluje i ko sme da je primi

Piše: eKlinika|8:30 - 21. 02. 2021.

Ova vakcina bazirana je na modifikovanoj verziji adenovirusa kao vektoru

korona virus vakcina

Vakcina AstraZeneca uskoro u Srbiji  Foto: Shutterstock

Oksfordska vakcina stigla je u Srbiju, kao četvrta koja će biti dostupna stanovništvu za imunizaciju. Za vakcinaciju su već dostupne vakcine Pfizer/Biontech, Sputnik V i kineska Sinopharm. Ova vakcina napravljena je od oslabljene verzije virusa prehlade (poznatog kao adenovirus). Kada se vakcina ubrizga pacijentu, ona podstiče imunološki sistem da počne da stvara antitela i priprema ga da napada bilo koju infekciju korona virusom. Istraživanja su pokazala da je izuzetno efikasna.

Oxford/AstraZeneca

Zemlja porekla: Velika Britanija

Tip vakcine: Ova vakcina je bazirana na modifikovanoj verziji adenovirusa kao vektoru. U ovom slučaju se koristi adenom+virus koji izaziva prehlade kod šimpanzi. Ovaj virus, koji sadrži DNK (ne RNK) u sebi nosi delove proteina SARS-CoV-2 i na taj način pokreće imuni sistem da proizvodi antitela i T-limfocite.

Efikasnost: 62%-90% u zavisnosti od prve doze

Broj doza: dve, u razmaku od 28 dana. Svaka doza je o,5 ml

Kako se daje: Daje se intramuskularno, injekcijom u rame

Ne sadrži: jaja, konzervanse, lateks

Ko sme da je primi: Stariji od 18 godina. Sigurnost i efikasnost  vakcine AstraZeneca kod dece i adolescenata (starijih od 18 godina) još  nisu utvrđeni

Ko ne sme da je primi:

  • osobe koje razviju ozbiljnu alergijsku reakciju (anafilaksu) ili bilo koji vid ozbiljnije alergijske reakcije odmah po dobijanju prve doze ove vakcine.
  • osobe alergične na polietilen-glikol (PEG) i polisorbat. PEG se ne nalazi u ovoj vakcini ali je sličan polisorbatu koji se nalazi.
  • preporuka je da se trudnice i dojilje prethodno konsultuju sa nadležnim lekarima da li da se vakcinišu, s bozirom da trenutno nema dovoljno podataka o uticaju vakcine na plod i prenos putem mleka.
  • osobe trenutno pozitivne na covid-19 bi trebalo da sačekaju potpuni oporavak pre vakcinacije
  • imunokompromitovani pacijenti bi trebalo da se vakcinišu samo ukoliko su u kategoriji visokog rizika za izlaganje virusu SARS-CoV-2

Najčešće neželjene reakcije: bol, otok i crvenilo na mestu uboda, drthavica, malaksalost i glavobolja. Ove reakcije se najčešće javljaju dan-dva nakon vakcinacije, ali spontano prolaze nakon nekoliko dana.

Temperatura na kojoj se čuva vakcina: +2°C do +8°C

Britanski proizvođač AstraZeneca izjavio je da bi njihova vakcina protiv covid 19 trebalo da bude efikasna i protiv novog soja korona virusa. Zbog mogućnosti da se čuva na temperaturi frižidera duže vremena pogodna je distribuciju u zemlje sa nižim prihodima, posebno one sa vrućom klimom, a jeftinija je i lakša za transport.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sinja
16:18, 04. 03. 2021.
Odgovori

Kako posle 28 dana kada su rekli onome ko je primio za 12 nedelja?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo